ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο CNN Greece: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων

Λινού στο CNN Greece: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων
INTIME/ ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Ολοταχώς για το καλοκαίρι προχωράει η χώρα, με το lockdown να αποτελεί παρελθόν, μετά και την άρση των υφιστάμενων περιορισμών στις μετακινήσεις και την κατάργηση των sms. Μιλώντας στο CNN Greece, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού εκφράζει αισιοδοξία, ότι με αυστηρή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, αλλά και δίνοντας έμφαση στην αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών, «δεν θα έχουμε συνέπειες» και θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να μην έχουμε τέταρτο κύμα.

«Κάθε ευκαιρία να είμαστε σε στενή επαφή με ανθρώπους δημιουργεί και κάποιους αντίστοιχους κινδύνους, αλλά η άρση των μέτρων μας ελευθερώνει πολύ από την δυνατότητα ή από την ανάγκη να είμαστε σε κλειστούς χώρους για μεγάλα διαστήματα, οπότε αυτό είναι θετικό σε γενικές γραμμές. Και επομένως αν καταφέρουμε παρά την άρση να συνεχίσουμε να τηρούμε τις βασικές προφυλάξεις, δηλαδή χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και να αυξήσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε τον ρυθμό των εμβολιασμών, νομίζω ότι δεν θα έχουμε συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά στο ερώτημα αν της προκαλεί ανησυχία η άρση των μέτρων.

Ως προς το πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σημείωσε πως στην πραγματικότητα αυτή θα τη δούμε όταν το 70-80% του ελληνικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και εξήγησε πως αυτό σημαίνει όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερες από 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου. «Τότε θα αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς και θα μπορούμε να κυκλοφορούμε και με σπανιότερη χρήση της μάσκας. Προς το παρόν χρειάζεται να συνεχίσουμε να προσέχουμε, με την ελπίδα ότι επικεντρωνόμενοι στην προσοχή και την μείωση των επαφών και στη μείωση της συναναστροφής μας με άλλους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους και κυρίως σε χώρους που δεν αερίζονται με φυσικό αερισμό, θα μειώσουμε τα κρούσματα».

Επισήμανση για τους εμβολιασμούς

Σημαντική είναι η επισήμανση της κ. Λινού σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών και το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή επαρκή αριθμό εμβολίων και παρότι αυξάνονται οι εμβολιασμοί, δηλαδή σίγουρα ξεπερνάμε τις 100.000 δόσεις την ημέρα, αν δεν συνεχίσουμε να παραλαμβάνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες, σε κάποια φάση δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε με 100.000 δόσεις την ημέρα».

Και εξήγησε: «Αυτό σημαίνει ότι για να κάνουμε άλλα 10 εκατομμύρια εμβόλια, εγώ σας λέω 8 εκατ. εμβόλια, ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 80 μέρες. Αυτό είναι παραπάνω από 2,5 μήνες υπό τον όρο να γίνονται εμβολιασμοί με έντονο ρυθμό και τα σαββατοκύριακα. Αυτό σημαίνει ότι πριν το τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου δεν είναι δυνατόν να έχουμε επαρκή αριθμό εμβολιασμών. Ακόμα και αν έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλια συνεχώς, και αν οι δυνατότητές μας να κάνουμε τους εμβολιασμούς και να πείθουμε τους ανθρώπους να εμβολιάζονται, αυξηθούν».

Εμφανίστηκε, ωστόσο, καθησυχαστική σχετικά με τις μεταλλάξεις: «Απ’ ότι φαίνεται τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις, όσες έχουν μελετηθεί επαρκώς. Ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υπάρξει μια καινούρια μετάλλαξη, η οποία δεν θα μπορεί να καλυφθεί από τα εμβόλια, υπάρχει, αλλά είναι μικρός αυτός ο κίνδυνος. Κα όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούν πολλοί άνθρωποι, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο θα μειώνεται ο κίνδυνος να έχουμε μεταλλάξεις», υπογράμμισε.

Τέταρτο κύμα;

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ δηλώνει πως το αν υπάρξει, θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από το πόσο καλά θα μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα των αποστάσεων και της μάσκας και της αξιοποίησης του χώρου. «Διότι αν συνεχίζουν τα εμβόλια και προς το τέλος του καλοκαιριού είμαστε εμβολιασμένοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δηλαδή παραπάνω από το 70-80%, μετά δεν θα έχουμε δυνατότητα να κολλήσουμε. Ή και όσοι κολλήσουν, δεν θα νοσούν σοβαρά. Με την έμφαση στον εμβολιασμό, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να μην έχουμε τέταρτο κύμα. Και αυτός είναι ο στόχος νομίζω».

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες, η καθηγήτρια είπε ότι θα τις φοράμε τουλάχιστον μέχρι τις αρχές φθινοπώρου, ενώ ανέφερε την περίπτωση των ΗΠΑ και την απόφαση σύμφωνα με την οποία πλέον δεν είναι υποχρεωτική η συνεχής χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. «Αλλά εκεί σε πολλές πολιτείες οι πλήρως εμβολιασμένοι ξεπερνούν το 50-60%. Επομένως στην ίδια κατάσταση θα βρεθούμε εμείς τέλος καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου αν όλα πάνε καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οδηγίες για το καλοκαίρι…

Η κ. Λινού έκανε και ορισμένες συστάσεις, σχετικά με τη συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθήσουμε το καλοκαίρι:

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε το νου μας ότι πρέπει να είμαστε σε στενή επαφή μόνο με τα άμεσα μέλη της οικογένειας, δηλαδή μόνο με τους ανθρώπους που κοιμόμαστε στο ίδιο σπίτι και με όλους τους άλλους να τηρούμε μέτρα σε κάθε μας επαφή. Δηλαδή φοράμε μάσκα, δεν ανταλλάσσουμε υλικά -αυτό που λέγαμε πέρυσι το καλοκαίρι, δηλαδή δεν παίρνουμε από τον διπλανό μας και δεν προσφέρουμε στον διπλανό μας το αντηλιακό, μια κρέμα, ένα φρούτο, γιατί αναγκαστικά θα έρθουμε και σε κοντινότερη επαφή και υπάρχει και ο κίνδυνος της μετάδοσης μέσα από τα χέρια μας του υλικού. Βγαίνουμε μεν, αλλά δεν βγαίνουμε σε μεγάλες παρέες με περισσότερα από 10-12 άτομα και αν είμαστε σε μεγάλη παρέα, μπαίνουμε σε τραπέζια ανάλογα με την οικογένειά μας. Ώστε στο ίδιο τραπέζι να είμαστε μόνο με τους πολύ κοντινούς μας που ξέρουμε ότι ή έχουν εμβολιαστεί ή τηρούν πολύ αυστηρά μέτρα όπως και εμείς».

«Τηρώντας όλα αυτά και προσέχοντας βέβαια και στα μέσα μεταφοράς να είμαστε σε κάποια απόσταση και να χρησιμοποιούμε τη μάσκα, ακόμα και αν είμαστε σε ένα καράβι που φυσάει, θα τα καταφέρουμε», δήλωσε κλείνοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ