ΕΛΛΑΔΑ

Θεμιστοκλέους στο CNN Greece: Γιατί «υγιείς» εντάχθηκαν στην κατηγορία εμβολιασμού σοβαρών νοσημάτων

Θεμιστοκλέους στο CNN Greece: Γιατί «υγιείς» εντάχθηκαν στην κατηγορία εμβολιασμού σοβαρών νοσημάτων
AP Photo / Victor R. Caivano

Τον λόγο για τον οποίο υγιή και νέα άτομα κλήθηκαν να εμβολιαστούν στην κατηγορία των ασθενών με σοβαρά νοσήματα - κατηγορία τύπου Β, εξήγησε στην ενημέρωση της Δευτέρας, ο ΓΓ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και μετά από σχετική ερώτηση του CNN Greece.

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας, πρόκειται για ένα τεχνικό πρόβλημα αλλά δεν μιλάμε για απολύτως υγιή άτομα.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι όσες περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί, υπήρχε συνταγογράφηση με το ΑΜΚΑ και είτε είχαν κάποιο νόσημα και υπήρξε συνταγογράφηση σε παλαιότερο χρόνο, είτε δεν το γνώριζαν.

Πρότεινε πάντως, οι άνθρωποι αυτοί, να απευθυνθούν στον θεράποντα ιατρό τους. Να σημειώσουμε ότι η πλατφόρμα με τους ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα άνοιξε την περασμένη Παρασκευή 16 Απριλίου και σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες αυτοί, εμβολιάζονται με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Σε άλλο ερώτημα, ποια η θέση της χώρας μας, αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ΕΕ θα κλείσει συμφωνία με εταιρείες που διαθέτουν εμβόλια μόνο μοριακής τεχνολογίας mRΝΑ, ο ΓΓ απάντησε λέγοντας, ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες αυτές.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος Ελευθερία καθώς και στο πρόγραμμα προμηθειών εμβολίων για το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 2.530.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων το 1,76 εκατ. έχουν κάνει από μία δόση- ποσοστό 16,71% και άλλοι 750.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις- ποσοστό 7,35% επί του συνολικού πληθυσμού.

Όσον αφορά το πρόγραμμα παραδόσεων από τις εταιρείες, για το προσεχές διάστημα αναμένουμε τις εξής δόσεις:

- Από την Pfizer 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και άλλες 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο.

- Από τη Mοderna αναμένουμε 325.000 δόσεις τον Μάιο και άλλες 308.000 δόσεις τον Ιούνιο.

- Από την Johnson & Johnson περιμένουμε 300.000 δόσεις τον Μάιο άλλες 960.000 δόσεις.

- Από την AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των παραλαβών μας.

Αναμένουμε, ωστόσο, 450.000 δόσεις τον Μάιο και άλλες 500.000 τον Ιούνιο. Εξάλλου, στις 21 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για τις ηλικίες 55-59 ετών και το Σάββατο 24 Απριλίου, θα ανοίξουν τα ραντεβού για τις ηλικίες 50-54. Όσον αφορά τα ραντεβού για τους ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 153.000 σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ