ΕΛΛΑΔΑ

Θωμαΐδης στο CNN Greece: Έκρηξη κρουσμάτων στις αρχές Νοεμβρίου, 82% αύξηση στα λύματα

Θωμαΐδης στο CNN Greece: Έκρηξη κρουσμάτων στις αρχές Νοεμβρίου, 82% αύξηση στα λύματα
Φωτογραφία αρχείου INTIME

Δραματική κορύφωση στα κρούσματα κορωνοϊού COVID τις επόμενες εβδομάδες, βλέπει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ κ. Νίκος Θωμαΐδης.

O ίδιος σχολιάζει στο CNN Greece την αύξηση των κρουσμάτων COVID της Τρίτης που ξεπέρασαν τις 4.100, λέγοντας πως «είχαμε τονίσει εδώ και καιρό, ότι μετά τις 20 Οκτωβρίου, θα είχαμε μία κορύφωση των κρουσμάτων, η οποία θα αγγίξει τις 3.500 με 4.000».

Ο καθηγητής εκτιμά ότι η πορεία του κορωνοϊού θα εκτιναχθεί τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας έτσι το πέμπτο πανδημικό κύμα ή την συνέχεια του 4ου, που ξεκίνησε τον Ιούλιο, όπως αναφέρει.

Η αύξηση των κρουσμάτων, φυσικά αποτυπώνεται και στο ιικό φορτίο των λυμάτων, καθώς ήδη από την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου φάνηκε μία αύξηση στα λύματα: «Από τα τέλη Σεπτεμβρίου συνεχίστηκε αργά αλλά σταθερά η αύξηση των κρουσμάτων και μέχρι σήμερα αθροιστικά η αύξηση αυτή, ανέρχεται στο 82%, με αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική της τάξεως του 40%».

Βεβαίως μην ξεχνάμε ότι η περιβαλλοντικές συνθήκες τώρα είναι πολύ πιο δύσκολες, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα, επομένως τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εύλογο ότι θα καταγράψουν αύξηση, συμπληρώνει.

Όσον αφορά στην αύξηση της διενέργειας των τεστ, ο καθηγητής Θωμαΐδης, αναφέρει ότι ήδη από το τέλος Αυγούστου έχουμε προτείνει να αυξηθούν τα τεστ - μοριακά, rapid αλλά αυτοδιαγνωστικά- και μάλιστα το είχαμε προτείνει με έμφαση και για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, καίτοι το 80% και πλέον, είναι εμβολιασμένοι. Είναι πολύ σημαντική η ιχνηλάτηση, τονίζει ο κ. Θωμαΐδης.

Κραυγή αγωνίας για την γρίπη

Εν τω μεταξύ, η ανοδική πορεία του ιού, αποτυπώνεται και από το δείκτη θετικότητας, ο οποίος αυξήθηκε στο 1,4 από 0,5% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη πάντως στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, επανέλαβε την αγωνία της για τον ερχομό της εποχικής γρίπης, σημειώνοντας ότι η συνλοίμωξη γρίπης και κορωνοϊού, αυξανει την θνητότητα κατά 20%, ενώ ήδη τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα η Κροατία πλήττονται σφόδρα από το κύμα της εποχικής γρίπης.

Την ώρα δε που στη Βρετανία 30 εκατ. πολίτες ετοιμάζονται να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, στην Ελλάδα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Θεοδωρίδου, έχουν υλοποιήσει αντιγριπικό εμβολιασμό λίγο πιο πάνω από ένα εκατ. πολίτες. Πέρυσι στη χώρα μας, είχαν εμβολιαστεί 4,2 εκατ. πολίτες.

Η κ. Θεοδωρίδου μάλιστα, έκλεισε την τοποθέτησή της, με ένα παλιό γνωμικό, το οποίο αναφέρει, «στην ώρα της μια βελονιά, σε γλιτώνει από εννέα βελονιές», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο, να καταδείξει την μεγάλη σημασία όλων των εμβολιασμών που πρέπει να γίνονται στην ώρα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ