ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός:Τρομάζει η επέλαση του 4ου κύματος - Προειδοποιήσεις για 100 θανάτους καθημερινά

Κορωνοϊός:Τρομάζει η επέλαση του 4ου κύματος - Προειδοποιήσεις για 100 θανάτους καθημερινά
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Όλο και πιο απογοητευτική γίνεται κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για χιλιάδες ακόμη νεκρούς.

Το Σάββατο, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών των τελευταίων πολλών μηνών, με 385 ασθενείς να μπαίνουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 23 Οκτωβρίου έγιναν 253 εισαγωγές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι κλίνες των ΜΕΘ είναι γεμάτες με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι να νοσηλεύονται εκτός και εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν στα εξωτερικά ιατρεία με συμπτώματα.

Εκατοντάδες περιστατικά υποδέχονται τα εφημερεύοντα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρωί της Κυριακής που ολοκληρώθηκε η εφημερία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, έγιναν 42 νέες εισαγωγές. Οι 25 κλίνες της ΜΕΘ είναι γεμάτες και 7 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες ανάνηψης και απλούς θαλάμους.

Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, κ. Παγώνη, η δύσκολη εικόνα έχει μεταφερθεί πλέον και στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς και στο λεκανοπέδιο τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, ενώ υπάρχουν και ασθενείς που μεταφέρονται από την επαρχία για νοσηλεία.

Στο Λαϊκό, που επίσης εφημέρευε μέχρι το πρωί της Κυριακής, νοσηλεύονται 48 ασθενείς με κορωνοϊό. Για να αντιμετωπιστούν άλλα περιστατικά επιστρατεύτηκαν 30 ράντζα.

Εφιαλτικές προβλέψεις

Τα αυξανόμενα κρούσματα αναμένεται ότι θα προκαλέσουν επιδείνωση και στους άλλους δείκτες, όπως και στους θανάτους.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου δήλωσε στο Mega ότι ο αριθμός των θανάτων ενδέχεται να ανέβει πολύ. «Θα μπορούσαμε να φτάσουμε πιθανώς στους 100 θανάτους», είπε .

Η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας αναμένεται να αποτυπωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, ο οποίος, μιλώντας στο Mega εκτίμησε ότι θα φτάσουμε τα 9.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Τα μέτρα δεν θα ανατρέψουν την πορεία της πανδημίας άμεσα, θα χρειαστεί χρόνος γι’ αυτό. Πρέπει να κάνεις κάτι πολύ δραστικό όταν έχεις τέτοια διασπορά στην κοινότητα», υπογράμμισε.

Παγώνη: Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στις εφημερίες

Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία που διαχειρίζονται περιστατικά περιέγραψε το πρωί της Δευτέρας η Ματίνα Παγώνη. «Είχαμε μια δύσκολη νύχτα, μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, πήραμε ράντζα δανεικά από τη Σωτηρία» επισήμανε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Από τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας πάει το πράγμα για 10.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα» ξεκαθάρισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ