ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης - Εξαδάκτυλος: Απαιτείται σύνεση, πιθανή αναζωπύρωση το επόμενο διάστημα

Σαρηγιάννης - Εξαδάκτυλος: Απαιτείται σύνεση, πιθανή αναζωπύρωση το επόμενο διάστημα
«Το πρόβλημα είναι δίπλα μας και όχι πίσω μας» λένε οι ειδικοί και προειδοποιούν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει μία μικρή αναζωπύρωση των κρουσμάτων INTIME

Ανάσα ελευθερίας για όλους τους πολίτες εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα, μετά το σταδιακό άνοιγμα τομέων της οικονομίας, όμως σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να συνεχίσουν όλοι να είναι πολύ συνετοί και προσεκτικοί, διότι δεν αποκλείεται αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού το αμέσως προσεχές διάστημα.

«Το πρόβλημα είναι δίπλα μας και όχι πίσω μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNN Greece ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, συστήνοντας μεγάλη προσοχή.

Η πορεία είναι αργά θετική και εύθραυστη, σημειώνει με νόημα ο πρόεδρος του ΠΙΣ, τονίζοντας ότι ακόμη και σήμερα που η ροή των εμβολιασμών είναι αρκετά ικανοποιητική, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε πολύ συνετοί και προσεκτικοί και να συνεχίσουμε να πειθαρχούμε στα υγειονομικά μέτρα. Διότι μην ξεχνάμε ότι πλήρως εμβολιασμένοι είναι μόλις ένα και πλέον εκατομμύριο πολίτες. Κάποιοι έχουν προστασία από την πρώτη δόση και κάποιοι άλλοι όχι. Επομένως προσοχή μεγάλη.

Σαρηγιάννης: Θα υπάρξει μικρή αναζωπύρωση κρουσμάτων

Από την πλευρά του, και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, συστήνει και ο ίδιος σύνεση στις κινήσεις μας, ιδιαίτερα το διάστημα αυτό που ανοίγουμε σταδιακά…

Και συνεχίζει:

«Εκτιμώ ότι το άνοιγμα της οικονομίας και της αγοράς, αποτελεί μία σωστή απόφαση, διότι οι πολίτες ήταν στα όριά τους, το ίδιο και οι επαγγελματίες. Ωστόσο αυτό το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και ακόμη μεγαλύτερη ατομική ευθύνη. Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να το χειριστούμε με ακόμη μεγαλύτερη σύνεση».

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης όμως, υποστηρίζει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, που ανοίγει η αγορά, θα υπάρξει μία μικρή αναζωπύρωση των κρουσμάτων, η οποία εκτιμά ότι θα αγγίξει ως ταβάνι, τα 2.000 κρούσματα.

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο κ. Σαρηγιάννης, αναφέρεται στην αναγκαιότητα οι χώροι εστίασης και γενικότερα οι επαγγελματικοί χώροι, να εφοδιαστούν με συσκευές απολύμανσης αέρα, που θα προσδώσουν μεγάλη σιγουριά και ασφάλεια στους θαμώνες, αλλά και στους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Προσθέτει ακόμη, ότι είναι λάθος που μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα mall άνοιξαν χωρίς απολύμανση του αέρα. Το ζήτημα είναι να προστατευθούμε όλοι μας εγκαίρως και να μην περιμένουμε να μολυνθούμε για να λάβουμε στην συνέχεια επιπλέον μέτρα. Οι συσκευές απολύμανσης του αέρα, μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στη φάση αυτή.

Επίσης, αναφερόμενος και στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ο συνομιλητής μας, τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικά, αρκεί να γίνονται τίμια και να καταγράφονται ώστε να ανακόπτεται η πορεία τους προς την κοινότητα.

Παπαευαγγέλου: Αναμένουμε τοπικές επιδημίες

Εξάλλου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής 7 Μαΐου, αναφέρθηκε σε αυτήν την εύθραυστη ισορροπία που βιώνουμε όλοι μας και πρόκειται να βιώσουμε με το άνοιγμα της οικονομίας.

Δήλωσε δε, ότι αναμένουμε τοπικές επιδημίες, καθώς το προηγούμενο διάστημα των αργιών του Πάσχα, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναθροίσεις, ενώ και το επόμενο διάστημα που ανοίγει η εστίαση και διάφοροι κλάδοι, ενώ βελτιώνεται και ο καιρός, θα συμβεί το ίδιο.

Ήδη ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ίδια ενημέρωση, αναφέρθηκε στις νέες κατακόκκινες περιοχές Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αιτωλικό και Κάλυμνο.

Επιπλέον, οι ηλικιακές ομάδες των 30 με 60 ετών -από τις πλέον παραγωγικές δηλαδή- άρχισαν μόλις πρόσφατα να εμβολιάζονται.

Από την άλλη πλευρά, η κυρία Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε και στην σημαντική μείωση που εμφανίζουν οι νέες εισαγωγές ανά ημέρα, οι οποίες ανήλθαν σε 391 ημερησίως την περασμένη εβδομάδα. Επίσης πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι.

«Είμαστε ανήσυχοι στην Επιτροπή, ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ και κυκλοφορεί ανάμεσά μας και όσοι δεν εμβολιάζονται θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους αλλά και τους οικείους τους», πρόσθεσε με νόημα η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου.

Πάντως τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, βρίσκονται πλέον κάτω από 20.000, με τον δείκτη θετικότητας στο 4,3%.

Να θυμίσουμε, ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η εικόνα του ιού το Σάββατο διαμορφώνεται ως εξής: 2.461 νέα κρούσματα, 68 θάνατοι και 737 διασωληνωμένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ