ΕΛΛΑΔΑ

Οδεύει γοργά προς τέταρτο κύμα η πανδημία - Οι συστάσεις των ειδικών

Οδεύει γοργά προς τέταρτο κύμα η πανδημία - Οι συστάσεις των ειδικών
ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαρκή, επίμονο και αναπροσαρμοζόμενο χαρακτήρισε στην ενημέρωση της Πέμπτης, ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, τον αγώνα μας έναντι της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο ιός είναι εδώ και μάλιστα με αυξητική τάση.

Με τον δείκτη θετικότητας στο 3,3%, την επιθετική μετάλλαξη Δέλτα που σαρώνει τη χώρα στο 79,1% και την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο COVID-19 συνεχίζει να επιμένει και να αντιστέκεται, 20 περίπου μήνες μετά την εμφάνισή του στον κόσμο και μετά από τρία συνολικά πανδημικά κύματα και ήδη οδεύοντας στο 4ο. Και από νόσος των νέων που χαρακτηρίζεται σήμερα -με διάμεση ηλικία τα 29 έτη- δεν αποκλείεται σύντομα να αρχίσει να μετατρέπεται και πάλι, σε νόσο των μεγαλύτερων ηλικιών, σύμφωνα με τον καθηγητή Γώγο.

Εμβολιασμός και μάσκα: Δύο μεγάλα όπλα

Ο καθηγητής επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός, είναι και παραμένει το μοναδικό μας όπλο, έναντι της νόσου και πώς ενόψει του φθινοπώρου και της έναρξης της σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να πεισθούν να εμβολιασθούν οι μαθητές και οι φοιτητές.

Αναφέρθηκε επίσης, στην αναγκαιότητα, να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα, τονίζοντας, ότι «ακόμη και το CDC λόγω της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, μόλις πριν από λίγες μέρες επανέφερε την οδηγία χρήσης της μάσκας στους κλειστούς χώρους, ακόμα και σε πλήρως εμβολιασμένους».

Η κλιματική αλλαγή υπεύθυνη και των πανδημιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γώγος, αναφέρθηκε με έμφαση και στην εθνική τραγωδία των πυρκαγιών, εκφράζοντας την θλίψη του, σημειώνοντας δε, ότι αποτελούν απότοκο της κλιματικής αλλαγής, όπως προκύπτει από τα μοντέλα μετάδοσης. Μάλιστα επεσήμανε, ότι και οι πανδημίες, και ιδιαίτερα οι μεγάλες πανδημίες όπως ειδικά στις ζωοανθρωπονόσους όπως η COVID-19, προέρχονται και αυτές, από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Κερδίζεται το στοίχημα του τουρισμού

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, υπογράμμισε ότι παρά την αυξητική τάση του ιού, το στοίχημα του τουρισμού κερδίζεται. Την ίδια άποψη, εξέφρασε και ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Γ. Χαλκιαδάκης, μιλώντας λίγο αργότερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι ευτυχώς, οι κρατήσεις δεν επηρεάζονται από την αυξητική τάση του ιού και από τα νέα υγειονομικά μέτρα. Να σημειωθεί ότι τόσο τα Χανιά, όσο και η Ζάκυνθος ετέθησαν μέχρι τις 18 Αυγούστου σε απαγορευτικό, λόγω του αυξητικού επιδημιολογικού φορτίου.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα εβδομαδιαία στοιχεία του χάρτη του ECDC, η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες, βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο. Αντιλαμβάνεται κάποιος, ότι εάν δεν προσέξουμε, δεν θα αργήσει να συμβεί μία μεγάλη διασπορά και ιδιαίτερα, από την κινητικότητα των ανθρώπων που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές. Φυσικά το μεγάλο δώρο του εμβολιασμού είναι υπεύθυνο για τις μειωμένες εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, σημειώνοντας ότι την Τετάρτη 11 Αυγούστου, σημειώθηκαν μόλις 8 εισαγωγές σε ΜΕΘ. Πρόκειται κυρίως για ντόπιους και όχι τουρίστες, ανεμβολίαστους.

Σε κλίνες COVID, σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ, βρίσκονται 12 υπερήλικες εμβολιασμένοι, με την μεγαλύτερη ασθενή, μία γυναίκα 101 ετών.

Κοντοζαμάνης: Το ΕΣΥ σε ετοιμότητα

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην ενημέρωση της Πέμπτης, έδωσε και ο ίδιος το στίγμα της μεγάλης αναγκαιότητας του εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι πρέπει να κλείσουμε ραντεβού για να εμβολιαστούμε όταν επιστρέψουμε όλοι από τις διακοπές. Πρόσθεσε ακόμη, ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε ετοιμότητα, η πίεση στο σύστημα είναι πολύ μικρότερη, ενώ η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ είναι πολύ επιθετική.

Η έκκληση Σκέρτσου

Εξάλλου, έκκληση για εμβολιασμό, απηύθυνε προς τους Έλληνες πολίτες, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος επισημαίνοντας ταυτόχρονα, πως «τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές».

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Σκέρτσος, σημειώνει πως το 61,1% των ενηλίκων πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, τονίζοντας πως με αυτά τα εμβολιαστικά δεδομένα η πίεση στο σύστημα υγείας είναι έως τώρα 3-4 φορές μικρότερη από την πίεση που δεχόταν στα προηγούμενα κύματα.«Τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές γι’ αυτό μην καθυστερήσετε άλλο να κλείσετε το ραντεβού σας για τον εμβολιασμό μόλις επιστρέψετε από τις διακοπές σας», αναφέρει συμπερασματικά στην ανάρτησή του.

Η επιδημιολογική εικόνα

Να θυμίσουμε ότι ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε την Πέμπτη, 3.605 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, μέσα από ένα σύνολο τεστ που ξεπέρασαν ελαφρώς τις 100.000, 101.000 περίπου.Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι σήμερα ανέρχεται στους 240. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ρων ωρών, 20 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων, σημειώνουμε 938 νέα κρούσματα στην Αττική από τα οποία τα 227 στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, 298 στην Θεσσαλονίκη και 506 κρούσματα στην Κρήτη. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη και η ενδιάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ