ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκλειδώνοντας το lockdown: Οι επόμενες κινήσεις σε σχολεία και εστίαση

Ξεκλειδώνοντας το lockdown: Οι επόμενες κινήσεις σε σχολεία και εστίαση
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Τα επόμενα βήματα στη χαλάρωση των μέτρων μετά την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων για άσκηση τα Σαββατοκύριακα και το υπό περιορισμούς άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων από την κυβέρνηση, παρά την απογοητευτική εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας, και ειδικά της Αττικής, καθώς κρίθηκε ότι το τελευταίο lockdown, το οποίο ήδη μετράει πάνω από έξι εβδομάδες, δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα.

Με δεδομένη την οικονομική και ψυχολογική κούραση και με την ελπίδα ότι ο ανοιξιάτικος καιρός θα σταθεί «σύμμαχος» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το σταδιακό «ξεκλείδωμα» της χώρας κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: τα σχολεία και την εστίαση.

Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για το… αντίστροφο άνοιγμα

Την πρόθεση να επιστρέψουν οι μαθητές καταρχάς του Λυκείου (λόγω και των πανελλαδικών) στα θρανία το συντομότερο επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Θα ακολουθήσουν τα Γυμνάσια και στη συνέχεια τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. Το χρονοδιάγραμμα ωστόσο του ανοίγματος δεν είναι προς το παρόν σαφές, πέρα από την πρόθεση τα Λύκεια να λειτουργήσουν από τις 12 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι τα self test, που αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν από την άλλη εβδομάδα, θα χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές, αλλά και στους εκπαιδευτικούς, καθώς θα απαιτείται αρνητικό αποτέλεσμα για τη συμμετοχή στα μαθήματα.

Βέβαια, όσον αφορά στα self test πολλά είναι τα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν ως προς τη διαδικασία και την εφαρμογή της στην πράξη καθώς σε κάποιες περιπτώσεις εγείρεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων.

Η... Ανάσταση της εστίασης

Με μεγάλη αγωνία αναμένουν και οι εργαζόμενοι γύρω από την εστίαση τις ανακοινώσεις για το άνοιγμα του πολύπαθου κλάδου ο οποίος εδώ και έξι μήνες παραμένει κλειστός. Η πρόθεση είναι το άνοιγμά της να πραγματοποιηθεί στα μέσα Απριλίου, με τη συνδρομή των self tests, και αρχικά θα αφορά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η υλοποίηση του σχεδίου κρίνεται ως πιθανή καθώς πολλοί είναι οι επιστήμονες που το προκρίνουν καθώς θεωρούν ότι, αν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, πέρα από την οικονομική «ανάσα» που θα προσφέρει στον δοκιμαζόμενο κλάδο, θα είναι ασφαλές, αλλά και θα δράσει ευεργετικά στην ψυχολογία των πολιτών.

Έτσι, πριν το Πάσχα αναμένεται να λειτουργήσουν μόνο εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ, με καθήμενους και αποστάσεις, σε εξωτερικούς χώρους. Το σενάριο πάντως να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση πριν το Μάιο, ως αντίβαρο προκειμένου να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και να κάνουν οι πολίτες Πάσχα στο χωριό, δεν εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες.

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι αγορές στο λιανεμπόριο, έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανέφερε συγκεκριμένα πως «για τα ψώνια από εμπορικά καταστήματα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από δήμο σε δήμο με τη μέθοδο click inside».

«Θα κλείνει ραντεβού ο καταναλωτής με το κατάστημα. Ο καταναλωτής μπορεί να μένει στην Κηφισιά και το κατάστημα να είναι στην Γλυφάδα. Με το 13032 θα έχεις ένα SMS στο κινητό σου, που σου επιτρέπει να κάνεις αυτήν την συναλλαγή, πάντοτε με τήρηση των μέτρων για τον αριθμό πελατών στο κατάστημα και με χρονική διάρκεια τριών ωρών. Αν έχεις και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο ραντεβού για ψώνια, θα μπορείς να το κάνεις, μέσα στις τρεις ώρες που δίνει περιθώριο το SMS στο 13032».

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι ο πολίτης θα πρέπει να έχει απαντητικό SMS ή email από το κατάστημα, ως επιβεβαίωση για το ραντεβού σε περίπτωση ελέγχου ενώ υπογράμμισε πως «δεν θα μπορείς να στείλεις δεύτερο SMS για ψώνια, μέσα στην ημέρα».

Το μέτρο ισχύει «για όλες τις περιοχές που είναι σε "βαθύ κόκκινο"», τόνισε ο Υπουργός, ο οποίος ανέφερε πως: «το 13032 έχει φτιαχτεί για την λιανική πώληση. Αντιλαμβανόμαστε ότι το λιανικό εμπόριο βρισκόταν σε πολύ μεγάλη πίεση μετά από τόσο καιρό που ήταν κλειστό, όπως και οι συμπολίτες μας. Το άνοιγμα αφορά όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά σε mall και τα πολυκαταστήματα. Εάν η πρώτη εβδομάδα εξελιχθεί καλά, θα μπορούσαν να ανοίξουν και αυτά την επόμενη εβδομάδα».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μην σπαταλήσουμε την ευκαιρία. Θα είναι κρίμα να κάνουμε πισωγύρισμα. Εμείς θέλουμε να μην ξανακλείσει το λιανεμπόριο, θέλουμε να ανοίγει σταδιακά το λιανικό εμπόριο και να φύγουν οι περιορισμοί σιγά σιγά με τα εμβόλια και τα self test».Μάλιστα τόνισε πως «έαν κάποιος θέλει να παραβιάσει τα μέτρα, όση Αστυνομία και να έχεις, μπορεί να το κάνει. Δεν μπορείς να αστυνομεύσεις πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στο Λεκανοπέδιο Αττικής».

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο, κάθε Σαββατοκύριακο, με χρήση του κωδικού 6 σε SMS στο 13033, με έως 3 άτομα ή μια οικογένεια, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες οπουδήποτε εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας ανά την επικράτεια ή εντός της Αττικής, εφόσον πρόκειται για κατοίκους του Λεκανοπεδίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ