ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα στην πόλη: Το άνοιγμα των διαδημοτικών, οι ουρές στα διόδια και η πίεση στο ΕΣΥ

Πάσχα στην πόλη: Το άνοιγμα των διαδημοτικών, οι ουρές στα διόδια και η πίεση στο ΕΣΥ
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το δεύτερο κατά σειρά Πάσχα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού βιώνουν οι πολίτες και με δεδομένη την κόπωση από τα παρατεταμένα αυστηρά μέτρα του lockdown. Οι «ανάσες» που δόθηκαν με το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων εντός της περιφερειακής ενότητας, καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και ταυτόχρονα τα μελανά επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Πέμπτη, δεν φαίνεται να πτόησαν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν τα διόδια στην Ελευσίνα και τις Αφίδνες, με τις Αρχές να διενεργούν σαρωτικούς ελέγχους και να γυρίζουν πολλούς πίσω στο κλεινόν άστυ.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπερτοπικές μετακινήσεις απαγορεύονται και όσοι πολίτες επιχειρούν να φύγουν εκτός χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και αναγκάζονται να επιστρέψουν.

Ωστόσο, καθώς φαίνεται, δεν ήταν λίγοι οι επίδοξοι ταξιδιώτες που επιστράτευσαν προσχηματικές και πολλές φορές… ευφάνταστες δικαιολογίες προκειμένου να φύγουν από το κλεινόν άστυ. Οι περισσότερες δικαιολογίες αφορούσαν σε παροχή βοήθειας και επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό στην επαρχία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, μέχρι τις 18:00 το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης 185 οχήματα επιστράφησαν από Ελευσίνα και 31 από τα διόδια των Αφιδνών, ενώ εκτιμάται ότι από τις 6 το πρωί από τα διόδια της Ελευσίνας με κατεύθυνση προς Κόρινθο, πέρασαν περίπου 13.000 οχήματα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι οδηγίες που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ήταν σαφείς: Οι υπερτοπικές μετακινήσεις θα ανοίξουν ταυτόχρονα με την έναρξη του Τουρισμού στις 15 Μαΐου. Μέχρι τότε, παραμένει η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Παραμένει η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Τα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης έναντι της πανδημίας.

Τα όσα ανακοίνωσε, άλλωστε, ο ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Πέμπτη δείχνουν ότι, αν και παρατηρείται μια σταθεροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων, τα νοσοκομεία τόσο στην Αττική όσο και στη Βόρεια Ελλάδα εξακολουθούν να δέχονται σφοδρή πίεση, λόγω των νέων κρουσμάτων αλλά και του αυξημένου αριθμού των διασωληνωμένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 2.435 νέα κρούσματα, τα 1.151 εντοπίζονται στην Αττική, τα 347 στη Θεσσαλονίκη και άλλα 43 στην Αχαΐα.

Κορωνοϊός: 2.435 νέα κρούσματα, 817 διασωληνωμένοι, 73 θάνατοι

Πώς θα γίνει το πασχαλινό τραπέζι

Υπό το πρίσμα αυτό, ο εορτασμός του φετινού Πάσχα διαμορφώνεται με γνώμονα την ανάγκη αυστηρού ελέγχου της κινητικότητας, με σκοπό και τη διατήρηση του ιικού φορτίου σε σταθερή βάση.

Ειδικότερα, την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Ακόμη τις μέρες του Πάσχα ισχύουν τα εξής:

  • Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί
  • Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.
  • Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Όσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής υπενθυμίζεται ότι:

  • η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Δευτέρα του Πάσχα ανοίγει η εστίαση: Πώς θα πηγαίνουμε για καφέ και φαγητό

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι από τη Δευτέρα 3 Μαΐου που επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και καφέ, για τη μετακίνηση σε αυτά θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους.

Δεν επιτρέπεται καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά.

Αλλαγές και στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ.

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45, ενώ κατέστησε σαφές ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μέχρι τις 23:00.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους σε αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ