ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Σε κίνδυνο αρκετά χωριά του νησιού - Τιτάνια μάχη με τις φλόγες

Φωτιά Εύβοια: Σε κίνδυνο αρκετά χωριά του νησιού - Τιτάνια μάχη με τις φλόγες
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Ο πύρινος εφιάλτης μαίνεται για έκτη ημέρα στην Εύβοια δοκιμάζοντας σκληρά, για έκτη συνεχή ημέρα, τους κατοίκους και τους πυροσβέστες, με τα μέτωπα της φωτιάς να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους και να προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες και ό,τι άλλο βρίσκουν στο διάβα τους. Οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα τα χωριά Μονοκαρυά και Βασιλικά, ενώ απειλείται ο οικισμός Ψαροπούλι. Παράλληλα, δίνεται τιτάνια μάχη, ώστε η αντιπυρική ζώνη που δημιουργείται, να αποτρέψει τη φωτιά από το να φτάσει στην Ιστιαία.

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί συνολικά 63 άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι της Σκιάθου, ενώ ακόμη 13 άτομα μεταφέρονται από επιβατηγό τουριστικό σκάφος, στο λιμάνι Πευκί Ευβοίας.

Σε κίνδυνο Ελληνικά και Δαφνούσα

Λίγο πρίν από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής, σε κίνδυνο τέθηκε το χωριό Ελληνικά, καθώς περικυκλώθηκε από τη φωτιά. Πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι εναπομείναντες κάτοικοι (σ.σ. το χωριό έχει εκκενωθεί από τα ξημερώματα), προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Λίγο νωρίτερα, στις 05:30, συναγερμός σήμανε και στη Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο, η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη από το χωριό και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να τη συγκρατήσουν.

Στις 03:40 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε πέντε χωριά της Εύβοιας, λόγω άμεσου κινδύνου για τους κατοίκους εξαιτίας της φωτιάς.

Τα χωριά αυτά είναι τα Ελληνικά, οι Γούβες, η Γερακιού, το Αγριοβότανο και ο Άγιος Νικόλαος.

Το μήνυμα της Γ.Γ. της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να κινηθούν προς Ιστιαία ή το Πευκί, όπου εκεί βρίσκονται φέρυ-μποτ.

Δήμαρχος Ιστιαίας: Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας

Η αγανάκτηση του δήμαρχου Ιστιαίας, Γιάννη Γκοτζιά, ξεχειλίζει αφού για άλλη μία ημέρα η Εύβοια καίγεται.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μόνοι τους έχουν σώσει τα χωριά τους, «τη στιγμή που η Πυροσβεστική στέλνει γελοία μηνύματα για εκκενώσεις των χωριών, τα οποία στην συνέχεια καίγονται».

Ο κ. Γκοτζιάς έκανε δραματικές εκκλήσεις για άμεση επέμβαση εναέριων μέσων, τα οποία επιχείρησαν στην περιοχή μόνο το απόγευμα του Σαββάτου.

Το απειλητικό μέτωπο στις Γούβες

Το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στις Γούβες. Ένα ακόμα πύρινο μέτωπο κατεβαίνει από Αγδίνες προς Γούβες και το άλλο προς τις περιοχές Γερακιού - Γαλατσώνα οι οποίες έχουν εκκενωθεί. Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το μέτωπο υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 6 χιλιόμετρα, καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια

Την ίδια ώρα οι πυροσβέστες οργανώνουν τη μάχη τους με τις φλόγες ανάμεσα στις περιοχές Γούβες και Γερακιού. Αυτή, είναι η τελευταία άμυνα πριν από το Αρτεμίσιο και κυρίως το Πευκί, στο οποίο βρίσκονται σκάφη έτοιμα να παραλάβουν κατοίκους που θέλουν να αποχωρήσουν.

Παράλληλα, το μέτωπο της πυρκαγιάς στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Ειδικότερα, στο Ψαροπούλι τα σκάφη είναι έτοιμα παραλάβουν κατοίκους, ενώ στα Βασιλικά οι φλόγες απειλούν τα σπίτια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Στο χωριό Καματριάδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Άνιση μάχη με τη φωτιά και στο νότιο τμήμα του νησιού

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Πριν μία ώρα σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

Χαρδαλιάς: Μάχη όλη τη νύχτα στην Εύβοια

Στις 21:30 το Σάββατο κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι με πολύ μεγάλη ένταση και από όλες τις δυνάμεις θα συνεχιστεί η μάχη στην Εύβοια κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας.

Όπως είπε, η πυρκαγιά στην Εύβοια έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα, ένα στο νότιο τμήμα της όπου κατάσταση είναι σταθερή και προσπαθούν να τη βελτιώσουν διαρκώς, και ένα στο βόρειο τμήμα της, όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως, 8 ελικόπτερα, και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διατέθηκαν από την Σουηδία μαζί με το BERIEV-200. Παράλληλα, όπως διεμήνυσε, οι δυνάμεις του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προληπτικών εκκενώσεων.

Ο δρόμος που ενώνει τη Στροφιλιά με την Αγία Άννα έχει καεί ολοσχερώς με το τοπίο να είναι αποκαρδιωτικό, όπως φαίνεται και από το βίντεο του CNN Greece:

Στην Αγία Άννα, όπως αναφέρουν και μαρτυρίες, το κάμπινγκ κάηκε ολοσχερώς καθώς και αρκετά σπίτια, ωστόσο οι καταστροφές εντοπίζονται περιφερειακά του οικισμού.

Το CNN Greece στην Εύβοια: Εικόνες από την Αγία Άννα

Το CNN Greece στην Εύβοια: Εικόνες από τη Στροφυλιά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ