ΕΛΛΑΔΑ

«Δαμόκλειος σπάθη» η αναστολή για χιλιάδες υγειονομικούς - Αποφασισμένη η κυβέρνηση

«Δαμόκλειος σπάθη» η αναστολή για χιλιάδες υγειονομικούς - Αποφασισμένη η κυβέρνηση
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από το πρωί στα δημόσια νοσοκομεία τα σωματεία των εργαζομένων AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η αναστολή της εργασίας των υγειονομικών θα σημάνει την αναστολή του ΕΣΥ, προειδοποιούν εργαζόμενοι στο σύστημα Υγείας, οι οποίοι βρίσκονται από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, ενώπιον της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχουν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία. Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς, όπως ορίζει ο νόμος, αναφέρουν σχετικά πηγές του υπουργείου Υγείας.

Και ενώ η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τον νόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπως είχε ξεκαθαρίσει τόσο η απερχόμενη όσο και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας χθες, κατά την τελετή της παράδοσης- παραλαβής, τα περισσότερα νοσοκομεία σήμερα, Τετάρτη, βρίσκονται από το πρωί σε καταλήψεις από τα σωματεία των εργαζομένων.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κυρία Ματίνα Παγώνη, για τον λόγο αυτό, προς το παρόν δεν έχουμε αναλυτικά στοιχεία για το πώς κινείται από το πρωί, η διαδικασία της αναστολής εργασίας των υγειονομικών. Τα νοσοκομεία τα οποία φαίνεται να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών στους υγειονομικούς, είναι ο «Ευαγγελισμός», το «Γεννηματάς» και το «Ιπποκράτειο», αναφέρει η κ. Παγώνη.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), κ. Πάνος Παπανικολάου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, τόνισε με έμφαση ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται στο σύστημα Yγείας, όχι γιατί το λέει η κυβέρνηση, αλλά γιατί είναι χρέος και καθήκον.

Ανέφερε, ακόμη, ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών στους υγειονομικούς σε σύγκριση με την Ευρώπη, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με τον κλάδο από 85% έως 95%. Εκτιμάται ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, αποτελούν το 10% του κλάδου, δηλαδή 9.000 με 10.000, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ.

Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε και στις τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις και δεν έχει στηριχθεί το σύστημα. Επομένως, στη φάση αυτή, που έχει ξεκινήσει ταυτόχρονα και η αναστολή της εργασίας, τα πράγματα είναι επικίνδυνα για τα κενά που θα δημιουργηθούν. Ζήτησε να μην ισχύσει η αναστολή, διότι αυτό θα σημάνει αναστολή του ίδιου του ΕΣΥ.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, κάλεσε τη νέα αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, να ασχοληθεί με το θέμα των προσλήψεων και ειδικότερα με το νοσοκομείο «Σωτηρία», στο οποίο εργάζεται και το οποίο εμφανίζει, όπως είπε, τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε σήμερα την αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό νοσοκομείων, ζητώντας το «πάγωμα» της απόφασης που προβλέπει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, άνευ αποδοχών, μέτρο που ως γνωστόν άρχισε να εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου. Η αίτηση αναστολής κρίθηκε και απορρίφθηκε από το Τμήμα Αναστολών ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας.

Να θυμίσουμε, ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει καταθέσει στο ΣτΕ και αίτηση ακύρωσης κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, η οποία έχει προσδιοριστεί να εκδικασθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Στο δικόγραφο, το οποίο υπογράφει η Νομική Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ κυρία Μαρία-Μαγδαλινή Τσίπρα υποστηρίζεται ότι η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού, και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία.

Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί, ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.

Εξάλλου, ενεργοποιήθηκε σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων που αφορά στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας. H διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ