ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Υποχρεωτικότητα και κυρώσεις - Τι προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Εμβολιασμός: Υποχρεωτικότητα και κυρώσεις - Τι προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός
AP Photo/Petros Giannakouris

«Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το "κατά κεφαλήν χρέος" της χώρας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα που απηύθυνε το απόγευμα, δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί από όλους εν μέσω έξαρσης της πανδημίας εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών για τη δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας, το οποίο κινείται σε δύο άξονες: τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ευαίσθητων επαγγελματικών ομάδων και τα κίνητρα των εμβολιασμένων.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός», ενώ επισήμανε ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει για τους ανεμβολίαστους.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ όσοι δεν το πράξουν, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Επίσης, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τον άξονα των κινήτρων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι όλοι οι κλειστοί χώροι στην εστίαση και την ψυχαγωγία από την Παρασκευή 16 Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους, με αυξημένο αλλά προκαθορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Επίσης, ανέφερε ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους, όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι καταργείται το πέναλτι της ακύρωσης των ραντεβού εμβολιασμού, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αύξηση των εμβολιασμών.

Εξειδίκευση των μέτρων

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει πλέον τη σκυτάλη στους υπουργούς Υγείας Βασίλη Κικίλια, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν αύριο, Τρίτη, στις 12:30 το πακέτο των μέτρων που η κυβέρνηση φέρνει εμπροσθοβαρώς για ανακόψει τη διασπορά του ιού.

Οι ανακοινώσεις των υπουργών θα αφορούν μεταξύ άλλων το «ποινολόγιο» ή τις επιπτώσεις που θα έχει η μη συμμόρφωση με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Κατά ορισμένες πληροφορίες αυτό θα έχει μια διαβάθμιση και θα προβλέπει από τη μετάθεση σε μη μάχιμο πόστο έως και την αναστολή εργασίας, όπως ανακοινώθηκε και για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Για αυτήν τη κατηγορία καλά ενημερωμένες πηγές μετέδιδαν προς το CNN Greece, ότι το αυστηρό πλαίσιο της απευθείας αναστολής εργασίας επελέγη με δεδομένο τον ευάλωτο χαρακτήρα των δομών και των απασχολούμενων σε αυτές, αλλά και γιατί τα δεδομένα των εμβολιασμών θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Η αναστολή εργασίας όπως διευκρίνιζαν, ισοδυναμεί με άδεια άνευ αποδοχών, άρα όσοι εισέλθουν σε αυτό το καθεστώς δεν θα πληρώνονται.

Σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους, ο πρωθυπουργός μίλησε για αυξημένες και προκαθορισμένες πληρότητες, κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης θα προβλέπει μια διαβάθμιση. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό του 85% το οποίο προβλεπόταν στο σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιουνίου και θα είναι ανάλογο με το μέγεθος της επιχείρησης, πιθανότατα σε μια αντεστραμμένη κλίμακα, δηλαδή θα προβλέπεται μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας στις μικρότερες επιχειρήσεις ώστε να υποστηριχθεί η βιωσιμότητά τους.

Κομβικό ρόλο σε όλο το εγχείρημα θα διαδραματίσει η εφαρμογή που θα παρουσιάσει ο Κυριακος Πιερρακάκης με την οποία θα ελέγχεται η γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί».

Άλλωστε, προς αυτήν την κατεύθυνση στους δρόμους βγαίνουν δεκάδες αστυνομικοί, επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των πιστοποιητικών μέσω ειδικής εφαρμογής. Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και οι κυρώσεις αυστηρές τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο και για τους θαμώνες. Και αυτό το «ποινολόγιο» μένει να ανακοινωθεί, με τις πληροφορίες να θέλουν τα πρόστιμα «τσουχτερά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ