ΕΛΛΑΔΑ

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς: Ποιες ομάδες παίρνουν σειρά

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς: Ποιες ομάδες παίρνουν σειρά
(AP Photo/Phil Long)

«Γκάζι» στους εμβολιασμούς πατάει η κυβέρνηση, με την πλατφόρμα να ανοίγει για νέες κατηγορίες από την Παρασκευή και τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να αποκαλύπτει σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως τον Μάιο θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τα ραντεβού τους οι 40άρηδες.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε πως από την 21η Απριλίου θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, χωρίς ηλικιακή προτεραιοποίηση.

Όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στον ΣΚΑΪ αύριο αναμένεται στην Ελλάδα και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό –κάτι που επιταχύνει αρκετά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής της σε κοινωνικά δίκτυα πως μετά από την ένταξη των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, σειρά παίρνουν από τις 21 Απρίλιου και οι εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, δεν θα υπάρξει ηλικιακή προτεραιοποίηση, με την πλατφόρμα να ανοίγει για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Ποιοι είναι οι επόμενοι που μπορούν να κλείσουν ραντεβού

Πρώτοι στη λίστα είναι ευπαθή άτομα με νοσήματα κατηγορίες Β΄για τους οποίους, η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή 16 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 19 Απριλίου.

Ενδεικτικά, για κάποιον πάσχοντα από σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να ανοίξει η πλατφόρμα την Παρασκευή ή ενδεχομένως το Σάββατο, διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Στη συγκεκριμένη ομάδα ανήκουν 800.000 άτομα.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 21 Απριλίου, βάσει της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί, καθώς και η ηλικιακή ομάδα των 55-59 ετών.

Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

«Ευελπιστούμε ότι εάν πάνε όλα βάσει σχεδίου και τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και άλλες ηλικιακές ομάδες έτσι ώστε να φτάσουμε τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε και νεότερους συμπολίτες μας» επισήμανε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε, επίσης χθες, ότι από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια.

o προηγούμενο διάστημα η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή για αυτές τις ηλικίες μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Νοσήματα αυξημένου κινδύνου

Ως προς τα οριζόμενα ως νοσήματα αυξημένου κινδύνου, είναι τα εξής:

 • Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
 • Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
 • Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
 • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
 • Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)
 • Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
 • Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο
 • Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
 • Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
 • Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
 • Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
 • Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
 • Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσή-ματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
 • Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα για την ομάδα των πασχόντων από νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (Κατηγορία Α') είχε ανοίξει στις 19 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ