ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για την επίταξη ιδιωτών γιατρών αν δεν ανταποκριθούν

Κορωνοϊός: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για την επίταξη ιδιωτών γιατρών αν δεν ανταποκριθούν
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Η ενίσχυση του συστήματος υγείας είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς τα νοσοκομεία ασφυκτιούν σε όλη τη χώρα με τις κλίνες ΜΕΘ να είναι γεμάτες από ασθενείς, την ώρα που έχουν αυξηθεί ραγδαία τα κρούσματα κορωνοϊού. Από την κυβέρνηση αναζητούν βοήθεια από τους ιδιώτες γιατρούς και δίνουν τελεσίγραφο πως αν δεν ανταποκριθούν, από τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι επιτάξεις

«Δεν έχουμε εξαντλήσει ακόμα τα περιθώρια αντίδρασης και άμυνας κατά του κορωνοϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες στο ΕΣΥ θα ξεκινήσει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών.

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας:

«Εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτών γιατρών τη Δευτέρα».

Η πληρότητα στις ΜΕΘ

Συγκεκριμένα, η πληρότητα των διαθέσιμων ΜΕΘ-COVID στην επικράτεια βρίσκεται στο 88% ενώ στη Θεσσαλονίκη αγγίζειστο 97%.

Τραγική είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο «Λαϊκό», Τάσος Αντωνόπουλος, τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, «ενώ έχουμε πέντε ΜΕΘ-COVID κλειστές λόγω τραγικής έλλειψης προσωπικού».

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας που δεν διαθέτει ΜΕΘ-COVID, νοσηλεύονται τουλάχιστον 75 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ οι διασωληνωμένοι περιμένουν τη μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία.

«Θα αναγκαστούμε πολύ σύντομα να κλείσουμε χειρουργεία και να τα μετατρέψουμε σε ΜΕΘ» προειδοποίησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο» της Αθήνας, Δημήτρης Κουρουβακάλης, σε δηλώσεις του στο Mega.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, υπολογίζεται ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τις 47.000, με περίπου 1 στα 4 κρούσματα να βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στη Λάρισα.

Η εφημερία στο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης με 36 διασωληνωμένα περιστατικά Covid, εκ των οποίων 11 εκτός ΜΕΘ. Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Βόλου που δέχεται ασφυκτική πίεση τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς μέχρι της 7 το απόγευμα είχαν ήδη καταγραφεί 30 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, ενώ στο 100% ανέρχεται η πληρότητα στις ΜΕΘ με τέσσερις συμπολίτες μας να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Τέσσερις έγκυες νοσηλεύονται σε κλίνες covid και οχτώ παιδιά με κορωνοϊό στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου.

Σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό μετατράπηκε το «Άγιος Παύλος» και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διακομιδές από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης.

Πλεύρης: Αναγκαίο μέτρο η επίταξη

Και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ στην επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Όπως είπε, εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα πρέπει να βρεθεί λύση, αλλιώς «από την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται το σχέδιο επιστράτευσης».

Ξεκαθάρισε πως το μέτρο θα αφορά ειδικές κατηγορίες, δηλαδή περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα όπου η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη.

«Το σχέδιο θα επεκταθεί και όπου χρειαστεί» τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας πως το «το μέτρο δεν είναι αρεστό» αλλά αναγκαίο.

«Δεν θέλουμε να εξαντλήσουμε τον ιατρικό κόσμο» είπε, ακόμα, αναφέροντας πως το υπουργείο ζητά να ενταχθούν στην προσπάθεια έστω και part time για να μπορούν να λειτουργούν και τα ιατρεία τους.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», σημείωσε.

Γκάγκα: Χρειαζόμαστε βοήθεια από τουλάχιστον 124 ιδιώτες γιατρούς

«Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για όλους μας. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα διατίθενται 1.277 ΜΕΘ: 1.039 είναι στο ΕΣΥ, 35 σε στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μετά από ερώτηση για την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών και για το κατά πόσο ο οποιοσδήποτε πολίτης θα έχει αξιοπρεπή νοσηλεία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, υπό τις παρούσες συνθήκες, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Από τις 1.039 ΜΕΘ του ΕΣΥ, 539 είναι σήμερα αφιερωμένα σε Covid (ΜΕΘ-COVID) και 500 non-covid. Πέρα από αυτό, που φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε διότι έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε μη covid περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ όπως σας είπα και να μετατρέψουμε κι άλλα κρεβάτια covid στο δημόσιο χώρο, ήδη ο ιδιωτικός τομέας μας έχει δώσει 370 κλίνες στη Θεσσαλία -225 covid, 125 non-covid και 20 post-covid και άλλες 200 covid-κλίνες και 150 non-covid κλίνες στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε ήδη σε συνεννόηση για την Αθήνα διότι είναι πιθανόν να δούμε κι εδώ περιστατικά», συμπλήρωσε και τόνισε:

«Άρα κρεβάτια έχουμε, ΜΕΘ έχουμε».

«Φυσικά υπάρχει πίεση και ναι, θέλουμε περισσότερους γιατρούς. Από έναν γιατρό να δώσουμε εξτρά σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο είναι 124 γιατροί. Νοσοκομεία που τυχόν πιέζονται περισσότερο, πιθανόν να χρειάζονται δύο γιατρούς» συνέχισε.

«Χρειαζόμαστε για κάθε Παθολογική ή Πνευμονολογική Κλινική που βλέπει περιστατικά Covid, για το επόμενο δίμηνο πχ -και ελπίζω ότι δεν θα είναι παραπάνω- έξτρα βοήθεια από τους ιδιώτες συναδέλφους» σημείωσε.

«Έκρηξη» κρουσμάτων, αύξηση θνητότητας και εμβολιασμοί

Στον απόηχο της «έκρηξης» των νέων μολύνσεων, ​ο αριθμός των θανάτων κατέγραψε σημαντική επιδείνωση με αύξηση της τάξης του 13%, την τελευταία εβδομάδα.

Αναφερόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας, η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για «απόλυτη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής, όχι μόνο με το ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη με τον κορωνοϊό νοσηρότητα και θνητότητα».

«Από την ανασκόπηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων φαίνεται ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφερειακή ενότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών» είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικά ανέφερε την εικόνα που εμφανίζουν οι περιοχές, όπως είναι το Ρέθυμνο και η Δυτική Αττική, όπου, ενώ, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας, είναι μη ικανοποιητική και έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων, δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας.

«Αυτό εξηγείται γιατί στις περιοχές αυτές, η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ» εξήγησε η καθηγήτρια.

«Καθίσταται σαφές ότι ο εμβολιασμός κατά κύριο λόγο ωφελεί αυτόν που εμβολιάζεται. Ο εμβολιασμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας, όχι μόνο προστατεύει τους ίδιους, αλλά μειώνει τη νοσηρότητα και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί συνολικά 225.547 νέα ραντεβού πρώτης δόσης του εμβολίου. Ο μεγάλος όγκος των νέων ραντεβού προέρχεται από τις μικρές και μεσαίες ηλικίες, με «πρωταθλητές» τις ηλικίες 18-24.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ