ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου για γρίπη: Να εμβολιαστούμε σαν να είναι ο εχθρός στην πόρτα μας

Θεοδωρίδου για γρίπη: Να εμβολιαστούμε σαν να είναι ο εχθρός στην πόρτα μας
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Να εμβολιαστούν για τη γρίπη κάλεσε τις ομάδες υψηλού κινδύνου, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, «η γρίπη είναι απρόβλεπτη, πάντα προετοιμαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως «ο φόβος της συνκυκλοφορίας των δύο ιών και του Covid και της γρίπης, υπήρχε πέρυσι και υπάρχει και φέτος. Προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε σαν να είναι επί θύραις ο εχθρός, ο ιός της γρίπης. Μακάρι να υπάρχει και φέτος η ίδια επιδημιολογία όπως και πέρυσι».

«Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για την γρίπη θα πρέπει και μάλιστα με αυτή την μεταβολή του καιρού που ζούμε, να αρχίσουν να εμβολιάζονται», είπε.

Όπως είχε τονίσει κατά την προηγούμενη ενημέρωση η κ. Θεοδωρίδου, την προηγούμενη χρονιά, η κινητικότητα του ιού της γρίπης στη χώρα μας ήταν εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην εφαρμογή με μεγάλη πειθαρχία των μέτρων ατομικής υγιεινής, την αποφυγή του συγχρωτισμού, των ταξιδιών και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον Covid-19.

Επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, επομένως «τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για την γρίπη θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο» είχε τονίσει από τότε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με αυτό του κορωνοϊού.

Η εμβολιαστική περίοδος για τον ιό της γρίπης ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου, και από την 1η Οκτωβρίου το εμβόλιο της γρίπης συνταγογραφείται.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα για τη γρίπη

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Πρόκειται για ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω επιπλοκών από τη λοίμωξη του ιού της γρίπης:

  • Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
  • Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με υποκείμενα προβλήματα
  • Έγκυες, με τον εμβολιασμό να συστήνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης
  • Άτομα με παθολογική παχυσαρκία, είτε ενήλικες είτε παιδιά
  • Παιδιά που λαμβάνουν θεραπεία με ασπιρίνη
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών, ή άλλα ευάλωτα άτομα
  • Κλειστοί πληθυσμοί (πχ στρατιωτικές σχολές)
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
  • Κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών
  • Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Πότε μπορεί να εμβολιαστεί για τη γρίπη θετικό κρούσμα

Η Μαρία Θεοδωρίδου έχει περιγράψει και τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση θετικού κρούσμαος ή στενής επαφής. Ασυμπτωματικά άτομα που έχουν θετικό εργασηριακό έλεγχο (για τον κορωνοϊό), εμβολιάζονται μόλις ολοκληρώσουν τον χρόνο απομόνωσης.

Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα και το τεστ τους βγήκε αρνητικό, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Τέλος, συμπτωματικοί ασθενείς Covid πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για την γρίπη ώσπου ολοκληρωθεί η απομόνωση και δεν έχουν πλέον συμπτώματα.

Μαζικό ξέσπασμα γρίπης φοβούνται Αμερικανοί επιστήμονες

Τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου συνιστούν οι επιστήμονες, φοβούμενοι ένα μαζικό ξέσπασμα της γρίπης, λόγω χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορωνοϊού.

Αμερικανοί επιστήμονες ανησυχούν συγκεκριμένα για επανεμφάνιση της γρίπης -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα- που μπορεί να συμβεί τον φετινό χειμώνα, στο μέτρο που αίρονται ευρέως τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Οι επιστήμονες μάλιστα, δεν αποκλείουν ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εποχικά ξεσπάσματα της γρίπης, ακριβώς επειδή στη διάρκεια της πανδημίας η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορωνοϊού σε δημόσιους χώρους.

«Εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία», τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη. Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κορωνοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα.

Η επιδημιολόγος Άμπερ Γουίν του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν στον κόσμο στελέχη της γρίπης H3N2, H1N1 και Β. Ένα κύμα λοιμώξεων γρίπης Β τον χειμώνα 2019-2020 συνέβαλε στο να υπάρξει αριθμός ρεκόρ θανάτων παιδιών εκείνη την περίοδο. «Γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστείτε κατά της γρίπης εφέτος», επεσήμανε.

Αρκετοί επιστήμονες ομολογούν, πάντως, ότι δεν ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν φέτος σχετικά με τη γρίπη. «Αν οποιοσδήποτε σας πει ότι ξέρει, στην πραγματικότητα δεν ξέρει», δήλωσε στο περιοδικό «Nature» ο Τζον Πέιτζετ του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας στην Ουτρέχτη.

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η γρίπη τελικά θα ανακάμψει -πιθανώς με ένταση- στο βόρειο ημισφαίριο (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα) εφέτος τον χειμώνα.

«Μόλις χαλαρώσουμε τις καλές πρακτικές υγιεινής μας, η γρίπη είναι πιθανό να "χτυπήσει" σκληρά», σύμφωνα με τον κλινικό επιδημιολόγο Ρόμπερτ Γουέαρ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ.

Σχεδόν εξαφανίστηκε τη διετία 2020-21

Η εποχική γρίπη -συνήθως- σκοτώνει 290.000 έως 650.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Όμως, στη διάρκεια της διετίας 2020-21 έχει- πρακτικά- σχεδόν εξαφανιστεί από τη Γη. Χαρακτηριστικά, μία μεγάλη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, κατέγραψε μόλις 646 θανάτους από γρίπη πέρυσι και εφέτος, όταν ο μέσος ετήσιος αριθμός θανάτων από γρίπη είναι δεκάδες χιλιάδες. Η γρίπη συνεχίζει -πάντως- να κυκλοφορεί σε χαμηλά επίπεδα στις τροπικές περιοχές.

Εκτός από τη γρίπη, τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν «καταπιέσει» και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως αυτές που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Από την άλλη πλευρά, οι ρινοϊοί του κοινού κρυολογήματος έχουν συνεχίσει καθ' όλο το διάστημα της πανδημίας να εξαπλώνονται, καθώς φαίνεται πως δεν είναι τόσο ευάλωτοι στα μέτρα προφύλαξης κατά της Covid-19 και, επιπλέον, επειδή δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο ανταγωνισμό από άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Ακόμη, οι άλλοι -λιγότερο επικίνδυνοι από τον SARS-CoV-2- κορωνοϊοί, οι οποίοι επίσης ευθύνονται για τα κρυολογήματα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται σταδιακά προς τα πανδημικά επίπεδά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ