ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Ευελιξία στα ραντεβού - Η 2η δόση ακόμη και στον τόπο διακοπών

Εμβολιασμός: Ευελιξία στα ραντεβού - Η 2η δόση ακόμη και στον τόπο διακοπών
AP Photo/Petros Giannakouris

Σε αγώνας δρόμου για το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας το νωρίτερο δυνατό βρίσκεται η χώρα. Νέες γραμμές εμβολιασμών ανοίγουν για ηλικιακές ομάδες, τα κέντρα λειτουργούν επί 7ήμερης βάσης, ακόμη και εν μέσω Μ.Εβδομάδας, ενώ το πρόγραμμα γίνεται ολοένα και πιο ευέλικτο.

«Χθες περάσαμε τους 60.000 εμβολιασμούς, προσπαθούμε να φτάσουμε περίπου το 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς την εβδομάδα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής στόχευσης.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι «η εκστρατεία “Ελευθερία” επεκτείνεται, μπαίνουν στη μάχη και οι 30άρηδες. Φτάνουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς. Και αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000».

Προκειμένου να κερδηθεί η «μάχη» του εμβολιασμού και άρα της επίτευξης του τείχους ανοσίας μπαίνουν νέα δεδομένα, δηλαδή στοιχεία ευελιξίας στο πρόγραμμα.

Ευελιξία στα ραντεβού

«Η πλατφόρμα άνοιξε από χθες το βράδυ για όσους έχουν άυλη συνταγογράφηση κι ήδη όσοι πολίτες είναι από 30-39 ετών έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα και μάλιστα κλείστηκαν 60.000 ραντεβού, δηλαδή 30.000 άτομα», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι τη Μ. Πέμπτη έρχεται η σειρά για την ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών και το Μ. Σάββατο για τους 45-49 ετών.

«Εδώ έχει μια άλλη φιλοσοφία το άνοιγμα των ομάδων 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, διότι πρόκειται για τη γρήγορη πρόσβαση στο εμβόλιο, μια γρήγορη γραμμή για γρήγορο εμβολιασμό. Άρα, παροτρύνουμε όσοι έλαβαν το μήνυμα να μπούνε στην πλατφόρμα και να κλείσουν το ραντεβού τους. Η ίδια φόρμουλα θα ακολουθηθεί και για τους πολίτες ηλικίας 40-44 ετών που και πάλι είναι ένα εμβόλιο και άρα θα πρέπει να μπούνε στην πλατφόρμα για να οριστεί το ραντεβού. Κι αυτό διότι θέλουμε το ραντεβού να κλειστεί ακόμη και την επόμενη μέρα».

Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών ο υπουργός σημείωσε ότι θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία με το κανονικό μήνυμα της άυλης συνταγογράφησης, όπου θα αποσταλούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πρώτο και το δεύτερο ραντεβού.

2η δόση στον τόπο διακοπών

Το δεύτερο σημείο ευελιξίας του προγράμματος εμβολιασμών επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης λέγοντας: «Το δεύτερο ραντεβού μπορεί να το κάνει κάποιος σε άλλη πόλη ενόψει του καλοκαιριού που θα επιτραπούν κι οι μετακινήσεις. Εδώ και λίγες ημέρες έχουμε δώσει την δυνατότητα στην πλατφόρμα να μπορείς να κλείσεις το ραντεβού του δεύτερου εμβολίου σε άλλη πόλη, προκειμένου να βελτιώσουμε τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο όπου κι αν βρίσκονται ή όπου κι αν θα βρίσκονται ενόψει του καλοκαιριού. Είναι ευέλικτο το ραντεβού μπορεί κάποιος να αλλάξει την ημερομηνία και την τοποθεσία».

Το τρίτο σημείο ευελιξίας του προγράμματος εμβολιασμών αφορά την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Όπως ανακοινώθηκε χθες κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και επιβεβαίωσε ο κ. Πιερρακάκης «αυτή την στιγμή η πλατφόρμα δίνει άλλη μια δυνατότητα – όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca – να αλλάξει κάποιος το δεύτερο ραντεβού του ως και τις 8 εβδομάδες, να το φέρουν δηλαδή πιο κοντά».

«Τείχος ανοσίας στο τέλος του καλοκαιριού»

Η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εμβολιασμών, αλλά μπορούμε να πάμε καλύτερα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος και αναφέρθηκε στο σχέδιο υπό μελέτη για κατ' οίκον εμβολιασμό ατόμων από 80- 89 ετών.

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο», είπε ο κ. Σκέρτσος μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι «αν ήταν στο χέρι μου, θα επέλεγα να εμβολιαστώ με Astrazeneca».

Ως προς τον ενήλικο πληθυσμό την πρώτη δόση έχει ήδη κάνει το 25% και το 10% που είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, έχει κάνει και τη δεύτερη, ενώ επιταχύνεται και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιών, με «χιλιάδες 30ρηδες να κλείνουν ραντεβού».

Το τείχος ανοσίας προβλέπεται στο τέλος του καλοκαιριού ενώ ήδη «βλέπουμε αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.

«Μπήκαμε στο δρόμο για την επιστροφή στο μέλλον»

Αναφορικά με την πανδημία και τους εμβολιασμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε πως «είναι θετικό το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σταδιακή -αλλά αργή ακόμη- αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς και των διασωληνωμένων. Φαίνεται πάντως ότι ήδη μπήκαμε στο δρόμο για την επιστροφή στο μέλλον. Και είναι υποχρέωση όλων να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να μην εφησυχάζουμε. Έτσι ώστε να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο νέας έξαρσης, να προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία των δικών μας και να φτάσουμε πιο γρήγορα στην ελευθερία από την πανδημία.

Έχουμε ήδη σύμμαχό μας τον καιρό, τα τεστ αυτοδιάγνωσης, αλλά και -πάνω από όλα- τους εμβολιασμούς που συνεχίζονται με υποδειγματικό τρόπο και εντατικούς ρυθμούς».

Στο σημείο αυτό εξέφρασε ευχαριστίες «στους υγειονομικούς και όλους όσοι μετέχουν στην επιχείρηση «Ελευθερία» τόσο για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν, όσο και γιατί θα εργαστούν όλες τις επόμενες μέρες, με εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα. Είναι και αυτό ένα μήνυμα προς τους συμπολίτες μας πως -στο δρόμο για το τείχος της ανοσίας- δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε ώρα.

Ας απευθυνθούμε λοιπόν όλοι -κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Εκκλησία, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς- έκκληση σε όσους μπορούσαν και δεν το έκαναν ακόμη, να μπουν στην πλατφόρμα και να κλείσουν το δικό τους ραντεβού εμβολιασμού. Είναι άδικο να χάνονται ζωές την ώρα που μπορούν να σωθούν. Το καλύτερο εμβόλιο -όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο. Συνεπώς όλοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι, ας σπεύσουν να το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Και πρόσθεσε: «Σημειώνεται ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται με υποδειγματικό τρόπο, επεκτείνεται σταδιακά. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.870.000 εμβολιασμοί, 2.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί στο 19,3% ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.

-Από σήμερα Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 30-39 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα κάποιος που θα κλείσει ραντεβού μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα να εμβολιαστεί άμεσα.

-Την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca.

-Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 45-49 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

-Από τις 5 Μαΐου αυξάνεται κατά πολύ η δυναμικότητα του συστήματος, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μαΐου και του Ιουνίου.

-Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών -μετά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι οποίοι θα ξεκινήσουν στη χώρα μας την Τετάρτη 5 Μαΐου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ