ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά ο «ευγενικός ληστής» με τη χειραψία

Θεσσαλονίκη: Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά ο «ευγενικός ληστής» με τη χειραψία
ΙΝΤΙΜΕ

Σε κάθειρξη οκτώ ετών και τριών μηνών, χωρίς ελαφρυντικά, καταδικάστηκε ο επονομοζόμενος «ευγενικός ληστής», ή «ληστής με τη χειραψία», ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Ο «ευγενικός ληστής», κατηγορείται ότι λήστευε καφετέριες και καταστήματα ψιλικών υπό την απειλή ψεύτικου πιστολιού ενώ αποχωρώντας έδινε χειραψία στα θύματά του, και άφηνε σημείωμα με το οποίο ζητούσε συγγνώμη, αποδίδοντας την ενέργειά του στη δυσχερή οικονομική του κατάσταση, αλλά και στο... πολιτικό σύστημα.

Σήμερα, ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κάθισε στο εδώλιο για μία ληστεία που κατηγορείται ότι διέπραξε τον Φεβρουάριο του 2019 στην Κατερίνη, με «λεία» 300 ευρώ και τσιγάρα. Είχαν προηγηθεί τουλάχιστον έξι ακόμη ληστείες από τις αρχές του έτους, όλες στη Θεσσαλονίκη, για τις οποίες όμως εκκρεμεί η δίκη.

Για την υπόθεση της Κατερίνης το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη οκτώ ετών και τριών μηνών, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού, αφού τον έκρινε ένοχο για ληστεία και απόδραση κρατουμένου. Η δεύτερη πράξη του αποδόθηκε επειδή το διάστημα εκείνο είχε παραβιάσει ολιγοήμερη άδεια από τις φυλακές της Νιγρίτας, όπου εξέτιε ποινή για ανάλογη πράξη και ενδοοικογενειακή βία, και θεωρείτο «δραπέτης».

«Συγγνώμη για τη ληστεία που έκανα»

Ο ίδιος στην απολογία του ομολόγησε την πράξη του και ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα.

«Δεν γνώριζε κανένας για τη ληστεία. Επιστρέφαμε από τη Λάρισα στη Θεσσαλονίκη και σταματήσαμε στην Κατερίνη. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη που τους έμπλεξα. Συγγνώμη για τη ληστεία που έκανα. Είμαι στη φυλακή από 17 χρονών», είπε στην απολογία του και πρόσθεσε:

«Δεν είχα την ευκαιρία να εργαστώ. Η οικογένεια μου είχε επιχείρηση αλλά έχει καταστραφεί οικονομικά από τα χρέη και τους φόρους» ανέφερε ο 26χρονος στην απολογία του, σύμφωνα με το grtimes.gr

Για την ίδια ληστεία κατέστησαν κατηγορούμενα άλλα τέσσερα άτομα (δύο άνδρες και δύο γυναίκες). Οι τρεις εξ αυτών καταδικάστηκαν ως απλοί συνεργοί στη ληστεία και μία για υπόθαλψη εγκληματία. Το δικαστήριο επέβαλε στην περίπτωσή τους ποινές από φυλάκιση 3 μηνών έως κάθειρξη 5 ετών και 4 μηνών. Δύο εκ των συγκατηγορουμένων του 28χρονου, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, καλούνται να εκτίσουν την ποινή τους στη φυλακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ