ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων οι ανεμβολίαστοι

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων οι ανεμβολίαστοι
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Yorgos Karahalis

Στους ανεμβολίαστους κατά της Covid-19 αναμένεται να στραφεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, καθώς όπως όλα δείχνουν, οι άνθρωποι αυτοί λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων, όπως είναι η μετάλλαξη Δέλτα, την οποία βιώνουμε και στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες και η οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Το τόνισε ξεκάθαρα σήμερα, Δευτέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία δεν έκρυψε την αγωνία της για την ομάδα των πολιτών που εξακολουθούν να είναι διστακτικοί και δεν έχουν πεισθεί ακόμη να εμβολιαστούν.

Οι άνθρωποι αυτοί, σύμφωνα με την κορυφαία επιστήμονα, δυστυχώς λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων, ενώ αντίθετα, οι εμβολιασμένοι, έχουν καταφέρει να φρενάρουν τις νέες μεταλλάξεις.

«Ο ρόλος των εμβολιασμένων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη μείωση της διασποράς, ενώ ο εμβολιασμός μειώνει και το ιικό φορτίο της νόσου», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

Επίσης, υπογράμμισε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν πραγματοποιήσει μία δόση. Δυστυχώς η μία δόση, προστατεύει μόλις κατά 33% από τη νόσηση, ενώ με την δεύτερη δόση, η προστασία εκτοξεύεται στο 90% και πλέον, υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις ΗΠΑ, 1 στα 10 άτομα δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους», πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για άτομα τα οποία βρίσκονται κυρίως στην αγορά εργασίας.

Επίσης, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, ανέφερε ότι δεν ισχύει «το παραμένω ανεμβολίαστος γιατί πάσχω από χρόνιο νόσημα», καθώς τα εμβόλια μοριακής τεχνολογίας, δεν περιέχουν αδρανοποιημένο ιό και επομένως και οι χρονίως πάσχοντες, μπορούν να εμβολιαστούν με απόλυτη ασφάλεια και φυσικά σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους.

Η καθηγήτρια Θεοδωρίδου επεσήμανε, ότι σήμερα στις ΜΕΘ το 99% είναι ανεμβολίαστοι, ενώ αναφέρθηκε σε μία ακόμη κατηγορία πολιτών τους λεγόμενους «λαθρεπιβάτες της ανοσίας» οι οποίοι θεωρούν ότι προστατεύονται από τους εμβολιασμένους.

Όσον αφορά το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός τους αγγίζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αυτή την στιγμή, καταγράφεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα. Παρόλα αυτά, συνεπεία της προστασίας του εμβολιασμού, υπάρχει χαμηλός αριθμός θανάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ