ΕΛΛΑΔΑ

Λινού, Βατόπουλος και Καπραβρέλος στο CNN Greece για προνόμια και υποχρέωση εμβολιασμού

Λινού, Βατόπουλος και Καπραβρέλος στο CNN Greece για προνόμια και υποχρέωση εμβολιασμού
AP Photo / Eugene Hoshiko

Με τη συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών έναντι της Covid 19 να έχει ξεκινήσει για τα καλά, αλλά και με το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων να μονοπωλεί τη συζήτηση σε επίπεδο λοιμωξιολόγων, τρεις γιατροί μιλούν στο CNN Greece για τις αλλαγές που επιφέρει σε κοινωνικό επίπεδο η επιχείρηση «Ελευθερία».

Λινού: Πρέπει να διεκδικούμε εμβόλια και όχι προνόμια

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθηνά Λινού, υπογραμμίζει πως στην παρούσα χρονική στιγμή, «ότι η βασική γραμμή των ανθρώπων θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση των εμβολίων και όχι των προνομίων».

«Ναι μεν λέγεται ότι οι άνθρωποι δεν σπεύδουν να εμβολιαστούν, αλλά εάν ψάξει κανείς να βρει εμβόλια, μπορεί να χρειαστεί ακόμη κι ένα μήνα μέχρι την πρώτη δόση, ίσως και περισσότερο. Επομένως, δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά μια φυσική εξέλιξη της μείωσης του κινδύνου για ορισμένους ανθρώπους», σημειώνει η κυρία Λινού.

Και προσθέτει: «Ακριβώς επειδή κάποιος εμβολιάζεται, διαθέτει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων ακριβώς επειδή κινδυνεύει λιγότερο. Από εκεί και πέρα, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το θέμα ως προνόμιο. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εμβολιάζεται το σύνολο του πληθυσμού κι αυτό, παρά αυτά που λέγονται, δεν είναι εφικτό να γίνει άμεσα».

Βατόπουλος: Βασικό προνόμιο του εμβολιασμένου είναι ότι δεν θα αρρωστήσει

vatopoulos.jpg
Πηγή: Screen Grab / YouTube

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι «το βασικό προνόμιο του εμβολιασμένου είναι ότι δεν θα αρρωστήσει. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε».

«Πιστεύω ότι οποιοδήποτε προνόμιο υπέρ του εμβολιασμένου θα πρέπει να θεσμοθετηθεί, όταν κάθε πολίτης αυτής της χώρας θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται «πολίτες δύο ταχυτήτων», προσθέτει.

«Θεωρώ λογικό οι άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι να απαλλάσσονται ορισμένων υποχρεώσεων που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους, όπως για παράδειγμα η διενέργεια self test, αλλά σίγουρα όχι ακόμη η απαλοιφή της μάσκας – τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον - αλλά και η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους. Θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει κατ’ αρχήν να συζητηθούν», συνεχίζει ο κ. Βατόπουλος.

Καπραβέλος: Δεν βλέπω προνόμια αλλά καθολική υποχρεωτικότητα για τα εμβόλια

kap.jpg
Πηγή: Screen Grab / Youtube

Υπέρ ενός καθολικού και υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών τάσσεται, από την πλευρά του, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

«Προσωπικά, δεν βλέπω προνόμια. Βλέπω καθολική υποχρεωτικότητα, γιατί όσο χαϊδεύουμε τα αφτιά στον ιό, τόσο αγριεύει», τονίζει ο κ. Καπραβέλος.

«Το να μιλάμε για προνόμια είναι, κατά τη γνώμη μου, ολίγον αστείο. Όταν θεσπίζεται η υποχρεωτικότητα του κράτους για τη ζώνη ασφαλείας, δεν σου λέει κανείς ότι θα έχεις δωρεάν πάρκινγκ. Είναι υποχρεωτικό να φοράς ζώνη, τελεία και παύλα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν ποινές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Υποχρεωτικότητα από έναν άνθρωπο πολύ μεγάλης δημοκρατικής ευαισθησίας όπως είμαι εγώ, έχει να κάνει με την αγριότητα αυτής της πανδημίας, έχει να κάνει με τις μεταλλάξεις και τη δυνατότητα αυτού του ιού να καταστρέφει και την υγεία και την οικονομία. Εάν, γρήγορα, δεν τον εξοντώσουμε και δεν τον εξολοθρεύσουμε με το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας και είναι ο εμβολιασμός χωρίς μασημένα λόγια και χωρίς να στρογγυλεύουμε την αλήθεια, τότε υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει από την πολιτεία να επιβληθεί ο υποχρεωτικός καθολικός εμβολιασμός, για να τελειώνουμε μια καλή τον ιό», σημειώνει ο καθηγητής Καπραβέλος.

Υποχρέωση εμβολιασμών: Θέμα επαγγελματικής ηθικής και ασυμβίβαστου

Σε ό,τι αφορά το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι υγειονομικοί οι τρεις γιατροί λαμβάνουν απολύτως ξεκάθαρη θέση.

Η Αθηνά Λινού υπογραμμίζει:

«Το ζήτημα δεν είναι απλά ηθικό. Θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με ασθενείς να εμβολιάζονται και θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή να βρεθούν άλλου είδους θέσεις απασχόλησης για τους ανθρώπους αυτούς. Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ των αστυνομικών μέτρων, αλλά δεν μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε επαφή ούτε με ευάλωτους ανθρώπους ούτε με ασθενείς, όταν και ο ίδιος είναι ευάλωτος. Επομένως, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Γενικά οι γιατροί, ακόμη και με άλλα εμβόλια, δεν είναι πάντα εύκολο να εμβολιαστούν, αλλά όταν υπάρχει κίνδυνος και για τους ίδιους – κυρίως για τους ίδιους – αλλά και για τους ασθενείς τους, πρέπει να βρεθεί μια λύση. Αν αρνηθούν συνειδητά να εμβολιαστούν και έχουν το εμβόλιο και υπάρχει το εμβόλιο της επιλογής τους, τότε πρέπει να τοποθετηθούν σε κάποια άλλη δουλειά».

Ζήτημα επαγγελματικής ηθικής εγείρει και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος:

«Δεν μου αρέσει ο όρος “υποχρέωση”. Στη δημόσια υγεία πρέπει να μιλάμε για ηθική υποχρέωση και θεωρώ σωστή τη θέση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να υπάρχουν ακόμη και τώρα ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα, όταν πλησιάζεις έναν ευάλωτο άνθρωπο και υπάρχει ο κίνδυνος να τον κολλήσεις, τότε έχεις ένα ηθικό θέμα. Το αντίστοιχο είναι όταν κάποιος γιατρός δεν φοράει γάντια ή δεν πλένει τα χέρια του για να πλησιάσει τους αρρώστους. Δεν είναι θέμα υποχρεωτικότητας, αλλά επαγγελματικής δεοντολογίας: Όποιος επαγγελματίας πλησιάζει ευάλωτους ανθρώπους, τότε πρέπει στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δεοντολογίας να προφυλάσσει τους ασθενείς και τους γύρω του κι άρα πρέπει να εμβολιαστεί».

Στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, ο Νίκος Καπραβέλος απαντά:

«Εδώ είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Εδώ δεν υπάρχει απλά ζήτημα ηθικής, είναι το ασυμβίβαστο. Δεν είναι θέμα υποχρέωσης, αλλά ασυμβίβαστου με την ιδιότητα του γιατρού, του νοσηλευτή, ότι υπάρχει η δυνατότητα να μεταδώσει έναν θανατηφόρο ιό στην προσπάθειά του να σώσει τον ασθενή. Είναι ασυμβίβαστο. Δεν μπορεί να βρίσκεται σε χώρους νοσηλευτικής ένας άνθρωπος που έχει τη δυνατότητα να μεταδώσει έναν επικίνδυνο ιό. Από τη στιγμή που έχουμε στα χέρια μας όλα τα δεδομένα και έχουμε πει ότι ο εμβολιασμένος προστατεύεται από την Covid 19, για μένα είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του γιατρού, του νοσηλευτή, του φυσιοθεραπευτή, οι οποίοι έρχονται σε επικοινωνία με τον ασθενή που έρχεται σε ένα νοσοκομείο για το οποιοδήποτε πρόβλημα».

Και καταλήγει: «Τη στιγμή που θα γίνει υποχρεωτικός και καθολικός εμβολιασμός, εγώ πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, εμβόλια που έχουν επιπλοκές πρέπει να αποσυρθούν μέχρι να βελτιωθούν. Δεν δέχομαι στην ιατρική μου παιδεία εμβόλιο που έστω κι ένα στο εκατομμύριο έχει επιπλοκές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ