ΕΛΛΑΔΑ

Κωδικός επιστροφή στα θρανία: Τα σενάρια για το άνοιγμα και το «όπλο» των self test

Κωδικός επιστροφή στα θρανία: Τα σενάρια για το άνοιγμα και το «όπλο» των self test
© Intime p.a.

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση του ανοίγματος των σχολείων, με τους ειδικούς να διαφωνούν για την ημερομηνία του πρώτου κουδουνιού και την κυβέρνηση να εκφράζει την πρόθεσή της να επιστρέψουν οι μεγαλύτεροι μαθητές στα θρανία στις 12 Απριλίου.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί σε όλες τις συνεδριάσεις των ειδικών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τον καθηγητή μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο να δηλώνει σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων τριών – τεσσάρων ημερών θα κρίνουν την απόφαση της επιτροπής.

Ωστόσο, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εκτίμησε πως τα σχολεία θα ανοίξουν τη Δευτέρα.

«Η προδιάθεσή μας είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα πως τα δημοτικά σχολεία έχουν μείνει ανοιχτά για μεγαλύτερο διάστημα.

Ανέφερε, μάλιστα, πως προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των λυκείων ενώ υπενθύμισε πως η επιτροπή έχει συζητήσει για άνοιγμα των σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα των self test.

Σημειώνεται πως οι πρώτες παρτίδες των self test –περίπου 1 εκατομμύριο- παρελήφθησαν το Σάββατο και στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Η διανομή των τεστ στα φαρμακεία της Αττικής αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα ενώ αύριο θα είναι διαθέσιμα.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει πως προτεραιότητα θα δοθεί σε εκπαιδευτικούς και μεγαλύτερους μαθητές –δηλαδή σε όσους ενδέχεται να επιστρέψουν στα σχολεία από την επόμενη Δευτέρα.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος μίλησε στο Mega για «σημαντική βοήθεια» που δίνουν τα οικιακά τεστ στο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου.

«Είναι μια σημαντική προσθήκη στην εθνική στρατηγική για το testing» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Όλοι θέλουμε να ανοίξει σταδιακά, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η οικονομία, η κοινωνία, η εκπαίδευση. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις της επιτροπής δημόσιας υγείας», τόνισε εισαγωγικώς ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η επιτροπή «κάνει συστηματική αξιολόγηση κάθε εβδομάδα, καθημερινά των δεικτών κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία σε κάθε περιοχή της χώρας. Και βάσει αυτών των συμπερασμάτων εισηγείται περιοριστικά ή όχι, μέτρα».

Διχασμένοι οι ειδικοί

Αρκετοί ειδικοί εμφανίζονται, ωστόσο, επιφυλακτικοί με το άνοιγμα των σχολείων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που σε τηλεοπτική του συνέντευξη χαρακτήρισε «τρομακτικά επικίνδυνο» το άνοιγμα των δημοτικών και γυμνασίων πριν το Πάσχα.

Ο ίδιος ανέφερε πως αναφορικά με τα λύκεια δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση στην επιτροπή.

Εκτίμησε δε, πως η συνεδρίαση για το θέμα αυτό θα γίνει είτε αύριο, Τετάρτη, είτε την Παρασκευή.

Νωρίτερα, ο κ. Βατόπουλος είχε αποκαλύψει πως υπάρχουν δύο «αντιμαχόμενες απόψεις» επί του ζητήματος του ανοίγματος των σχολείων, με την πρώτη να εκτιμά ότι πρέπει να ανοίξει η Γ΄ Λυκείου λόγω των πανελληνίων εξετάσεων –κάτι που δεν είναι πολύ καλό επιδημιολογικά- και η δεύτερη που επιχειρηματολογεί υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, όπου οι μαθητές είναι πιο πειθαρχημένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ