ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ενεργοποιούνται κλινικές COVID στις «κόκκινες» περιοχές - Η Κρήτη δείχνει τον δρόμο

Κορωνοϊός: Ενεργοποιούνται κλινικές COVID στις «κόκκινες» περιοχές - Η Κρήτη δείχνει τον δρόμο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Σε ανασύνταξη του επιχειρησιακού υγειονομικού σχεδιασμού, βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αφορμή το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού αλλά και τις κόκκινες τουριστικές περιοχές.

Ήδη με έγγραφο του υπουργείου υγείας ενεργοποιούνται οι κλινικές COVID σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν καθόλου κρούσματα. Για παράδειγμα στην Κρήτη η οποία βρίσκεται πλέον στο «κόκκινο» από επιδημιολογικής πλευράς, ενεργοποιούνται εκ νέου κλινικές COVID στα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ουσιαστικά οι κλινικές COVID στα νοσοκομεία της χώρας δεν έκλεισαν ποτέ, απλά την στιγμή αυτή, στις περιοχές που υπάρχουν αυξημένα περιστατικά, είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν εκ νέου και γενικότερα να υπάρχει εγρήγορση.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, η κατάσταση αυτή τη στιγμή απαιτεί μεγάλη προσοχή, τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, όπως χρήση της μάσκας και αποστάσεις αλλά και πραγματοποίηση του εμβολιασμού στις ομάδες και στους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και που διστάζουν να το πράξουν.

Η Κρήτη δείχνει τον δρόμο

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού εισηγήθηκε την επιβολή περιοριστικών μέτρων στο Ρέθυμνο, μετά την έξαρση κρουσμάτων της Covid-19 που έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία του νησιού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστη Κιούλπαλη, «εδώ και μέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν πληρότητα σχεδόν 100%».

Χθες, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Κρήτη με 470 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 86 εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

Στα Χανιά εντοπίστηκαν 142 νέα κρούσματα του ιού, ενώ στην ανάλυση του ιικού φορτίου των λυμάτων, καταγράφεται αύξηση 103% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα

Συγκεκριμένα, από σήμερα Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 06:00 το πρωί ισχύουν:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα θα ισχύουν μέχρι την Τετάρτη 25 Αυγούστου και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του μίνι lockdown που ισχύει σε Ηράκλειο και Χανιά. Η παράταση ισχύει επίσης έως τις 25 Αυγούστου οπότε θα επανεξεταστεί η κατάσταση από τους ειδικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ