ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Μήνυμα 112 σε Χαλκιδική, Λαγκαδά, Βόλβη - Εγκλωβισμένοι οδηγοί στην εθνική οδό

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Μήνυμα 112 σε Χαλκιδική, Λαγκαδά, Βόλβη - Εγκλωβισμένοι οδηγοί στην εθνική οδό
Πλημμύρες στο χωριό Ολυμπιάδα Χαλκιδικής INTIME NEWS

Νέο μήνυμα από το 112 στάλθηκε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων σε Χαλκιδική, Λαγκαδά και Βόλβη λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος» και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στις περιοχές αυτές.

Το μήνυμα εστάλη από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αναγράφει συγκεκριμένα:

«Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/en/all-guidelines».

Κλειστή η εθνική οδός στο ύψος της Ρεντίνας - Πληροφορίες για εγκλωβισμένους οδηγούς

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αργά το απόγευμα της Παρασκευής έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, λόγω μεγάλων όγκων νερού που κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο των Κερδυλλίων και έχουν δημιουργήσει χειμάρρους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εθνική οδό στο ύψος της Ρεντίνας έχει διακοπεί η κυκλοφορία και υπάρχουν εγκλωβισμένοι οδηγοί.

Παράλληα, προβλήματα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων έχουν παρουσιαστεί σε οδικούς άξονες της Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, λόγω της βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής οδικά σημεία:

  • Κιλκίς: στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου - Φαναρίου στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Λειψυδρίου
  • Πιερία: στο 12 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας - Αγ. Σπυρίδωνα
  • Χαλκιδική: στο 1 χιλιόμετρο ανώνυμης οδού που συνδέει το Δημοτικό Διαμέρισμα Ολύνθου με το 7,5 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ν. Μουδανιών - Σιθωνίας
    Ακόμα, από το 38 έως το 41,5 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου επιβραδύνεται η κυκλοφορία των οχημάτων (χαμηλές ταχύτητες), λόγω του μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών.

«Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπερχείλισε ρέμα στην Ολυμπιάδα

Στον Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική υπερχείλισε το ρέμα που διασχίζει την Ολυμπιάδα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κατοικίες, ενώ υπήρξε επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 55χρονου.

«Δυστυχώς δεν άντεξε και έσπασε το ρέμα που περνάει μέσα από το χωριό σε τρία σημεία. Υπερχείλισε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κάποια σπίτια στην Ολυμπιάδα», ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας Γιάννης Πετράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, κάποιες κατοικίες πλημμύρισαν, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθεί σε ασφαλές σημείο κι ένας 55χρονος, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι του από τη μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.

«Χρειάστηκε ένας 55χρονος άνδρας να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο καθώς δεν μπορούσε να φύγει από την εξοχική κατοικία του, με τη στάθμη του νερού στο συγκεκριμένο σημείο να ξεπερνά το μισό μέτρο», εξήγησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας.

Ο «Μπάλλος» σάρωσε τη χώρα για δεύτερο 24ωρο

Για δεύτερο εικοσιτετράωρο συνεχίζονται τα προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

πλημμύρες παρέσυραν και έναν 69χρονο βοσκό στην Εύβοια, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μετά από ώρες ερευνών σε κοίτη ρέματος. Πρόκειται για το πρώτο θύμα των ακραίων καιρικών φαινομένων,

Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή των Μεσοχωρίων, αρκετά μακριά από το αυτοκίνητό του.

Λίγο νωρίτερα είχαν βρεθεί κομμάτια του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν η πόρτα και άλλα κομμάτια που δείχνουν πως το όχημα έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Βροχή κατέγραψαν οι 413 από τους 414 ενεργούς μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr σήμερα, Παρασκευή. Μοναδικός σταθμός που δεν κατέγραψε βροχόπτωση ήταν αυτός του ακριτικού Καστελλόριζου.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που παρουσιάζεται τους 8 σταθμούς του δικτύου που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, ο μεγαλύτερος όγκου νερού έπεσε στην Αμαλιάδα (121 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Θάσος (78 χιλιοστά) και ο Πύργος (77 χιλιοστά).

Πηγή: meteo.gr

Λεωφορείο έπεσε σε λακούβα 5 μέτρων στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες λεωφορείο έπεσε σε λακούβα πέντε μέτρων.

Το περιστατικό συνέβη στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως Βότση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβατών ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και ξαφνικά το τουριστικό λεωφορείο, που πραγματοποιεί μεταφορά εργαζομένων, ακινητοποιήθηκε.

Κανείς από τους 15 εργαζόμενους δεν τραυματίστηκε και όλοι αποβιβάστηκαν κανονικά από το όχημα.

Πώς θα εξελιχτεί η κακοκαιρία - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από το δεύτερο κύμα

Όπως εξηγεί στο CNN Greece ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε εξέλιξη είναι δύο πολύ ισχυρά μέτωπα καταιγίδων. Το ένα αναπτύσσεται προς το ανατολικό Αιγαίο και δίνει ισχυρές και βροχές και καταιγίδες, με τον μετεωρολόγο να προειδοποιεί πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες γιατί θα χτυπήσει τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και θα φτάσει μέχρι και την περιοχή της Χαλκιδικής και την βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα.

«Εκεί επικεντρώνεται η προσοχή μας του τουλάχιστον μέχρι αργά το μεσημέρι- απόγευμα», σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης, επισημαίνοντας πως είναι πολύ πιθανό οι περιοχές αυτές να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Όσον αφορά το δεύτερο μέτωπο καταιγίδων, στροβιλίζεται μέσα στο Ιόνιο και επηρεάζει τα νησιά του Πελάγους και τα δυτική ηπειρωτικά τμήματα. Το κύμα κακοκαιρίας αυτό φέρνει αστάθεια και στην Αττική, με αποτέλεσμα τις επόμενες ώρες, κυρίως προς το απόγευμα να δούμε και πάλι επιδείνωση από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές που θα πληγούν τις επόμενες ώρες είναι τα παράλια της Πελοποννήσου, η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια και αργότερα και πάλι τα νησιά του Αιγαίου θα δεχτούν και πάλι μεγάλες ποσότητες βροχής.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την περιοχή της Αττικής γιατί θα έχουμε σε εξέλιξη διαδοχικά κύματα καταιγίδων», τονίζει ο κ. Μαρουσάκης.

Τα έντονα φαινόμενα θα υποχωρήσουν αύριο, Σάββατο, μέσα στην ημέρα και την Κυριακή θα έχουμε πιο ήπιο καιρό, με βροχές να παραμένουν στα ηπειρωτικά τμήματα τις μεσημβρινές, απογευματινές ώρες.

Την ίδια ώρα, αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας κυρίως προς τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ήδη έχουν πέσει και χιόνια στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ για την κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ