ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Εφιαλτικές εφημερίες στα νοσοκομεία λόγω της πανδημικής «έκρηξης»

Κορωνοϊός: Εφιαλτικές εφημερίες στα νοσοκομεία λόγω της πανδημικής «έκρηξης»
Συνολικά 27 περιοχές της χώρας βρίσκονται πλέον σε «βαθύ κόκκινο», ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων με Covid 19 έφτασε τους 612 την Τετάρτη σύμφωνα με την Ημερήσια Επιδημιολογική Έκθεση του ΕΟΔΥ AP Photo / Thanassis Stavrakis

Δραματική χαρακτηρίζεται πλέον η κατάσταση με την οποία βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι γιατροί και νοσηλευτές, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση, λόγω της «εκρηκτικής» αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.

Συνολικά 27 περιοχές της χώρας βρίσκονται πλέον σε «βαθύ κόκκινο», ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων με Covid 19 έφτασε τους 612 την Τετάρτη σύμφωνα με την Ημερήσια Επιδημιολογική Έκθεση του ΕΟΔΥ.

Το βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο δημιουργεί ήδη σοβαρό πρόβλημα και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα βρίσκονται στο «κόκκινο». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο σημειώθηκε την Τετάρτη νέο ρεκόρ εισαγωγών ασθενών που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο εισήχθησαν στο νοσοκομείο 93 άτομα με Covid 19, ενώ ήδη οκτώ άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» η εφημερία ξεκίνησε την Τετάρτη με μόλις 50 απλές κλίνες Covid ελεύθερες.

Παράλληλα, συναγερμός σήμανε σε ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, λόγω καταγραφής συρροής κρουσμάτων κορωνοϊού.

Δύσκολες ώρες και στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, καθώς το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν πολλές εισαγωγές, με τις ΜΕΘ να είναι πλήρεις.

Ειδικότερα μέχρι τις 08:00 το πρωί της Τρίτης που ολοκληρώθηκε η εφημερία στο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκαν 24 εισαγωγές με ασθενείς covid.

Ενενήντα περιστατικά με κορωνοϊό είχε να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο, εκ των οποίων τα 78 ήταν ήπια.

Οι 8 κλίνες της ΜΕΘ είναι πλήρεις, ενώ στις επτά κλίνες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς και ένας βρίσκεται εκτός με αυξημένη φροντίδα.

Εκτός ΜΕΘ δεκάδες διασωληνωμένοι

Τραγικές καταστάσεις, με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Ο Μιχάλης Γιαννάκος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν 60 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΙ, ενώ συνολικά στη χώρα ο αριθμός ξεπερνά τους 100.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο, 16 διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε θαλάμους και σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές που έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχών, με την ΠΟΕΔΗΝ να καταγγέλλει πως οι στολές υψηλής προστασίας βγαίνουν από πάνω τους μόνο μετά από 8 ώρες εργασίας, ενώ καταγράφονται λιποθυμίες.

«Ζαλίζονται, λιποθυμάνε. Δέχονται πρώτες βοήθειες και ξανασηκώνονται... Δύο χρόνια στη πρώτη γραμμή.»

Ανησυχία για τους ανεμβολίαστους: Δύο νεκροί στην Λάρισα, δεν αναζήτησαν βοήθεια σε νοσοκομείο

Κυβέρνηση και ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τη στάση που επιμένουν να τηρούν όσοι δεν προσέρχονται για τον εμβολιασμό τους έναντι της Covid 19, παρά το γεγονός ότι η «Επιχείρηση Ελευθερία» εξακολουθεί να κινείται με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον αριθμό των ραντεβού που κλείνονται σε καθημερινή βάση.

Την ίδια στιγμή, θλίψη προκαλεί ο θάνατος από κορωνοϊό δύο ανθρώπων στην Λάρισα που δεν είχαν εμβολιαστεί, νοσούσαν και δεν αναζήτησαν βοήθεια σε κάποιο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης ένας 64χρονος άντρας που ζούσε μόνος σε διαμέρισμα βρέθηκε νεκρός. Ο άτυχος άντρας σύμφωνα με την ΕΡΤ νοσούσε από τον κορωνοϊό τις τελευταίες ημέρες κι είχε επιλέξει να μην μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Επίσης δεν είχε εμβολιαστεί.

Άσχημη κατάληξη είχε η περιπέτεια με τον κορωνοϊό και για 63χρονο μοναχό που νοσούσε και παρέμενε σε κατ’ οίκον νοσηλεία, δίχως την παρακολούθηση ειδικευμένων γιατρών. Στην ίδια πολυκατοικία ζούσε κι η αδελφή του που επίσης νοσεί από κορωνοϊό. Οι Aρχές μάλιστα, μετά το τραγικό συμβάν, προσπάθησαν να πείσουν την γυναίκα για μεταφορά της στο νοσοκομείο, κάτι που τελικά δεν έγινε.

ΕΟΔΥ: Στο 0,97% το ποσοστό θετικότητας σε όλη τη χώρα

Την ίδια στιγμή, αναλυτικά στοιχεία για τη θετικότητα της Covid 19 στην Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα αναφοράς 15 Νοεμβρίου 2021 - 21 Νοεμβρίου 2021, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,78% σε σύνολο 2.628.849 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,58% σε σύνολο 2.223.392 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,97%.

Παράλληλα, την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.056, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.102. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,45.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 11.131, αποτελώντας το 24% (+4.4% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 46).

Συναγερμός με 7.108 κρούσματα, 93 θανάτους και 612 διασωληνωμένους

Κατά τα λοιπά, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, με τους ασθενείς στις ΜΕΘ να φθάνουν τους 612, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι 93 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ εντοπίστηκαν 7.108 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.108, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 901.661 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 96 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.295 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.13 (95% ΔΕ: 1.05 - 1.26).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.612 θάνατοι. Το 95.4% είχε
υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 612 (60.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 499 (81.54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 113 (18.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.469 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 490 (ημερήσια μεταβολή +19.8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ