ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Β' δόση εμβολίου και στις διακοπές ή μετάθεση της ημερομηνίας

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Β' δόση εμβολίου και στις διακοπές ή μετάθεση της ημερομηνίας
INTIME NEWS

Αναγκαία είναι η συμπλήρωση του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό και με τη δεύτερη δόση τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. 

Κάνοντας εκτενή αναφορά στα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη μετάλλαξη Δέλτα, κάλεσε του πολίτες που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου να μην παραλείψουν τη δεύτερη, ακόμα και αν πρόκειται για περίοδο διακοπών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχει η δυνατότητα μετάθεσης της ημερομηνίας της β' δόσης για δύο και τρεις εβδομάδες.

«Είναι γνωστό ότι στις διακοπές μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, να θεωρηθούν ότι οι ημερομηνίες δεν ταιριάζουν και άρα να κάνουμε τον εμβολιασμό μετά τις διακοπές. Αυτό είναι λάθος. Μπορούν όλα να προσαρμοστούν. Κανένα εμβόλιο δεν χάνεται. Μετά την πρώτη δόση μπορεί η δεύτερη δόση, αν πέφτει μέσα στο χρόνο των διακοπών, να γίνει η διευκόλυνση της μετάθεσης και για δύο και τρεις εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.

«Το καλοκαίρι που ζούμε επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτατου κορωνοϊού που επέφερε μία αλλαγή των δεδομένων και υπαγορεύει μια ταχεία αναπροσαρμογή των σχεδίων και των αποφάσεών μας», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, κύριο χαρακτηριστικό της μετάλλαξης Δέλτα είναι η αυξημένη υψηλή μεταδοτικότητα και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο έκθεσης.

«Ως προς την βαρύτητα της νόσησης, είναι νωρίς για να δοθεί ο χαρακτηρισμός ήπια και χρειάζεται μία παρακολούθηση. Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα είναι κυρίως τα ανεμβολίαστα άτομα, ανεμβολίαστα λόγω δισταγμού, λόγω άρνησης ή εσφαλμένης εκτίμησης του οφέλους από τα εμβόλια», συνέχισε.

«Δεύτερον, άτομα, που είναι ευτυχώς μικρό το ποσοστό, που λόγω χρόνιων νοσημάτων ή θεραπείας, δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και τέλος, άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, στα οποία δεν ήταν διαθέσιμο το εμβόλιο για να εμβολιαστούν», είπε.

Προστασία από τη μετάλλαξη Δ

Σύμφωνα με τους διεθνείς Οργανισμούς ΕΜΑ, FDA και τα 4 εμβόλια τα οποία έχουμε εν χρήσει, τα τρία διδοσικά και το ένα μονοδοσικό, είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό.

Όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, τα m-RNA εμβίλια, Pfizer και κατ’ επέκταση και το Moderna, αγγίζουν το ποσοστό του 96%, το Astra Zeneca το ποσοστό του 92%, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Johnson & Johnson το ποσοστό 85% προστασίας έναντι της σοβαρής νόσου και της ανάγκης εισαγωγής για νοσηλεία στο Νοσοκομείο, όπως και για προστασία από το θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το ποσοστό προστασίας με μία δόση εμβολίου είναι της τάξεως το 33%.

«Επομένως, είναι αναγκαία η συμπλήρωση του εμβολιασμού και με τη δεύτερη δόση», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ