ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλια κορωνοϊού και γρίπης: Τι ισχύει για την χορήγησή τους

Εμβόλια κορωνοϊού και γρίπης: Τι ισχύει για την χορήγησή τους
ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το τοπίο σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Όπως είπε, οι δύο εμβολιασμοί μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, και δεν χρειάζεται κάποιο μεσοδιάστημα για τη χορήγησή τους. 

«Ξεκάθαρα τονίζουμε ότι μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το εμβόλιο ή πριν ή μετά όχι με σταθερά μεσοδιαστήματα, τα οποία δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να μπλέκουν και να καθυστερούν τους εμβολιασμούς στους συμπολίτες μας», υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με την οποία γιατροί και φαρμακοποιοί συστήνουν, αφού γίνει εμβόλιο της γρίπης, να περάσει ένα διάστημα τριών εβδομάδων ή ενός μήνα για να γίνει η τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού.

«Για να μην υπάρχουν αμφιβολία ούτε αστερίσκοι. Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί ακόμη και να συγχορηγηθεί την ίδια ώρα και την ίδια στιγμή, σε διαφορετικό μπράτσο, μαζί με το εμβόλιο του Covid. Δεν υπάρχουν ούτε γιατροί που λένε κάτι διαφορετικό, ούτε κάτι άλλο, αυτό έχει ξεκαθαριστεί», τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, τονίζοντας ότι «είναι αναγκαίο να γίνει, ειδικά φέτος που βλέπουμε να υπάρχουν περιστατικά γρίπης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».

Συστάσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως:

  1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
  2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  3. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα
  4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες
  5. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
  6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
  7. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  8. Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
  9. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Οδηγίες χορήγησης του εμβολίου

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. οικ. 6209/24-9-2020 Υπουργική Απόφαση κάθε ιατρική συνταγή που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19:

  • Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
  • Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
  • Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Για περισσότερες πληροφορίες ως προς την νόσο της εποχικής γρίπης και τα μέτρα προφύλαξης οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν τον θεματικό ιστοτόπο του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΠΚΜ:

http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=754

Τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκτενώς και στην τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού. Όπως είπε, στις κλινικές μελέτες η ανοσολογικότητα από τη χορήγηση της τρίτης δόσης είναι σημαντικά υψηλότερη από τη δεύτερη δόση και αναμένεται σύμφωνα με ανοσολόγους η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου.

Όπως είπε, το πιθανό σχήμα στο οποίο θα οδηγηθούμε, είναι τρεις δόσεις και μια αναμνηστική ετήσια δόση.

Τόνισε, ωστόσο, ότι ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η πρώτη δόση και πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Απευθυνόμενη σε όσους αναστέλλουν την τρίτη δόση, φοβούμενοι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, υπενθύμισε πως αυτές είναι οι «συχνότερες, δηλαδή αυτές που ξέρουμε από τα εμβόλια που γινόντουσαν ανέκαθεν».

Όπως είπε, ενδέχεται να υπάρχει μόνον πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες. «Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια σύστοιχη διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ