ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΥ: 5.895 πράξεις αναστολής σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Πιέζεται το σύστημα Υγείας

ΕΣΥ: 5.895 πράξεις αναστολής σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς - Πιέζεται το σύστημα Υγείας
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στα δημόσια νοσοκομεία τα σωματεία των εργαζομένων AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για το σύστημα Υγείας της χώρας αλλά και τους ασθενείς, την ώρα μάλιστα που βρισκόμαστε ενώπιον του τέταρτου πανδημικού κύματος, αποτελεί η αναστολή της εργασίας των υγειονομικών, εξαιτίας της άρνησής τους να εμβολιασθούν.

Εάν στα παραπάνω προσθέσει κάποιος και την εργασιακή εξόντωση των ανθρώπων του ΕΣΥ, 20 σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, τότε το «κοκτέιλ» είναι πραγματικά πολύ δυνατό, με αποτέλεσμα συνεχείς πονοκεφάλους στο σύστημα, αλλά και στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της χθεσινής πρώτης ημέρας, που κατέγραψε το υπουργείο Υγείας και η οποία σήμανε την αρχή της εφαρμογής του νόμου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών των υγειονομικών, εκδόθηκαν και επιδόθηκαν ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία.

Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς, όπως ορίζει ο νόμος, αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Χθες (Τετάρτη) εξάλλου όλη την ημέρα, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, βρίσκονταν σε καταλήψεις από τα σωματεία των εργαζομένων.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με το «καλημέρα», βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αρκετά δύσκολη συνθήκη, την ώρα μάλιστα που το ΕΣΥ αρχίζει και πιέζεται εξαιτίας του τέταρτου πανδημικού κύματος. Τα κρούσματα εξαιτίας της COVID-19 ανεβαίνουν καθημερινά, οι διασωληνώσεις αυξάνονται σταθερά το ίδιο και οι θάνατοι και είμαστε μόλις 2 Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχουν ανοίξει τα σχολεία και με τον καιρό εντελώς καλοκαιρινό.

Ο ΕΟΔΥ, κατέγραψε χθες, 1η Σεπτεμβρίου, 2.871 νέα κρούσματα, 47 θανάτους και 346 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ. Είναι πασιφανές, ότι τα αυξημένα αυτά κρούσματα, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό, τις συναθροίσεις του Δεκαπενταύγουστου, πριν 14 περίπου ημέρες.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), κ. Πάνος Παπανικολάου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και του Real, τόνισε με έμφαση ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται στο σύστημα Yγείας, όχι γιατί το λέει η κυβέρνηση, αλλά γιατί είναι χρέος και καθήκον.

Ανέφερε, ακόμη, ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών στους υγειονομικούς σε σύγκριση με την Ευρώπη, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με τον κλάδο από 85% έως 95%. Εκτιμάται ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, αποτελούν το 10% του κλάδου, δηλαδή 9.000 με 10.000, σε σύνολο 92.000 εργαζομένων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ.

Ο κ. Παπανικολάου, αναφέρθηκε ακόμη στις πολύ μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο υγειονομικό σύστημα, με τις οποίες θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως είπε, σήμερα ο κλάδος των υγειονομικών ανέρχεται σε 92.000 ενώ θα έπρεπε να είμασταν 125.000.

Τόνισε ακόμη, ότι οι άνθρωποι του ΕΣΥ, έχουν επωμιστεί τεράστιο βάρος τον τελευταίο ενάμισι χρόνο εξαιτίας τα υγειονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να γίνουν επικίνδυνοι. Επιπλέον, είχαμε ζητήσει από την αρχή, συνεχίζει, τα εμβολιαστικά κέντρα, να μην βρίσκονται εντός των νοσοκομείων. Ο συνδυασμός αναστολή εργασίας και πάγωμα των αδειών, αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο «κοκτέιλ», το ποτήρι ξεχείλισε, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε τους πολίτες να ταχθούν με το μέρος των ανθρώπων του ΕΣΥ.

Εξάλλου, ενεργοποιήθηκε χθες 1η Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων που αφορά στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας. H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι όσοι υγειονομικοί τεθούν σε αναστολή εργασίας, όταν επιστρέψουν, θα μετακινηθούν σε άλλη θέση, όπως έχει ξεκαθαρίσει η τέως ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όπως αναφέρει ρητά ο νόμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ