AstraZeneca: Προβληματισμός Κικίλια για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες
Ανανεώθηκε:
Τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι υπουργοί Υγείας των «27» συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης κατόπιν των ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφορικά με το προφίλ ασφαλείας του εμβολίου της AstraZeneca.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαπιστώνει πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, εντούτοις επαναδιατυπώνει τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού.
Διαβάστε αναλυτικά:
ΕΜΑ για AstraZeneca: Οι θρομβώσεις καταχωρούνται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου
EMA - Εμβόλιο AstraZeneca: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
Η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ συγκάλεσε την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας επιδιώκοντας συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση, όπως ανέφερε σε επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς προ της συνεδρίασης, η οποία περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.
«Αναμένουμε ότι η ανακοίνωση αυτή [σ.σ. του ΕΜΑ] θα έχει άμεση επίπτωση όχι μόνο στα εθνικά σχέδια εμβολιασμού, αλλά επίσης και στην εμπιστοσύνη των πολιτών μας απέναντι στα εμβόλια για την Covid-19» ανέφερε το κείμενο.
«Η εναρμόνιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση» υπογράμμιζε η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη «κοινής αντίληψης» για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως, ενδεικτικά, η Γερμανία που συστήνει να χρησιμοποιείται σε άτομα άνω των 60 ετών.
Η Γαλλία από πλευράς της προτείνει να χορηγείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω.
Πολλές χώρες δεν έχουν θέσει κανέναν περιορισμό.
Πέπλο ομίχλης κάλυψε τη Θεσσαλονίκη - Τι ισχύει για τις πτήσεις πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
10:27
Γεμίζει ο Μόρνος: Ξεπέρασε τα 311 εκατ. κυβικά σε διάστημα λίγων μηνών - Ανάσα για τους Αθηναίους
10:20
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Στόχος η δημιουργία του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου στις ΗΠΑ
10:07
«Κλειδώνει» η κυβερνητική ομάδα στην Άγκυρα: Ποιοι υπουργοί θα συνοδεύσουν τον Μητσοτάκη - Στοχευμένες συμφωνίες στο «μενού» της συνάντησης με Ερντογάν
09:59