ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος: Δεν έχουμε ενημέρωση για επίταξη από Δευτέρα, δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα στο ΕΣΥ

Εξαδάκτυλος: Δεν έχουμε ενημέρωση για επίταξη από Δευτέρα, δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα στο ΕΣΥ
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για επίταξη από Δευτέρα και επιπλέον το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί όσο τα κρεβάτια των νοσοκομείων γεμίζουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε πως ο «λόγος που δεν έχουμε αθρόα προσέλευση ιδιωτών γιατρών είναι γιατί μιλάμε για ανθρώπους απόλυτα εξειδικευμένους και απόλυτα απασχολημένους».

Παράλληλα, τόνισε ότι η προαναγγελία επίταξης ιδιωτών «δεν βοηθά την προσέλευση οικειοθελώς».

Oι ιδιώτες δεν βρίσκονται σε διακοπές και ο καθένας έχει δεκάδες ασθενείς να φροντίζει αποτρέποντας επιπλέον βάρος στα νοσοκομεία, συμπλήρωσε.

«Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και το προσωπικό δυσεύρετο παγκοσμίως. Η έλλειψη αναισθησιολόγων κυριαρχεί στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί όσο τα γεμάτα γεμίζουν. Κανένα σύστημα δεν μπορεί να σταθεί στον κορωνοϊό σε ευθεία σύγκρουση και να θυμόμαστε ότι όποιος νοσηλεύεται με κορωνοϊό απωθεί κάποιον άλλον με περιστατικό μη covid να βρει κλίνη», επεσήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Είμαστε ήδη σε πόλεμο ειδικά σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία»

Οι περισσότερες διασωληνώσεις αφορούν ανεμβολίαστους και τις αντιμετωπίζουν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι επί 20 μήνες που και είναι λιγότεροι από πέρυσι. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να συνδράμουμε από τον ιδιωτικό τομέα. Μαγική λύση δεν υπάρχει, είπε και προειδοποίησε:

«Αν συνεχίσει το κύμα να διογκώνεται δεν έχουμε άλλες δυνατότητες. Κατέρρευσαν συστήματα όπως αυτά της Νέας Υόρκης, το βρετανικό και το ιταλικό. Δεν έχουμε άλλες δυνατότητες. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αύριο συνεδριάζει για σειρά προτάσεων εντατικοποίησης της εμβολιαστικής εκστρατείας, ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος και δεν απάντησε στην ερώτηση για περαιτέρω μέτρα, λέγοντας ότι «δεν είναι σωστό να δίνουμε στη δημοσιότητα τις ατομικές μας απόψεις».

Σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε χτες, Πέμπτη, πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες στο ΕΣΥ θα ξεκινήσει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών.

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας:

«Εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτών γιατρών τη Δευτέρα».

Πλεύρης: Αναγκαίο μέτρο η επίταξη

Και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ στην επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Όπως είπε, εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα πρέπει να βρεθεί λύση, αλλιώς «από την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται το σχέδιο επιστράτευσης».

Ξεκαθάρισε πως το μέτρο θα αφορά ειδικές κατηγορίες, δηλαδή περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα όπου η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη.

«Το σχέδιο θα επεκταθεί και όπου χρειαστεί» τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας πως το «το μέτρο δεν είναι αρεστό» αλλά αναγκαίο.

«Δεν θέλουμε να εξαντλήσουμε τον ιατρικό κόσμο» είπε, ακόμα, αναφέροντας πως το υπουργείο ζητά να ενταχθούν στην προσπάθεια έστω και part time για να μπορούν να λειτουργούν και τα ιατρεία τους.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», σημείωσε.

Γκάγκα: Χρειαζόμαστε βοήθεια από τουλάχιστον 124 ιδιώτες γιατρούς

«Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για όλους μας. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα διατίθενται 1.277 ΜΕΘ: 1.039 είναι στο ΕΣΥ, 35 σε στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μετά από ερώτηση για την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών και για το κατά πόσο ο οποιοσδήποτε πολίτης θα έχει αξιοπρεπή νοσηλεία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, υπό τις παρούσες συνθήκες, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Από τις 1.039 ΜΕΘ του ΕΣΥ, 539 είναι σήμερα αφιερωμένα σε Covid (ΜΕΘ-COVID) και 500 non-covid. Πέρα από αυτό, που φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε διότι έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε μη covid περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ όπως σας είπα και να μετατρέψουμε κι άλλα κρεβάτια covid στο δημόσιο χώρο, ήδη ο ιδιωτικός τομέας μας έχει δώσει 370 κλίνες στη Θεσσαλία -225 covid, 125 non-covid και 20 post-covid και άλλες 200 covid-κλίνες και 150 non-covid κλίνες στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε ήδη σε συνεννόηση για την Αθήνα διότι είναι πιθανόν να δούμε κι εδώ περιστατικά», συμπλήρωσε και τόνισε:

«Άρα κρεβάτια έχουμε, ΜΕΘ έχουμε».

«Φυσικά υπάρχει πίεση και ναι, θέλουμε περισσότερους γιατρούς. Από έναν γιατρό να δώσουμε εξτρά σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο είναι 124 γιατροί. Νοσοκομεία που τυχόν πιέζονται περισσότερο, πιθανόν να χρειάζονται δύο γιατρούς» συνέχισε.

«Χρειαζόμαστε για κάθε Παθολογική ή Πνευμονολογική Κλινική που βλέπει περιστατικά Covid, για το επόμενο δίμηνο πχ -και ελπίζω ότι δεν θα είναι παραπάνω- έξτρα βοήθεια από τους ιδιώτες συναδέλφους» σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ