ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στο CNN Greece: Τέλος Οκτωβρίου το τείχος ανοσίας στη χώρα

Σαρηγιάννης στο CNN Greece: Τέλος Οκτωβρίου το τείχος ανοσίας στη χώρα
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Δεν είμαι ευχαριστημένος από την τήρηση των μέτρων μετά τα πρώτα βήματα χαλάρωσης» δηλώνει στο CNN Greece ο καθηγητής  Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Το έχουμε πάρει πραγματικά χαλαρά λόγω αποκλιμάκωσης και καλού καιρού, νομίζοντας ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα, το οποίο δεν είναι αλήθεια», λέει χαρακτηριστικά.

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε αποκλιμάκωση και ναι, ο καλός καιρός βοηθάει, αλλά έχουμε να κάνουμε και με μεταλλαγμένα στελέχη που αρχίζουν να διασπείρονται σε περιοχές που σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, ώστε να μην επιτρέψουμε τη μεγαλύτερη διασπορά αυτών των στελεχών», συμπληρώνει.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, «αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στον μεγάλο αριθμό self test, τα οποία ανιχνεύουν ασυμπτωματικούς και κυρίως προσυμπτωματικούς φορείς της Covid-19, που κανονικά θα εντοπίζονταν -αν εντοπίζονταν- πολύ αργότερα, με αποτέλεσμα να σταματάμε μεγάλο αριθμό αλυσίδων διασποράς».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ημερήσιων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό τις τελευταίες δύο ημέρες, βάσει των στοιχείων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, ο κ. Σαρηγιάννης την αποδίδει στη μη τήρηση των μέτρων από άτομα με μεγάλη κινητικότητα.

«Βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα της κακής τήρησης των μέτρων», σημειώνει, και επισημαίνει ότι η εικόνα θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχαν τα self test.

«Παρόλα αυτά πιστεύω ότι δεν θα δούμε ουσιαστική αύξηση αλλά μικρές διακυμάνσεις και θα φτάσουμε στα μέσα του μήνα, στις 14-15 Ιουνίου, σε κάτω από 1.000 ημερήσια κρούσματα», σημειώνει.

Αυτό που διαφοροποιείται στην πτωτική πορεία των επιδημιολογικών δεικτών είναι ο αριθμός των θανάτων κορωνοϊού, «ο οποίος μειώνεται ταχύτερα λόγω του αισθητά μικρότερου ηλικιακού μέσου όρου των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των διασωληνωμένων», εξηγεί.

«Ένας νεότερος οργανισμός ακόμα κι όταν μπει σε ΜΕΘ έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναρρώσει», υπογραμμίζει.

Τέλος Οκτώβρη το τείχος ανοσίας, «ναι» στην τρίτη δόση εμβολίου

Στο κατά πόσο η μέχρι στιγμής συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία έναντι του κορωνοϊού είναι ικανοποιητική για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο κ. Σαρηγιάννης απαντά:

«Θέλω να πιστεύω ότι καταφέρουμε, αλλά όχι πριν το τέλος Οκτωβρίου. Γι’ αυτό και λέω ότι είναι σημαντικό το πώς θα φερθούμε το καλοκαίρι διότι τα κρούσματα θα είναι λίγα, κάτω από 200, δεδομένου ότι αναμένουμε 1η Ιουλίου θα έχουμε περίπου 380 ημερήσιες μολύνσεις».

«Ο κίνδυνος ωστόσο παραμένει καθώς δεν θα έχουμε ανοσία της αγέλης, συνεπώς είναι κομβικής σημασίας η τήρηση των μέτρων σε όλο αυτό το διάστημα. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί», τονίζει.

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί πιθανό ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού, ο καθηγητής απαντά καταφατικά:

«Ναι, το τέταρτο κύμα είναι πιθανό. Εάν συμβεί, θα το δούμε να κορυφώνεται προς το τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, αλλά η επιδημιολογική καμπύλη θα είναι πιο στενή διότι θα αφορά λιγότερο κόσμο, όσους δεν έχουν ανοσία».

«Υπάρχουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που ξέρουμε ότι διαφεύγουν της φυσικής ανοσίας» υπενθυμίζει, αναφερόμενος στην «ινδική» και «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη.

Γι' αυτό και είναι κρίσιμος ο εμβολιασμός και να φτάσουμε σε αυτό το μεγάλο ποσοστό ανοσίας, ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τον "διαθέσιμο" πληθυσμό στο ενδεχόμενο σοβαρής νόσου που, μεταξύ άλλων, θα επιβαρύνει και συλλογικά το σύστημα υγείας.

Τέλος, στο ζήτημα της τρίτης δόσης εμβολίου που προτείνεται από τις φαρμακοβιομηχανίες και τις υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές, εκτιμά πως να μπει στον κυβερνητικό σχεδιασμό γενικά, όχι μόνο της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ