ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς στο CNN Greece: Το κράτος Δικαίου αφορά τους πολίτες και γίνεται με όρους δημόσιας υγείας

Χαρδαλιάς στο CNN Greece: Το κράτος Δικαίου αφορά τους πολίτες και γίνεται με όρους δημόσιας υγείας
AP Photo/Petros Giannakouris

«Ο εμβολιασμός μας φέρνει πιο κοντά και οποιοδήποτε μέτρο, λαμβάνεται για να μην θρηνήσουμε θύματα» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι το κράτος Δικαίου αφορά την κοινωνία των πολιτών και γίνεται με όρους δημόσιας υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece για τα περί κοινωνίας δύο ταχυτήτων που ενδεχομένως να δημιουργήσουν τα μέτρα για τους εμβολιασμένους και μη σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, άθλησης και μετακινήσεων, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει οι εμβολιασμένοι πολίτες να περιοριστούν από τους μη εμβολιασμένους.

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής έχει τονίσει στο πόρισμα της ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών θα είναι το έσχατο μέτρο, αφού εξαντληθούν όλα τα υπόλοιπα μεταξύ των οποίων η πειθώ.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε, επίσης, ότι μόλις το 0,28% των εμβολιασμένων πολιτών έχει νοσήσει από Covid-19, ποσοστό που αποδεικνύει την μεγάλη και αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουμε στη διάθεση μας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, η Ελλάδα καταγράφει μια πολύ καλή σειρά στο θέμα των εμβολιασμών μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλαμβάνοντας την 7η θέση.

ΕΟΔΥ: 761 νέα κρούσματα και 4 θάνατοι, στους 189 οι διασωληνωμένοι

H μετάλλαξη Δέλτα του νέου κορωνοϊού δείχνει να απειλεί την πτωτική τροχιά των επιδημιολογικών δεικτών, σύμφωνα με τις ημερήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων φέρεται να εισηγείται χρήση πράσινου πιστοποιητικού (green pass) και για τις μετακινήσεις μεταξύ νομών εντός της χώρας και στα ελληνικά νησιά, με τις οριστικές αποφάσεις να ανακοινώνονται στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στις 6 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 1 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 761, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 423.185 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 677 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.710 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 189 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.689 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 38 (ημερήσια μεταβολή +2.7%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ