ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η συνλοίμωξη με γρίπη αυξάνει δραστικά τις πιθανότητες διασωλήνωσης ή θανάτου

Κορωνοϊός: Η συνλοίμωξη με γρίπη αυξάνει δραστικά τις πιθανότητες διασωλήνωσης ή θανάτου
AP Photo

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» αποδεικνύεται η συνλοίμωξη από κορωνοϊό και γρίπη, καθώς σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο την οποία επικαλέστηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδουδιπλασιάζει τον κίνδυνο για όσους νοσούν να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη και κατά 20% την πιθανότητα θανάτου.

«Στην ώρα της μια βελονιά σε γλιτώνει από εννιά» υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου θέλοντας να πει με έναν πολύ απλό τρόπο ότι είναι σημαντικό να γίνουν τα εμβόλια τόσο του κορωνοϊού όσο και της γρίπης για να γλιτώσει κάποιος τα χειρότερα στην πορεία.

Όπως τόνισε, για μια ακόμη φορά, θα πρέπει να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό άμεσα όσοι δεν το έχουν πράξει και να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου όσοι χρειάζεται να την πραγματοποιήσουν. Επίσης, να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ιδιαίτερα για το εμβόλιο της γρίπης, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας όσον αφορά τον ιό της γρίπης και τα δυο στελέχη του.

Αναφερόμενη, μάλιστα, στην Κροατία είπε ότι ήδη εμφανίστηκε μία σοβαρή μορφή γρίπης που πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Πρόκειται για την Η3Ν2, μια μορφή που μπορεί να διασπαρεί και σε άλλα γειτονικά κράτη, όπως τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σε αυτές τις περιπτώσεις μετράνε και οι σπίθες, δεν περιμένουμε την πυρκαγιά. Οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα. Σήμερα είναι στην Κροατία κι αύριο σε δυο - τρεις άλλες χώρες», σημείωσε με νόημα η κ. Θεοδωρίδου.

Χαμηλός ο εμβολιασμός κατά της γρίπης

Τόνισε, επίσης, ότι η περσινή χρονιά όσον αφορά τη γρίπη δεν θα είναι η ίδια με την φετινή, παραθέτοντας στοιχεία για τον χαμηλό εμβολιασμό κατά της γρίπης που έχει καταγραφεί τον πρώτο μήνα από την έναρξη συνταγογράφησης του εμβολίου στη χώρα μας. Όπως είπε, έχουν γίνει πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, τονίζοντας ωστόσο ότι το μήνυμα για τον εμβολιασμό όσων πρέπει δεν έχει φθάσει σε αυτούς αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόλις 4.000 έγκυες έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη, 5.000 παχύσαρκα παιδιά και ενήλικες και 20.000 υγιεινομικοί.

Η ίδια μιλώντας για τον φετινό χειμώνα στη χώρα μας, τόνισε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι ανησυχητικά για την Covid-19 τα οποία είναι:

α. το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμών για Covid-19 υπολείπεται από αυτό που θα θέλαμε

β. έχει επέλθει κόπωση και η συμπεριφορά μας είναι πιο χαλαρή με αποτέλεσμα να μην τηρούνται τα μέτρα προστασίας και

γ. οι καιρικές συνθήκες που κάνουν τον κορωνοϊό να μεταδίδεται ευκολότερα καθώς γνωρίζουμε ότι στους 6 βαθμούς διασπείρεται στο περιβάλλον δέκα φορές πιο πολύ από ό,τι στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Γρίπη και κορωνοϊός «απειλή» για τις ευάλωτες ομάδες - Σε επαγρύπνηση καλεί το ECDC

Σήμα κινδύνου για την πιθανότητα η επερχόμενη περίοδος γρίπης, σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού, να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τονίζοντας την καίρια σημασία του εμβολιασμού και των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Το ECDC αναφέρει ότι αν και ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων γρίπης στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) είναι ακόμη χαμηλός, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κυκλοφορία της γρίπης είναι πάνω από το εποχικό όριο στην Κροατία, γεγονός το οποίο είναι ασυνήθιστα πρώιμο.

Ο κύριος αναφερόμενος υποτύπος μεταξύ των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ τον περασμένο μήνα είναι ο A(H3N2), ο οποίος επηρεάζει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και σχετίζεται με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι έντονη για τους ηλικιωμένους και ότι τα πρότυπα γρίπης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των χωρών όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

«Οι έγκαιρες ανιχνεύσεις του υποτύπου Α [H3N2] αποτελούν ένδειξη ότι η επερχόμενη περίοδος γρίπης μπορεί να είναι σοβαρή, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς ακριβώς θα είναι» ανέφερε ο Πάσι Πεντίνεν, επικεφαλής του προγράμματος γρίπης του ECDC.

«Μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων από τη γρίπη κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας της Covid-19 θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσε να επιβαρύνει επιπλέον τα συστήματα Υγείας που έχουν ήδη καταπονηθεί από την Covid-19. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο» τόνισε ο Πάσι Πεντίνεν.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2020-2021, σημειώθηκε αξιοσημείωτη μείωση (>99%) στον αριθμό των κρουσμάτων γρίπης που ανιχνεύθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η αποφυγή του περιττού συνωστισμού και η τήρηση των μέτρων υγιεινής, είναι αποτελεσματικές όχι μόνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 αλλά και της γρίπης.

«Από την εμπειρία μας με την πανδημία Covid-19, έχουμε περαιτέρω στοιχεία ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η φυσική απόσταση και τα μέτρα υγιεινής μπορούν να περιορίσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση της γρίπης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθεί υπόψη σε περιβάλλοντα όπως οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι υγειονομικής περίθαλψης», επισήμανε ο κ. Πεντίνεν.

Προσέθεσε ότι «ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 και της γρίπης παρέχει επίσης καλή προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών. Όσοι εργάζονται σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης ή σε γηροκομείο θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν εμβολιαστεί τόσο κατά του SARS-CoV-2 όσο και κατά της γρίπης πριν από τους χειμερινούς μήνες».

Περίπου το 20% του πληθυσμού νοσεί από γρίπη κάθε χρόνο και ένας στους τέσσερις θα εμφανίσει συμπτώματα. Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, προβλήματα με τους πνεύμονες , διαβήτη ή προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ