ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εβδομάδα «ολικής επαναφοράς» σε σχολεία και τουρισμό

Κορωνοϊός: Εβδομάδα «ολικής επαναφοράς» σε σχολεία και τουρισμό
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis, Pool

Εβδομάδα με σημαντικά στάδια χαλάρωσης των μέτρων κορωνοϊού ξεκινά τη Δευτέρα, με πρώτο βήμα την επιστροφή των μαθητών νηπιαγωγείων, Δημοτικού και Γυμνασίου στα θρανία, κατά το πρότυπο της δια ζώσης επαναλειτουργίας των Λυκείων, δηλαδή την υποχρέωση αρνητικού self test μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στις σχολικές μονάδες. 

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την επιδημιολογικά ασφαλή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στη χώρα. Για τον λόγο αυτό τονίζεται με κάθε τρόπο ότι πρόκειται για μεταβατική περίοδο, καθώς η εικόνα σταθεροποίησης που διαφαίνεται σε ό,τι αφορά τους επιδημιολογικούς δείκτες είναι εξαιρετικά εύθραυστη.

Ενδεικτικά παραδείγματα της ρευστής επιδημιολογικής εικόνας είναι η Κάλυμνος -όπου παρατάθηκε το καθολικό lockdown μέχρι τις 17 Μαΐου- και το Μεσσολόγι, όπου όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 12 Μαΐου, με απόφαση του δημάρχου.

Εκτός των μαθητών νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίου, επαναλειτουργούν από αύριο, 10 Μαΐου, τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με την διενέργεια εξετάσεων, όπως πανελλήνιες και εξετάσεις τίτλων επάρκεια ξένων γλωσσών.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας -μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό- καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού self test, τα οποία διατίθενται δωρεάν και διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Κυριακής παρουσιάστηκαν προβλήματα στη σύνδεση με την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου δηλώνονται τα αποτελέσματα, πιθανώς λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Όπως έχει τονίσει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, «η χρήση του self-test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.».

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο «οι σχολικές μονάδες έχουν λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών/μαθητριών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, οδηγίες για τη διαπίστωση του βαθμού αφομοίωσης της ύλης από την πλευρά των μαθητών/μαθητριών, καθώς και προτάσεις και κατευθύνσεις για την εκπαιδευτική λειτουργία».

Ανοίγουν κολυμβητήρια και αθλητισμός

Αύριο επιστρέφουν στις προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

Σύμφωμα με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θα μπορούν να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων.

Επίσης, από τις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

SMS, μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

Ενόψει της επίσης έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου στη χώρα, στις 15 Μαΐου, σχεδόν βέβαιο θεωρούνται το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων και η διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας για την ίδια ημερομηνία.

Aπό τις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η άρση των SMS για τη μετακίνηση τουλάχιστον για το λιανεμπόριο, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι σχετικές επίσης ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας ενώ, όπως εκτίμησε ο υπουργός, το ωράριο στην εστίαση θα διευρηνθεί μέχρι τις 12 το βράδυ, προαναγγέλοντας την επαναπροσαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

«Μια - δύο εβδομάδες μετά θα διευρυνθεί περαιτέρω, ενώ τα click away - click inside τελειώνουν στις 14 του μηνός» είπε και πρόσθεσε ότι μέσα στο Μάιο θα ανοίξουν γυμναστήρια, catering για δεξιώσεις κλπ.

«Πρεμιέρα» για τα μουσεία στις 14 Μαΐου

«Επιστρέφουν» έπειτα από μήνες «σιγής» οι πολιτιστικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των βημάτων σταδιακής άρσης του lockdown.

Πρεμιέρα κάνουν τα μουσεία στις 14 Μαΐου, ακολουθεί το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων στις 21 Μαΐου και η «σκυτάλη» παραδίδεται στις 28 Μαΐου σε ζωντανές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις της επαναλειτουργίας, τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου. Τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%.

Τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επιστρέφουν στις 28 Μαΐου μόνο για καθήμενους, όχι ορθίους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ