ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τρομάζει η «έκρηξη» της πανδημίας - Επαναλοιμώξεις λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Κορωνοϊός: Τρομάζει η «έκρηξη» της πανδημίας - Επαναλοιμώξεις λόγω μετάλλαξης Δέλτα
AP Photo / Evgeniy Maloletka

«Έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας». Πράγματι αυτή η φράση που διατύπωσε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αντικατοπτρίζει σε όλο του το μέγεθος, την κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα και που σήμερα για πρώτη φορά οδήγησε στο να σπάσει το «φράγμα» των 100 θανάτων και των 600 διασωληνωμένων σε ένα 24ωρο.

Ο αριθμός των 105 νεκρών σε ένα 24ωρο και των 608 διασωληνομένων ασθενών, που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ σήμερα 22 Νοεμβρίου, ξεπέρασε και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Ήταν μόλις λίγες ημέρες πριν, στις 16 Νοεμβρίου, όταν ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης,μελετώντας τα υγειονομικά μοντέλα, έκανε την πρόβλεψη για 92 νεκρούς από κορωνοϊό ημερησίως περί τις 17 Δεκεμβρίου και έως και 700 διασωληνωμένους ασθενείς γύρω στις 8 με 10 Δεκεμβρίου.

Αλλά και η πρόβλεψη του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσίοδρα, για 800 διασωληνωμένους στις αρχές Δεκεμβρίου, εντείνουν την ανησυχία, παρόλο που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, δεν βλέπει να πλησιάζουμε σε αυτά τα νούμερα, αφού η εκστρατεία εμβολιασμού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη θεωρείται ότι θα ανακόψει την διασπορά.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση που είχε η Ελλάδα τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζει, όμως, να είναι μεγάλος (53.000 με βάση στοιχεία της περασμένης Τρίτης έναντι 47.000 την προηγούμενη εβδομάδα).

Οι ειδικοί ευελπιστούν πως εάν συνεχιστεί η τάση σταθεροποίησης, θα πέσει και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

Το «καλό» και το «κακό» σενάριο

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναλύοντας σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους το «καλό» και το «κακό» σενάριο εξέλιξης της πανδημίας είπε ότι το θετικό σενάριο αφορά στην κορύφωση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κι εν συνεχεία να υπάρξει αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο, τα κρούσματα θα ανεβαίνουν μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Παραδέχθηκε ότι ανέμενε μεγαλύτερη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, ωστόσο, τα ραντεβού για την τρίτη δόση πηγαίνουν πολύ καλά.

«Στην πίεση του κύματος δεν έχουμε τους εμβολιασμούς που θέλουμε, αλλά τρέχουν πλέον με ρυθμούς Μαρτίου, έχουμε 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς», είπε και σημείωσε ότι δεν καταγράφεται ενδιαφέρον για τη χορήγηση πρώτης δόσης σε ηλικίες άνω των 60 ετών που ανέρχονται σε περίπου 570.000.

Έκκληση για εμβολιασμό

Στην αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, η οποία φαίνεται να παρέχει σημαντική προστασία τόσο από τις νοσηλείες όσο και από τους θανάτους, επανήλθε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία στην ενημέρωση αναφέρθηκε και στον αντιγριπικό εμβολιασμό, τονίζοντας ότι «έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας». Ο στόχος του εμβολιασμού έχει επιτευχθεί παρά την μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα καθώς υπάρχει προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο και για μικρότερο χρονικό διάστημα τον ιό.

Αναφερόμενη σε στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ τόνισε ότι η μόλυνση με κορωνοϊό είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι είναι 7 φορές περισσότεροι σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Μιλώντας για μελέτη της εταιρείας Pfizer, η οποία έγινε σε 5.000 άτομα, είπε ότι ότι μόνο 6 άτομα νόσησαν από αυτούς που είχαν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου ενώ από την ομάδα αυτών που δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου νόσησαν 123 άτομα. Όπως πρόσθεσε, όσον αφορά την πιο σοβαρή παρενέργεια της περικαρδίτιδας μυοκαρδίτιδας αυτή εμφανίστηκε σύμφωνα με άλλα στοιχεία σε 2 άτομα σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένων.

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση είπε ότι η ανοσία και τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά την τρίτη δόση είναι πολύ γρήγορη και αυτό συμβαίνει μόνο σε δύο ή τρεις ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού. Επίσης τόνισε ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού και την μείωσης των κρουσμάτων όπως έχει φανεί σε άλλες χώρες.

Επαναλοιμώξεις λόγω μετάλλαξης Δέλτα

Η ίδια εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυξήσει την επαναλοίμωξη σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει και εμβολιασμένους και επισήμανε ότι η νόσηση και στη συνέχει ο εμβολιασμός προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ανοσία.

Μιλώντας για τη φυσική ανοσία, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η φυσική ανοσία από μόνη της δεν είναι ικανή να προστατεύσει 100% από τον κορωνοϊό όπως δείχνουν αρκετές μελέτες. Όσοι έχουν αναρρώσει 12 μήνες μετά από τη νόσο, έχουν μία ανοσία η οποία εξασθενεί παρότι βρίσκουμε στους ανθρώπους αυτούς ικανοποιητικά εξουδετερωτικών αντισώματα τα ποσοστά των οποίων όμως διαφέρουν ανάλογα με τη μετάλλαξη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Θεοδωρίδου κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι η εξασθένηση της χημικής ανοσίας μετά τη φυσική λοίμωξη δεν προστατεύει και γι' αυτό όπως είπε θα υπάρξουν συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών για το τι θα πρέπει να κάνουν όσον αφορά την 3η αναμνηστική δόση όσοι έχουν ήδη νοσήσει.

Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού πρώτης δόσης

Ικανοποιητικά κινείται το πρόγραμμα εμβολιασμού τρίτης δόσης και καθημερινά κλείνονται χιλιάδες ραντεβού, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19. Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000 τα ραντεβού, είπε χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής δικαιούχοι είναι 2.827.574 πολίτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 43,1% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί, 32,6% των δικαιούχων και περίπου 700.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Υπενθύμισε τις περιπτώσεις αναμνηστικής δόσης για όλους άνω των 18 ετών που δεν ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων. Η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Για όσα άτομα έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο mRNA και δεύτερη δόση με εμβόλιο Johnson & Johnson, δεν συστήνεται αναμνηστική δόση.

Μέχρι αύριο θα δοθούν οδηγίες για όσους έχουν νοσήσει σχετικά με το ποιο εμβόλιο θα κάνουν και πότε για την αναμνηστική δόση. Θα αναρτηθούν στο emvolio.gov.gr.

Για τους εμβολιασμούς στα νησιά με την τρίτη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα και σε αρκετά μικρά νησιά ήδη έχει ολοκληρωθεί η αναμνηστική δόση.

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 13.860.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.910.000 πολίτες, δηλαδή το 65,8% του γενικού πληθυσμού και 75,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 70% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.550.000 πολίτες, δηλαδή το 62,3% του γενικού πληθυσμού και 71,8% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 66,6% του γενικού πληθυσμού και 76,5% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών εμβολιασμών, στην 17η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 18η θέση στους εμβολιασμούς πρώτη δόσης.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους καθημερινά κλείνονται περίπου 20.000 ραντεβού για την πρώτη δόση. Πρόκειται για τριπλασιασμό σε σύγκριση με τα ραντεβού που κλείνονταν πριν ανακοινωθούν τα μέτρα. Συνολικά, έχουν κλειστεί περί τις 150.000 ραντεβού πρώτης δόσης σε διάστημα 7 έως 8 ημερών.

Στο πρόγραμμα του κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 20.154 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 17.609 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των κέντρων υγείας. Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 286 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότεροι από 8.000 εμβολιασμοί εκ των οποίων 3.400 στα ιατρεία και 4.650 εμβολιασμοί κατ οίκον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ