ΕΛΛΑΔΑ

ΠΙΣ: Τα self test δεν αποτελούν τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας

ΠΙΣ: Τα self test δεν αποτελούν τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σχετικά με τα Self Test που διανέμονται απο σήμερα στα φαρμακεία της Αττικής. Στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ καλεί τους πολίτες «να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα του test» ενώ τονίζει ότι τα «self tests δεν αποτελούν τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας». 

Ωστόσο, στην ανακοίνωση ο ΠΙΣ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει και τα προβλήματα που εγκυμωνούν τα Self Test χαρακτηριστικά απο τα οποία είναι πως «δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες» και πως «για να αποδόσει η συγκεκριμένη στρατηγική κατά του κορωνοϊού, προϋποτίθεται σωστή δειγματοληψία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει ότι η χρήση των self test δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά ένα μικρό βήμα για τον πιθανό εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων. Υπερτερεί ο ευρύς έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και PCR.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλεί τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ιατρικός κόσμος της χώρας είναι πρόθυμος να βοηθήσει κάθε πολίτη ή ασθενή, σχετικά με το χρονικό παράθυρο της διάγνωσης, τις οδηγίες ιχνηλάτησης, αυτό-απομόνωσης και τις εξειδικευμένες θεραπευτικές οδηγίες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ευρεία χρήση των self test και επισημαίνει:

- Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού.

- Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου covid - 19, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.

-Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε..

-Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου COVID-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι η διαδικασία του αυτοελέγχου για να αποδώσει, προϋποθέτει σωστή δειγματοληψία και χρήση των αποτελεσμάτων.

Καλούμε τους πολίτες να αναζητούν ιατρική συμβουλή για όλα τα ανωτέρω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ