ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για 30 - 39 ετών με AstraZeneca

Κικίλιας: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για 30 - 39 ετών με AstraZeneca
INTIME NEWS

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα και ειδικότερα τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, οι οποίοι θα εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Επίσης εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ εμβολιασμοί θα γίνονται και Σάββατα και Κυριακές καθώς επίσης θα διευρυνθεί και το ωράριο.

«Τον Μάιο ενδεχομένως να φτάσουμε τους 2,5 εκατ. εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4 εκατ.», υπογράμμισε εξάλλου ο Βασίλης Κικίλιας.

«Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται από την Covid 19 δεν είναι απλώς ένα στατιστικό στοιχείο. Είναι άνθρωποι. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλοι το δώρο της επιστήμης που είναι το εμβόλιο».

Τόνισε πως από τα συνολικά 3.015 νέα κρούσματα, τα 1.418 εντοπίζονται στην Αττική, τα 442 Θεσσαλονίκη και 101 στην Λάρισα. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει στο 4,9%.

Ο κ. Κικίλιας εξήρε για ακόμη μία φορά την προσπάθεια και τη συνεισφορά των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ.

Σε αυτό το διάστημα και για τις επόμενες 20 ημέρες το υπουργείο Υγείας θα επεξεργαστεί μια νέα λίστα με γιατρούς, προκειμένου να συνεισφέρουν στο ΕΣΥ.

Τα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή αναλυτικά

  • Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).
  • Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
  • Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
  • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής

α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,

β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

  • Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00
  • Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα,κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
  • Δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).
  • Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.
  • Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021.

Ράπτη: Δεδομένη και αντιληπτή η κούραση των πολιτών με φόντο τα αυστηρά μέτρα

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε ευπαθείς ομάδες, 2.200 ασθενείς σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, δήλωσε από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, ενώ σημείωσε πως θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στο σύνολο του προσωπικού και των ασθενών στις δομές κοινωνικής αποκατάστασης.

«Είναι δεδομένη και αντιληπτή η κούραση των πολιτών με φόντο τα αυστηρά μέτρα», τόνισε η κυρία Ράπτη.

Θεμιστοκλέους: Απολύτως ασφαλή τα εμβόλια - Από τη Μεγάλη Τρίτη η έναρξη της πλατφόρμας 30 έως 39 ετών

Την εκτίμηση πως θα έχουν γίνει 50.000 εμβολιασμοί έως το τέλος της ημέρας, εξέφρασε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, Πάνω από 2,6 εκατ. εμβολιασμοί από την έναρξη της Επιχείρησης «Ελευθερία».

Αναφορικά με τη διενέργεια των εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 39 ετών, υπογράμμισε πως η πλατφόρμα θα ανοίξει από τη Μεγάλη Τρίτη.

«Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμπιστευθούν τους επιστήμονες και να προσέλθουν για εμβολιασμό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι στο προσεχές διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις για την επόμενες ηλικιακές ομάδες, δηλαδή για το γκρουπ 40 - 49 ετών.

ΕΟΔΥ: Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ με 831 διασωληνωμένους, 86 θανάτους και 3.015 νέα κρούσματα

Την ώρα που η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, με το άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων μετά το Πάσχα, η πίεση που υφίστανται στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι ασφυκτική, χωρίς να διαφαίνονται -τουλάχιστον άμεσα- σημάδια αποκλιμάκωσης.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 21 Απριλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.015, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 323.639 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 61 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.833 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.96 (95%Crl: 0.31 - 1.51)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.713 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 831 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.976 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 556 (ημερήσια μεταβολή +36.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι
501 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ