ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στη μάχη του ΕΣΥ επιπλέον 40 ιδιώτες γιατροί - Αντίστροφη μέτρηση για την επιστράτευση

Κορωνοϊός: Στη μάχη του ΕΣΥ επιπλέον 40 ιδιώτες γιατροί - Αντίστροφη μέτρηση για την επιστράτευση
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Armando Franca

Σαράντα ιδιώτες γιατροί από τις επιδημιολογικά «κόκκινες» περιοχές, έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως δηλώνει το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός αυτός, αντιστοιχεί κατά προσέγγιση στο 50% των αναγκών του ΕΣΥκαι πρόκειται για εθελοντική προσφορά από την πλευρά του ιατρικού σώματος.

Ωστόσο, όπως δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας στο CNN Greece, σε περίπτωση που δεν καλυφθεί το υπόλοιπο 50%, τότε η ηγεσία θα δώσει εντολή στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας για την αποστολή των φύλλων πορείας.

«Βρισκόμαστε σε ενεργή επιστράτευση», ξεκαθαρίζει.

Στους 40 ιδιώτες γιατρούς που εθελοντικά θα προσφέρουν στο ΕΣΥ, περιλαμβάνονται παθολόγοι, αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά τη συνθήκη της επιστράτευσης για την κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών, θα έχει διάρκεια δύο μηνών.

Πάντως όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα εξαντληθεί ο διάλογος και η δυνατότητα της εθελοντικής παρουσίας ορισμένων ιατρικών ειδικοτήτων.

Από την πλευρά τους οι ιδιώτες γιατροί, δεν θέλουν να ακούσουν για το ενδεχόμενο της επιστράτευσης -σημειώνοντας ότι μία τέτοια κίνηση δεν τιμά το ιατρικό σώμα- και μιλούν μόνο για εθελοντική προσφορά, στην πιο δύσκολη ώρα του ΕΣΥ, στο πέμπτο πανδημικό κύμα.

Μάλιστα, την επιθυμία τους αυτή κατέθεσαν και στη διάρκεια της μαραθώνιας Συνέλευσης όλων των Ιατρικών Συλλόγων το περασμένο Σάββατο 13 Νοεμβρίου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.

Εξάλλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, τονίζει ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι γιατροί του ιδιωτικού τομέα συμπαρατίθενται σε αυτή την προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ. Ο ΙΣΘ απηύθυνε έκκληση προς τους συναδέλφους του ιδιωτικού τομέα, ειδικοτήτων Αναισθησιολογίας, Παθολογίας Πνευμονολογίας, Γενικής Ιατρικής και Καρδιολογίας να συνδράμουν στις προσπάθειες των συναδέλφων του ΕΣΥ, καλύπτοντας τους συγχρόνως με συμβόλαιο αστικής ευθύνης όπως έγινε και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Δραματικά τα επιδημιολογικά δεδομένα

Σημειώνεται ότι οι 40 εθελοντές ιδιώτες γιατροί καλύπτουν μόνο τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, τις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, ενώ στην Αθήνα μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ζήτημα με την στελέχωση των ΜΕΘ.

Και η σημερινή ημέρα πάντως, Τρίτη 16 Νοεμβρίου, ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένη με 80 θανάτους, 547 διασωληνωμένους και 8.129 νέες μολύνσεις. Πρόκειται για μία ακόμη δραματική ημέρα στο ημερολόγιο της πανδημίας για την Ελλάδα.

Από την 1η Νοεμβρίου, 968 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού, γεγονός που καταδεικνύει τη σφοδρότητα του εν εξελίξει πανδημικού κύματος. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αναμένεται να προχωρήσει σε ειδική ενημέρωση για το θέμα, μεθαύριο Πέμπτη.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να παραθέσει τα συγκριτικά στοιχεία των θανάτων στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, όπως είναι γνωστό δεν καταγράφουν όλες οι χώρες τις απώλειες από την Covid-19 με τα ίδια κριτήρια.

Ο κ. Ζαούτης αναμένεται να επαναλάβει ότι το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός και πως σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε, καθώς τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά όσον αφορά τη σοβαρή νόσο και την απώλεια ζωής, έχοντας δοκιμαστεί σε εκατομμύρια ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ