ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» κινδύνου από τους ειδικούς για τους 40 - 60 ετών και τους ανεμβολίαστους

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» κινδύνου από τους ειδικούς για τους 40 - 60 ετών και τους ανεμβολίαστους
ΙΝΤΙΜΕ

Παρά την προσωρινή ύφεση των κρουσμάτων που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα, συνεχίζεται η αυξητική τάση του επιδημικού κύματος του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται ραγδαία. Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την ομάδα 40-60 ετών, ενώ μιλούν και για πανδημία των ανεμβολίαστων

Όπως τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείο Υγείας, αυξήθηκε κατά 12% ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα με 2.568 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά ημέρα και εξήγησε ότι «η νυχτερινή διασκέδαση αλλά και η μόλυνση στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον παραμένουν από τους κύριους παράγοντες μετάδοσης του ιού στην κοινότητα»

Ωστόσο το πιο ανησυχητικό απ' όσα είπε η κυρία Παπαευαγγέλου είναι ότι ήδη ο ιός καταφέρνει να μολύνει ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι στην ηλικιακή ομάδα των 40 έως 60 ετών. Παρατηρείται είπε μία μετακίνηση των νέων κρουσμάτων από τους νέους ηλικίας 15 έως 35 ετών στην ηλικιακή ομάδα άνω των 40 ετών, στην οποία δυστυχώς αρκετοί ακόμα είναι ανεμβολίαστοι.

Παρότι όπως είπε, η διάμεσή ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 26 έτη, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό αυτών που μολύνονται άνω των 40 ετών την τελευταία εβδομάδα. Αυτό εξηγεί και το γεγονός της αύξησης κατά 70% των εισαγωγών την περασμένη εβδομάδα στα νοσοκομεία.

Όπως είπε έχουμε πλέον 129 εισαγωγές ανά ημέρα και συνολικά πάνω από 1.000 είναι οι νοσηλευόμενοι στην επικράτεια με covid-19 αυτή την περίοδο.

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο, ιδίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται άνω των 50 ή 40 ετών» επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι επείγει ο εμβολιασμός όλων άνω των 40 ετών για να αποφευχθεί η νοσηλεία του σε ΜΕΘ ή διασωλήνωση τους σε περίπτωση που νοσήσουν.

«Ένας στους τρεις είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν στην ηλικιακή ομάδα των 40- 60, είναι οι γονείς των παιδιών τα οποία θα επιστρέψουν από τα νησιά», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι όλοι οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους καλό θα είναι να αποφύγουν το συγχρωτισμό παρά το αρνητικό self test που θα κάνουν πριν μπουν στο πλοίο. Είναι χρέος τους να συνεχίσουν να επιτηρούν την υγεία τους για αρκετές ημέρες από την ημέρα που θα επιστρέψουν και να μην εκθέσουν σε κίνδυνο τους γύρω τους, είπε.

Για ακόμη μία φορά η Β. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 99% όσων νόσησαν βαριά, είναι άτομα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα και ζήτησε από όλους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, καθώς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα -που σχετίζεται με την κινητικότητα των νέων και την ελλιπή τήρηση των μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας- είναι πολύ πιο μεταδοτική καθώς η μετάλλαξη αυτή είναι κατά 44% μεταδοτική από τη Βήτα (τη βρετανική).

Αντιμέτωποι με την πανδημία των ανεμβολίαστων

Ταυτόχρονα με τους ειδικούς, που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για επικείμενη πανδημία των ανεμβολίαστων, δίνοντας εξίσου έμφαση στην ομάδα των 40-60 ετών και επαναλαμβάνοντας πως η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλειών στις ΜΕΘ και των θανάτων αφορούν σε ανεμβολίαστους.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτοί είναι η πιο επίφοβοι σήμερα. Αυτοί είναι οι πρώτοι που πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης

Ποια νησιά μπαίνουν στο «πορτοκαλί»

Την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας αποτυπώνουν οι αλλαγές στον σχετικό χάρτη που ανακοινώθηκαν εκ μέρους του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Ο Δήμος Μυκόνου -όπου και θα αποφασιστεί τα προσεχή 24ωρα εάν θα εξέλθει από το μίνι lockdown- παραμένει σε καθεστώς υψηλής επιδημιολογικής παρατήρησης και διερεύνησης.

Οι περιφερειακές ενότητες Πιερίας, Καρδίτσας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λασιθίου και Χανίων, εκτός του Δήμου Γαύδου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3.

Στο «πορτοκαλί» επίπεδο ανεβαίνουν εξίσου οι δήμοι Ζακύνθου, Λέρου, Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Κω, Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Σίφνου, Σερίφου, Μήλου, Τροιζηνίας, Αντιπάρου και Ρόδου.

Οι περιφερειακές ενότητες Έβρου εκτός του Δήμου Σαμοθράκης, Φλώρινας, Τρικάλων, Φωκίδας, Σερρών, Πέλλας, Φθιώτιδας, Λακωνίας εκτός του Δήμου Ελαφονήσου, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Καβάλας, Δράμας και Ημαθίας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «κίτρινο» επίπεδο 2.

Οι δήμου Σκύρου, Καλύμνου, Λειψών, Παξών, Κιμώλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Αλοννήσου και Σκοπέλου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «κίτρινο» επίπεδο 2. Ο δήμος Κύθνου πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο «πράσινο» επίπεδο 1.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές, παράλληλα, πως η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει με μέτρα τοπικού χαρακτήρα όπου κρίνεται απαραίτητο προς διασφάλιση της δημόσιας Υγείας.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο για να σπάσει την αλυσίδα μετάδοσης του ιού και να προστατεύσει το ύψιστο αγαθό που αφορά στην ανθρώπινη ζωή» επισήμανε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας απαντώντας σε ερώτημα εάν μπορεί να ακολουθήσουν ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά μετά τη Μύκονο.

Ειδικά για τη Μύκονο, η οποία βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο σε καθεστώς πρόσθετων ειδικών μέτρων, ο ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτή τη στιγμή καταδεικνύουν υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά και μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ αρχίζει να διαφαίνεται και μικρή τάση μείωσης.

Ο ίδιος ανέφερε πως «τα πρόσθετα μέτρα δείχνουν ότι κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων», επισημαίνοντας πως εντός των επόμενων 24ώρων θα αξιολογηθεί η παράταση ή μη -πέραν της Δευτέρας 26 Ιουλίου- των έκτατων μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ