ΕΛΛΑΔΑ

Καλοκαίρι με κορωνοϊό: Έκκληση για εμβολιασμό πριν τις διακοπές – Τι είναι η ψηφιακή δήλωση υγείας

Καλοκαίρι με κορωνοϊό: Έκκληση για εμβολιασμό πριν τις διακοπές – Τι είναι η ψηφιακή δήλωση υγείας
AP Photo/Thanassis Stavrakis

 Ένα ακόμη διαφορετικό καλοκαίρι είναι το φετινό, καθώς εκτός από τις αποσκευές και τη διάθεση χαλάρωσης, θα μας συντροφεύουν οι μάσκες, τα self test και τα πιστοποιητικά ανοσίας.

Με το χτίσιμο ενός πρώτου τείχους ανοσίας να τοποθετείται στα μέσα Ιουλίου, κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν καταστήσει σαφές ότι οι μάσκες θα διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να τις… πετάξουν μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι και μάλιστα το νωρίτερο δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης των εμβολίων τους.

Μέχρι χθες περίπου το 33% των πολιτών είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση ενώ είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σχεδόν το 20% των Ελλήνων. Με τα ποσοστά ανοσίας να παραμένουν χαμηλά σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών πριν τις διακοπές.

Μιλώντας σήμερα στον Σκάι, ο ιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, κάλεσε τους πολίτες να μην φύγουν διακοπές πριν κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου και εκτίμησε ότι «δεν χάθηκε και ο κόσμος» αν η δεύτερη δόση γίνει με άλλο σκεύασμα. Για την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι για να επιτευχθεί θα πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% στο γενικό πληθυσμό.

«Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», επεσήμανε ο ερευνητής και χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο.

Με τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης να παραμένουν κλειστοί μέχρι το ποσοστό εμβολιασμού να αγγίξει το επιθυμητό μαξιλαράκι ασφαλείας, η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια «φρενάρει» την επιχείρηση «Ελευθερία».

Ο Νίκος Τζανάκης καθ. Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μιλώντας σήμερα στο Mega, ανέφερε ότι: «Υπάρχει ένα πισωγύρισμα σε όλα τα εμβόλια. Μετά το 50% θέλω να δω την προθυμία να εμβολιαστούμε και άρχισε να πέφτει το ποσοστό. Έχουν εμβολιαστεί οι πρόθυμοι, κι έρχεται η σειρά αυτών που το σκέφτονται. Σε λίγο θα πιάσουμε αυτούς που δεν θέλουν. Η εικόνα που παρατηρούμε είναι ότι στο AstraZeneca έχουμε καθυστερήσεις. Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση και δεν είχαν παρενέργειες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με τη δεύτερη».

Ψηφιακή δήλωση υγείας από αύριο

Στο μεταξύ, από την Πέμπτη οι επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη δήλωση υγείας και ψηφιακά, προκειμένου να αποφευχθούν συνωστισμοί στα λιμάνια και να γίνεται ομαλά η επιβίβασή τους στα πλοία.

Αυτό γνωστοποίησε σήμερα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφερόμενος στα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του κορωνοϊού και το υγειονομικό πρωτόκολλο στις μετακινήσεις των επιβατών με πλοία.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε την ψηφιακή δήλωση υγείας μπορεί να τη βρει κάποιος στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως για να ταξιδέψει κανείς ακτοπλοϊκώς θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19, είτε να έχει κάνει rapid test ή self test ή μοριακό έλεγχο.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι στις περιπτώσεις που οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να κάνουν rapid test ή self test αλλά να έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού μαζί τους.

Στο 85% η πληρότητα των πλοίων με καμπίνες

Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ερωτηθείς για την πληρότητα των πλοίων, απάντησε πως παραμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, η πληρότητα των πλοίων στην περίπτωση που διαθέτουν καμπίνες αγγίζει το 85% και στο 80% όταν δεν έχουν καμπίνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ