ΕΛΛΑΔΑ

Οδικός χάρτης επανεκκίνησης: Το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση του lockdown

Οδικός χάρτης επανεκκίνησης: Το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση του lockdown
INTIME NEWS / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Το σχέδιο για τη σταδιακή «χαλάρωση» του αυστηρού πλαισίου που είχε «μπλοκάρει» για αρκετό χρονικό διάστημα το σύνολο της οικονομικής, κοινωνικής αλλά και πολιτιστικής δραστηριότητας στη χώρα, «ξεδιπλώνουν» κυβέρνηση και ειδικοί, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει ισχυρή. Για τον λόγο αυτό η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων γίνεται με προσεκτικά βήματα, στη βάση της ασφάλειας έναντι περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Με αφετηρία την επανεκκίνηση της εστίασης και το πλήρες άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και με γνώμονα τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα από πλευράς κυβερνητικών παραγόντων, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οδηγούμαστε μεθοδικά σε άνοιγμα και νέων δραστηριοτήτων κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από την πρόσφατη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι ό,τι ανοίγει στο εξής να μην ξανακλείνει».

Ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων το επόμενο διάστημα θα κάνει αύριο, Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Όλα τα μέτρα αναλυτικά

Ήδη από την Τετάρτη, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της Κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

  • Από τις 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα εμπορικά καταστήματα, πέρα από τις αλλαγές στον αριθμό των πελατών, υπάρχει η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την κατάργηση των ραντεβού στο λιανεμπόριο.

Επί της ουσίας, η άρση των ραντεβού στο λιανεμπόριο θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα, οπότε και ανοίγει επίσημα ο Τουρισμός στη χώρα μας, δηλαδή στις 15 Μαΐου.

  • Από τις 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Πώς θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές - Ολόκληρη η ΚΥΑ

  • Από τις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Δύο self test την εβδομάδα

Πηγή: INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε self test, τα οποία θα προμηθεύονται από τα φαρμακεία τις καθημερινές (όχι σε ώρες και ημέρες εφημερίας).

Ήδη από την Τετάρτη 5 Μαΐου και έως το Σάββατο 8 Μαΐου διανέμονται από τα φαρμακεία τα αυτοδιαγνωστικά τεστ μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση. Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Οι μαθητές προκειμένου να προσέλθουν στο σχολείο τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού self test. Το αποτέλεσμα του self test δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και μέσω αυτής εκδίδεται η σχολική κάρτα εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Οι μαθητές φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο. Ο μαθητής θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά test πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές. Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές - εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Επίσης, εκτός από τη διενέργεια των self tests κατ' οίκον, στα σχολεία θα ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού. Δηλαδή είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

Ακόμα προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν το απόγευμα της Παρασκευής (07/05) από τον κ. Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό.

Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα SMS μετακίνησης

Πηγή: Unsplash

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας μίλησε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Πέμπτη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως το άνοιγμα γίνεται «βήμα – βήμα» και εξήγησε πως «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά».

«Σε πρώτη φάση η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά, εάν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Το εν λόγω θέμα, όπως είπε, μαζί με το ζήτημα της κατάργησης των SMS αναμένεται να αξιολογηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η κατάσταση πηγαίνει καλά αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Είμαστε ακόμα στην πανδημία, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για ένα διάστημα ακόμα, αυτή τη λειτουργία έχουν τα SMS και το ωράριο, να μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Και με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων θα απελευθερωθούμε από το SMS».

Σημείωσε επίσης, πως «ακόμη βρισκόμαστε στην αξιολόγηση από το άνοιγμα του εμπορίου, στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογηθούν και τα στοιχεία από το άνοιγμα των σχολείων».

«Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι από τις 15 του μήνα θα μορφοποιηθεί το σύστημα των sms» είπε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, ο δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως η χρήση του SMS θα σταματήσει με την κατάργηση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Μαΐου.

Στις 15 Μαΐου το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων

Πηγή: INTIME NEWS / MΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων, έχει «κλειδώσει» για τις 15 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ξεκινά και ο Τουρισμός στη χώρα μας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε δηλώσεις της την Τετάρτη, είχε πει χαρακτηριστικά:

«Στις 15 Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις».

Γεραπετρίτης: Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τοποθετούμενος στο ζήτημα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και γιατί δεν ανοίγουν, ο κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε «ειδική ρύθμιση για τους νέους εργαζόμενους με παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Έκανε δε λόγο για «αυστηρή σύσταση της Επιτροπής» επί του ζητήματος.

«Θα υπάρξει όμως ειδική μέριμνα» διαβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης, προαναγγέλλοντας παράλληλα και εξειδικεύσεις των μέτρων για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα δικαστήρια από τα αρμόδια υπουργεία.

«Όλα τα κέντρα γλωσσών που συνδέονται με εξετάσεις θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Ξεκλειδώνει» ο πολιτισμός: Οι προτάσεις για μουσεία, θερινά και συναυλίες

Πηγή: INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την ίδια στιγμή, ο πολιτισμός φαίνεται πως είναι ο επόμενος στη λίστα της χαλάρωσης του lockdown, με τους λοιμωξιολόγους να εξετάζουν την Παρασκευή (07/05) το άνοιγμα μουσείων, θερινών σινεμά και θεάτρων.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία θα συμμετάσχει και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα των συναυλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει το άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου –μια κίνηση που φαίνεται λογική δεδομένου του ανοίγματος και του τουρισμού την ίδια ημέρα.

Την ίδια ώρα, η 21η Μαΐου εξετάζεται ως κατάλληλη ημέρα για το άνοιγμα των θερινών σινεμά αλλά και θεάτρων.

Προς το τέλος του μήνα, και εφόσον κάτι τέτοιο λάβει το «πράσινο φως» των ειδικών, θα μπορούσαν ενδεχομένως να διοργανωθούν και οι πρώτες υπαίθριες συναυλίες.

Το επίδικο ωστόσο στην απόφαση είναι το ποσοστό πληρότητα των χώρων εκδηλώσεων που θα προτείνει η Επιτροπή, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί εάν θα συμφέρει οικονομικά για τους επιχειρηματίες του χώρου η επαναλειτουργία ανοικτών θεάτρων, θερινών κινηματογράφων, συναυλιακών χώρων κ.λπ. καθώς και η διοργάνωση καλλιτεχνικών παραστάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο θα έχει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που θα αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αποφασίσουν για το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται, ότι σε κάθε περίπτωση, οι όποιες πολιτιστικές δραστηριότητες επιτραπούν, θα γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους στους χώρους του πολιτισμού αναμένεται να ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, δηλαδή χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και διενέργεια self test.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ