ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια: Δημοσιογράφος της ΕΡΤ σώζει γατάκι από τις φλόγες στο Πευκί

Φωτιά Εύβοια: Δημοσιογράφος της ΕΡΤ σώζει γατάκι από τις φλόγες στο Πευκί
Video Screen-Grab

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρίνα Δεμερτζιάν, η οποία βρισκόταν στο Πευκί καλύπτοντας την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται για έκτη μέρα στη Βόρεια Εύβοια, έσωσε ένα γατάκι την ώρα που ήταν σε ζωντανή σύνδεση.

Στα πύρινα μέτωπα που έκαψαν την Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου δεν χάθηκαν μόνο περιουσίες και σπίτια, χάθηκαν και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ζώα που δεν πρόλαβαν να σωθούν από τις φλόγες.

Μία συγκλονιστική στιγμή κατέγραψε ο φακός της ΕΡΤ το απόγευμα της Κυριακής. Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαρίνα Δεμερτζιάν, η οποία βρισκόταν στο Πευκί, έσωσε ένα γατάκι την ώρα που έδινε σε ζωντανή μετάδοση το ρεπορτάζ.

Το εντόπισε σε ένα σπίτι που απειλείτο από τη φωτιά και προκειμένου να σιγουρευτεί ότι δεν θα κινδυνεύσει από τις φλόγες το πήρε μαζί της.

Τουλάχιστον 650.000 στρέμματα οι καμένες εκτάσεις

Αποκαρδιωτικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η πύρινα λαίλαπα που «σαρώνει» τη χώρα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, στις 12:20 περίπου της Κυριακής 8 Αυγούστου, ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα.

Όπως προκύπτει, έως το μεσημέρι της Κυριακής 8 Αυγούστου έχουν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 650.000 στρέμματα τουλάχιστον.

Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζονται σε ένθετες εικόνες οι καμένες περιοχές με καφέ αποχρώσεις. Ιδιαίτερα στην ένθετη εικόνα της Βόρειας Εύβοιας φαίνεται ο καπνός από τις πυρκαγιές ενώ με κόκκινους και πορτοκαλί χρωματισμούς φαίνονται τα κυριότερα ενεργά μέτωπα, τόσο στα βόρεια του νησιού αλλά και νοτιότερα, προς το Τρούπι και τα Καλύβια.

Πηγή: meteo.gr

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη (European Forest Fire Information System – EFFIS), στην Εύβοια το 38% περίπου των καμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις και το 24% άλλες φυσικές εκτάσεις.

Στην Αττική το ποσοστό των δασικών εκτάσεων ανέρχεται σε 37% περίπου και των λοιπών φυσικών εκτάσεων σε 34% περίπου, ενώ στη Λακωνία το 7% ήταν δασικές εκτάσεις και το 55% άλλες φυσικές εκτάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ