ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Αυλαία» για click away και click in shop στις 14/05 - Τα σενάρια για τον πολιτισμό

Lockdown: «Αυλαία» για click away και click in shop στις 14/05 - Τα σενάρια για τον πολιτισμό
ΙΝΤΙΜΕ

Με «όπλο» τους εμβολιασμούς και τα self test, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην σταδιακή άρση μέτρων και εισηγείται νέο χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης του lockdown μετά τις 15 Μαΐου, που ανοίγει ο τουρισμός.

Ήδη νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε πως στις 14 Μαΐου σταματούν τα click away και click inside ενώ ο πολιτισμός είναι ο επόμενος στη λίστα της χαλάρωσης του lockdown, με τους λοιμωξιολόγους να εξετάζουν σήμερα το άνοιγμα μουσείων, θερινών σινεμά και θεάτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στη συνεδρίαση των ειδικών η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναμένεται να αιτιολογήσει το σκεπτικό της επιτροπής σχετικά με την αναβολή λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών.

Οι σχετικές αποφάσεις της επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθούν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας στις 18:00, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει μια σειρά από μέτρα που αφορούν στην «επανεκκίνηση» του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Για τον πολιτισμό

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης για τον πολιτισμό προβλέπει το άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου –μια κίνηση που φαίνεται λογική δεδομένου του ανοίγματος και του τουρισμού την ίδια ημέρα.

Την ίδια ώρα, η 21η Μαΐου εξετάζεται ως κατάλληλη ημέρα για το άνοιγμα των θερινών σινεμά αλλά και θεάτρων.

Προς το τέλος του μήνα, και εφόσον κάτι τέτοιο λάβει το «πράσινο φως» των ειδικών, θα μπορούσαν ενδεχομένως να διοργανωθούν και οι πρώτες υπαίθριες συναυλίες.

Πότε θα καταργηθούν τα SMS

Στη συνέχεια, τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αποφάσεις για την κατάργηση του SMS στο 13033.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε πως το άνοιγμα γίνεται «βήμα – βήμα» και εξήγησε πως «το ωράριο θα διευρυνθεί σταδιακά».

«Σε πρώτη φάση η επέκταση θα είναι μετά τις 23:00 και μετά, εάν όλα πάνε καλά, μπορεί να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η κατάσταση πηγαίνει καλά αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Είμαστε ακόμα στην πανδημία, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για ένα διάστημα ακόμα, αυτή τη λειτουργία έχουν τα SMS και το ωράριο, να μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Και με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων θα απελευθερωθούμε από το SMS».

Την ίδια ώρα, ο δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως η χρήση του SMS θα σταματήσει με την κατάργηση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Μαΐου.

Τι θα γίνει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Τη Δευτέρα τα παιδιά των γυμνασίων, των δημοτικών και των νηπιαγωγείων επιστρέφουν στα θρανία, ωστόσο πολλοί γονείς αγωνιούν για το τι θα γίνει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

«Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν εφόσον το εισηγηθούν οι επιστήμονες. Δεν μπορεί να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού σε παιδιά από 3 μηνών που δεν μπορούν να τηρηθούν μέτρα, όπως μάσκες και self test», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Πρότασή μας είναι να ανοίξουν στις 24 Μαΐου αν ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν είναι μεγάλος» σημείωσε.

«Θα δώσουμε την ελευθερία σε όσους σταθμούς το επιθυμούν να παρατείνουν τη λειτουργία τους και μετά το τέλος Ιουλίου», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε η κα Μιχαηλίδου: «Οι λοιμωξιολόγοι ζήτησαν ακόμη λίγη υπομονή. Δεν είμαστε σε σημείο να πούμε ότι δεν θα ανοίξουν καθόλου. Χρειάζονται ακόμη δύο εβδομάδες».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης τοποθετούμενος στο ζήτημα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και γιατί δεν ανοίγουν, προανήγγειλε «ειδική ρύθμιση για τους νέους εργαζόμενους με παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Έκανε δε λόγο για «αυστηρή σύσταση της Επιτροπής» επί του ζητήματος.

«Θα υπάρξει όμως ειδική μέριμνα» διαβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης, προαναγγέλλοντας παράλληλα και εξειδικεύσεις των μέτρων για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα δικαστήρια από τα αρμόδια υπουργεία.

«Όλα τα κέντρα γλωσσών που συνδέονται με εξετάσεις θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Ποιες δραστηριότητες πήραν το «πράσινο φως»

Ήδη από την Τετάρτη, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 και απόφασης της Κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

  • Από τις 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα εμπορικά καταστήματα, πέρα από τις αλλαγές στον αριθμό των πελατών, υπάρχει η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την κατάργηση των ραντεβού στο λιανεμπόριο.

Επί της ουσίας, η άρση των ραντεβού στο λιανεμπόριο θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα, οπότε και ανοίγει επίσημα ο Τουρισμός στη χώρα μας, δηλαδή στις 15 Μαΐου.

  • Από τις 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από τις 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων, έχει «κλειδώσει» για τις 15 Μαΐου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε δηλώσεις της την Τετάρτη, είχε πει χαρακτηριστικά:

«Στις 15 Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ