ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «Πάσχα στην πόλη»: Μπλόκα και αυστηροί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στα διόδια των εθνικών οδών

Επιχείρηση «Πάσχα στην πόλη»: Μπλόκα και αυστηροί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στα διόδια των εθνικών οδών
INTIME NEWS / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο τεντωμένο σχοινί της χαλάρωσης των περιορισμών που ισχύουν στο λιανεμπόριο αλλά και αποτροπής ενός κύματος μαζικής φυγής προς τα χωριά ενόψει Πάσχα, θα κινηθούν σήμερα επιτροπή και κυβέρνηση

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τις εξορμήσεις των πολιτών από τα μεγάλα αστικά κέντρα εν όψει του Πάσχα με εντατικούς ελέγχους, drones και μπλόκα σε κεντρικούς οδικούς άξονες.

Ήδη η κίνηση στα διόδια της Ελευσίνας είναι σήμερα αυξημένη καθώς, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί διεξοδικούς ελέγχους στους οδηγούς που πραγματοποιούν υπερτοπικές μετακινήσεις παρότι απαγορεύεται χωρίς σημαντικό λόγο. Οι έλεγχοι στα έγγραφα που προσκομίζουν οι οδηγοί έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές, ενώ αρκετοί είναι οι οδηγοί που αναγκάζονται να επιστρέψουν.

Σύμφωνα με την τροχαία, περισσότερα από 3.200 οχήματα έχουν περάσει τα διόδια της Ελευσίνας από τα μεσάνυχτα.

Το επόμενο δεκαήμερο οι έλεγχοι από την αστυνομία αναμένεται να είναι πολύ αυστηροί, με τα μέτρα που θα λάβει να θυμίζουν σε σημαντικό βαθμό το περσινό Πάσχα. Τα αναλυτικά σχέδια είναι ακόμη σε προπαρασκευαστικό στάδιο, ωστόσο οι έλεγχοι αναμένεται να είναι αυστηροί ώστε να μην επιτραπεί στους απείθαρχους να βγουν εκτός Νομού.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν:

«Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα, θα υπάρχουν παράλληλα ελικόπτερα και drones.

Σχετικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν για το Πάσχα, αναμένεται να κάνει σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα για το Πάσχα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της μόδας στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας», είπε άλλωστε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha.

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας, η οποία μετά την είσοδο των self test ξανάγινε «πράσινη» στον ευρωπαϊκό δείκτη θετικότητας.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων αναμένεται να βρεθεί το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής από τη Μεγάλη Δευτέρα.

Το άνοιγμα έχει προτείνει επανειλημμένα το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έχει επισημάνει πως με την αναστολή της λειτουργίας τους δημιουργείται πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού από την στιγμή που λειτουργεί το λιανεμπόριο.

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι επιστήμονες είχαν απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο ενώ και στον οδικό χάρτη που ανακοινώθηκε για την χαλάρωση των μέτρων του lockdown δεν έγινε κάποια αναφορά. Το υπουργείο έχει ζητήσει επίσης να επιτραπεί το click inside στη Θεσσαλονίκη και η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει και για το συγκεκριμένο ζήτημα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εκτός απροόπτου, οι επιστήμονες αναμένεται να δώσουν το «ΟΚ» για να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα με τις όποιες ανακοινώσεις να γίνονται σήμερα κατά την τακτική ενημέρωση.

Άλλο ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τους λοιμωξιολόγους είναι και το click inside το οποίο έχει ζητηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης να καταργηθεί από την στιγμή που είναι διαθέσιμο το εργαλείο των self tests στο λιανεμπόριο.

Παρά το γεγονός πως το προηγούμενο διάστημα και αυτό το ενδεχόμενο είχε απορριφθεί από τους επιστήμονες, στην σημερινή συνεδρίαση είναι πιθανόν να το επιτρέψουν.

Οι προβλέψεις ωστόσο δεν είναι ασφαλείς, καθώς οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως ήδη έχουν κάνει τολμηρά βήματα, λαμβάνοντας υπόψιν την κόπωση των πολιτών και δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν τυχόν επιδείνωση της κατάστασης.

Εμβολιασμοί non stop

Εκτός από τους ελέγχους, σε εντατικούς ρυθμούς αναμένεται να κινηθούν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι εμβολιασμοί. Πλέον τα κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργούν σε επταήμερη βάση και με ωράριο έως τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ καθώς ανοίγουν και νέες εμβολιαστικές γραμμές για το γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων για τον εμβολιασμό κατά της covid-19, με επταήμερη λειτουργία και παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους έως τις 24:00, όπως επίσης και συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού και των ιδιωτικών κέντρων, προβλέπονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας.

Αισθητή αποκλιμάκωση από την Κυριακή του Θωμά

Την εκτίμηση ότι η πανδημία βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποίησης κι ελαφράς, πολύ αργής αποκλιμάκωσης, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευνομονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως εξήγησε «αυτό δεν θα το δούμε τόσο από τα κρούσματα, τα οποία είναι αυξημένα λόγω των self test και των πολλών διαγνωστικών δοκιμασιών που γίνονται τελευταία. Ενδεικτικά από τις 25 Μαρτίου και μετά γίνονται περίπου 10.000 τεστ επιπλέον κατά μέσο όρο. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι οι εισαγωγές στις κλίνες Covid να έχουν σταθεροποιηθεί και το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων να είναι ελαφρά έως αρκετά αρνητικό».

Σε ό,τι αφορά στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, σημείωσε ότι αναμένεται να σταθεροποιηθεί τις επόμενες μέρες. «Είχα πει ότι σύμφωνα με τα μοντέλα μας θα φτάναμε τους 850 διασωληνωμένους και αυτό λογικά είναι το ταβάνι, αν και τα ακραία όρια της πρόβλεψής μας φτάνουν μέχρι τους 903 και το χαμηλότερο όριο στους 822. Θέλω να πιστεύω ότι οι 850 ήταν το ταβάνι και δε θα πάμε προς τα πάνω τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον Σκάι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ