ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η έντονη πίεση στο ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη, η αναμονή των μαθητών και ο γρίφος του Πάσχα

Κορωνοϊός: Η έντονη πίεση στο ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη, η αναμονή των μαθητών και ο γρίφος του Πάσχα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ασφυκτική είναι η πίεση που εξακολουθεί να δέχεται το σύστημα υγείας εξαιτίας του κορωνοϊού ενώ την αρνητική πρωτιά της Αθήνας συναγωνίζεται πλέον η Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία της οποίας σημειώνεται συνεχής αύξηση νέων εισαγωγών.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 1.886 νέα κρούσματα κορωνοϊού, επί συνόλου όμως μόλις 16.300 τεστ, με το ποσοστό θετικότητας των τεστ να διατηρείται έτσι σε υψηλό επίπεδο, στο 11,3%, σχεδόν τριπλάσιο από το όριο ασφαλείας του ECDC, που είναι 4%.

Σε αντίθεση με τον μειωμένο χθεσινό αριθμό κρουσμάτων, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με λοίμωξη Covid-19 παρέμειναν πάνω από 550 όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα έγιναν 576 εισαγωγές, με τις 279 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν χθες βράδυ στους 5.541, με τους 4.273 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 1.268 σε Μονάδες. Οι διασωληνωμένοι σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), είναι 759. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 75 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων στο λεκανοπέδιο.

Ιδιαίτερα πιεσμένα είναι και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η έξαρση άλλωστε της πανδημίας στην συμπρωτεύουσα ήταν αυτή που ανάγκασε την επιτροπή των ειδικών να αναστείλει το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην πόλη, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Πάτρα και την Κοζάνη.

Λόγω της αυξημένης πίεσης, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, όπου το πρωί θα προεδρεύσει σύσκεψης με Διοικητές Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο».

Εν αναμονή ανακοινώσεων για τα σχολεία

Κι ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν ανησυχητικά, η αγωνία των μαθητών του Λυκείου για την επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες κορυφώνεται.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στόχος είναι το άνοιγμα τουλάχιστον της Γ’ Λυκείου την ερχόμενη Δευτέρα και το σταδιακό άνοιγμα των υπόλοιπων τάξεων, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα υπάρχουν στα φαρμακεία αρκετά self test για τους μαθητές και τους καθηγητές.

Σημειώνεται πως οι πρώτες παρτίδες των self test –περίπου 1 εκατομμύριο- παρελήφθησαν το Σάββατο και στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας. Η διανομή των τεστ στα φαρμακεία της Αττικής αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα.

Αγώνας δρόμου για το Πάσχα

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, παραμένει μεγάλος γρίφος αν η χώρα θα είναι έτοιμη να «ανοίξει» το Πάσχα, με βασικό μοχλό πίεσης τις διακοινοτικές μετακινήσεις και το «Πάσχα στο χωριό».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι υπάρχει η συζήτηση, εφόσον η χώρα παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, να μπορέσουν να επισκεφτούν τον τόπο τους, από τη Μεγάλη Εβδομάδα και μετά, όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Το σενάριο αυτό ενισχύει και η δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου στον ΣΚΑΪ ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει και ότι θα εξεταστεί μαζί με το ελεγχόμενο άνοιγμα του τουρισμού καθώς «πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες τόσο για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα και είναι εμβολιασμένοι, όσο και για τους Έλληνες πολίτες που έχουν εμβολιαστεί… Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση την Κυριακή ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της και την ψυχολογική κούραση των πολιτών, λέγοντας πως δεν μπορεί να το αποκλείσει, ούτε όμως να πει ότι θα γίνει κιόλας.

Ωστόσο είναι σαφές πλέον ότι οι ειδικοί εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί και όσοι θέλουν να αφήσουν μια -έστω μικρή- ελπίδα θέτουν τόσους όρους και προϋποθέσεις που η υλοποίηση των προτάσεων τους μοιάζει σχεδόν αδύνατη, αφού -ούτε λίγο ούτε πολύ- πριν το ταξίδι πρέπει κανείς να μελετήσει... επιδημιολογικούς χάρτες και δείκτες μεταδοτικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ