ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους: Δεν επηρεάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα το «πάγωμα» για Johnson & Johnson

Θεμιστοκλέους: Δεν επηρεάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα το «πάγωμα» για Johnson & Johnson
AP Photo/David Zalubowski

Tις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αλλά και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναμένει η Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει σήμερα 19 Απριλίου.

Αυτό τόνισαν στην ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο ΓΓ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογραμμίζοντας, ότι η χώρα μας καθυστερεί τον εμβολιασμό με το εν λόγω εμβόλιο, μετά τα 6 θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν καταγραφεί σε αντίστοιχες γυναίκες 18 έως 65 ετών επί συνόλου έξι εκατ. δόσεων.

Ωστόσο αυτή η καθυστέρηση, δεν φαίνεται να αλλάζει τον εμβολιαστικό πρόγραμμα, γιατί έτσι και αλλιώς ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου είναι μικρός, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του CNN Greece.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα η χώρα μας παρέλαβε 33.600 δόσεις, και μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να έχουμε λάβει 45.000 δόσεις από το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Γενικότερα η καθυστέρηση στο εθνικό μας πρόγραμμα, είναι πολύ μικρή, συμπλήρωσε ο ΓΓ της ΠΦΥ.

Νωρίτερα, η καθηγήτρια Θεοδωρίδου, είχε αναφερθεί στα μεγάλα πλεονεκτήματα του εμβολίου της J&J, παρά το γεγονός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων, με κυριότερο αυτό της μίας δόσης.

Το εμβόλιο ιικού φορέα με αδενοϊό τύπου 26 της Johnson & Jonshon, έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως η πρακτικότητα της μεταφοράς και φύλαξης σε θερμοκρασίες ψύξης, ενώ η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του είναι πολύ υψηλές, αγγίζοντας το 85%, επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ειδικότερα, μετά από 14 ημέρες αρχίζει να ενεργεί και η αποτελεσματικότητα εκδηλώνεται μετά από 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο προστατεύει πλήρως και από τη νόσηση και από τον θάνατο.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου, η καθηγήτρια, υπογράμμισε, ότι «αντιλαμβανόμαστε την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη από τις περιπτώσεις των θρομβοεμβολών της Johnson & Johnson, ωστόσο θα διερευνηθεί το επιστημονικό αίνιγμα, και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εστιάσουμε στην θετική πλευρά. Έως ότου αποφανθούν οι διεθνείς Οργανισμοί, ο EMA FDA θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για να μπορέσουμε να προσθέσουμε ένα ακόμη όπλο, στη μάχη κατά της COVID-19», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ