ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σε κλοιό πανδημίας η Ευρώπη - Lockdown και αυστηρά μέτρα για να «ανακοπεί» η διασπορά

Κορωνοϊός: Σε κλοιό πανδημίας η Ευρώπη - Lockdown και αυστηρά μέτρα για να «ανακοπεί» η διασπορά
Η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη αρχίζουν να υιοθετούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η διασπορά της νόσου, καθώς η πίεση που υφίστανται τα ευρωπαϊκά υγειονομικά συστήματα σε όλη την ΕΕ είναι πλέον σημαντική AP Photo / Vadim Ghirda

Σε «κόκκινο» συναγερμό έχει τεθεί η Ευρώπη των 27, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει σε πλήρη έξαρση, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της Covid 19 στην Ευρώπη.

Υπό το πρίσμα αυτό, η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη αρχίζουν να υιοθετούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η διασπορά της νόσου, καθώς η πίεση που υφίστανται τα ευρωπαϊκά υγειονομικά συστήματα σε όλη την ΕΕ είναι πλέον σημαντική.

Σλοβακία: Lockdown 14 ημερών αποφάσισε η κυβέρνηση Χέγκερ

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε την Τετάρτη την επιβολή lockdown για δύο εβδομάδες στη χώρα, εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας με ρεκόρ κρουσμάτων Covid 19, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TA3 και άλλα ΜΜΕ, επικαλούμενα τον υπουργό Οικονομίας, Ρίτσαρντ Σούλικ.

Η κυβέρνηση εξέταζε εάν θα επιβάλει περιορισμούς τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους Σλοβάκους, αφότου η γειτονική Αυστρία επέβαλε ανάλογα μέτρα αυτήν την εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ τόνισε πως τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν τόσο για τους ανεμβολίαστους όσο και για τους εμβολιασμένους και περιλαμβάνουν κλείσιμο της εστίασης και των μη απαραίτητων καταστημάτων.

Η χώρα καταγράφει τις τελευταίες ημέρες τη γρηγορότερη αύξηση σε επίπεδο ημερησίων κρουσμάτων κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της υπηρεσίας Our World In Data.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Βρεθήκαμε εδώ, διότι τα (υπάρχοντα) μέτρα δεν τηρήθηκαν», είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως την Τρίτη (23/11) η Σλοβακία κατέγραψε περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα, αριθμός - ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα αυτή.

Παράλληλα, ήδη από την αρχή της εβδομάδας, η κυβέρνηση Χέγκερ, ακολουθώντας το παράδειγμα της γειτονικής Τσεχίας, προχώρησε στην επιβολή της απαγόρευσης εισόδου για ανεμβολίαστους πολίτες εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και δημόσια θεάματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβακία, με πληθυσμό 5,5 εκατ. κατοίκους, κατέχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ, καθώς μόλις το 50% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού.

Γερμανία: Μόνο με πιστοποιητκό ή αρνητικό τεστ σε μέσα μεταφορά και χώρους εργασίας

AP Photo / Michael Sohn

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δίκτυο της Deutsche Welle, στη Γερμανία ξεκίνησε από σήμερα, Τετάρτη (24/11), η εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και για την πρόσβαση στους χώρους εργασίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, από την Τετάρτη, πρόσβαση στις επιχειρήσεις και στα τρένα θα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Στόχος αυτού του μέτρου είναι ο περιορισμός του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Ο κανονισμός θα ισχύει ως τις 19 Μαρτίου 2022 και μπορεί να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες.

Σε ό,τι αφορά τους τόπους εργασίας, οι απασχολούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δείξουν στον εργοδότη το πιστοποιητικό είτε εμβολιασμού είτε νόσησης. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν ούτε το ένα ούτε το άλλο, θα πρέπει παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Οι εργοδότες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα είναι υποχρεωμένοι να το ελέγχουν καθημερινά και να το καταγράφουν. Εκτός αυτού θα πρέπει να αναλάβουν τα έξοδα για δυο τεστ την εβδομάδα στους εργαζόμενους. Ένα επιπλέον ένα τεστ την εβδομάδα πληρώνεται από το κράτος. Αν χρειαστεί και άλλο, θα πρέπει να το πληρώνει ο εργαζόμενος από τη τσέπη του. Ο κανονισμός ισχύει και για άτομα που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Για αυτούς που δεν εργάζονται επειδή δεν διαθέτουν κανένα από τα τρία πιστοποιητικά, μπορούν να επιβληθούν περικοπές στο μισθό, και στην έσχατη περίπτωση μπορούν ακόμη και να απολυθούν. Ως και 25.000 ευρώ πρόστιμο πληρώνουν τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι που παραβιάζουν αυτό τον κανονισμό.

Σε ό,τι αφορά τα τρένα, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) ανακοίνωσαν ότι από σήμερα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι είτε από τους ελεγκτές των αμαξοστοιχιών είτε από το προσωπικό ασφαλείας της εταιρείας. Επιβάτες που δεν διαθέτουν κανένα από τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, θα πρέπει να κατεβαίνουν στην επόμενη στάση. Η ίδια ρύθμιση εφαρμόζεται και στις γραμμές των υπεραστικών λεωφορείων.

Νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού και στη Γαλλία

AP Photo / Eric Gaillard

Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον μια «ανάσα» από το να ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα έναντι της Covid 19, καθώς ο δείκτης μολύνσεων αυξάνεται σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο Ατάλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μεγάλους περιορισμούς στη δημόσια ζωή, προτιμώντας να ενισχυθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ανεβάσει ρυθμό η εκστρατεία για τον ενισχυτικό εμβολιασμό.

«Η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει επίσης τους κανόνες για το υγειονομικό πιστοποιητικό», δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η επιδημία είναι πιθανόν να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, με τον δείκτη επίπτωσης - τον αριθμό των μολύνσεων ανά εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους - να αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 200 τις επόμενες μία ή δύο ημέρες.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό, χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε, για να σώσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος της χρονιάς και να βγάλουμε τον χειμώνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Ατάλ σε συνέντευξη Τύπου.

«Το υγειονομικό πιστοποιητικό της Γαλλίας - που επιτρέπει την είσοδο σε καφέ, εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους δημόσιους χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ COVID - είναι βασικός λόγος για το ότι η Γαλλία τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με κάποιες γειτονικές της χώρες», λέει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ατάλ αρνήθηκε να σχολιάσει ποια μέτρα μπορεί να ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, αλλά η κυβέρνηση αναμένεται ευρέως να ακολουθήσει τη σύσταση της υγειονομικής αρχής HAS, που την Παρασκευή ανέφερε ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου πρέπει να επεκταθεί σε όλους άνω των 40.

«Ενώ βλέπουμε σημαντική αύξηση στην πίεση στο υγειονομικό σύστημα τις ερχόμενες εβδομάδες, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποφύγουμε να βυθιστούμε, δεδομένου ότι συνεχίζουμε και εντείνουμε την εμβολιαστική προσπάθεια, την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση του υγειονομικού πιστοποιητικού», πρόσθεσε ο Ατάλ.

Έως τώρα η τρίτη ενισχυτική δόση είναι διαθέσιμη μόνο για ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω και για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά από την 1η Δεκεμβρίου θα είναι επίσης διαθέσιμη για την ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών. Από τις 15 Δεκεμβρίου, οι πολίτες άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έκαναν ενισχυτική δόση προκειμένου να συνεχίσει να ισχύει το υγειονομικό τους πιστοποιητικό.

Ιταλία: Έρχεται το «σούπερ πράσινο πάσο» για τους εμβολιασμένους

AP Photo / Andrew Medichini

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, αναφέρθηκε την Τετάρτη στο μέτρο του «σούπερ πράσινου πάσου», με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους σε όλους τους εμβολιασμένους, ενώ περιορίζει αυστηρά την αντίστοιχη δυνατότητα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Θέλουμε να προλάβουμε και να προστατέψουμε τους πολίτες, να διατηρήσουμε όσα θετικά πράγματα καταφέραμε να κατακτήσουμε. Θέλουμε να διατηρήσουμε την γνωστή μας καθημερινότητα, την δυνατότητα να βγαίνουμε έξω, να μπορούμε να καταπολεμάμε την φτώχεια, και τα παιδιά μας να μπορούν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Ντράγκι ευχήθηκε, παράλληλα, τα φετινά Χριστούγεννα να είναι καλύτερα από τα περσινά και χάρη στα νέα αυτά μέτρα να μπορέσει να στηριχθεί ο τουριστικός τομέας. Τόνισε, δε, ότι ο ίδιος έχει ήδη κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά το «ενισχυμένο πράσινο πάσο», από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον από τους εμβολιασμένους πολίτες και από όσους έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν θεραπευθεί, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους. Οι ανεμβολίαστοι πολίτες, με αρνητικά τεστ, θα μπορούν να εισέρχονται στον χώρο εργασίας τους και στα μέσα μεταφοράς.

Οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύσουν και στις λεγόμενες «λευκές ζώνες», δηλαδή στις περιοχές με σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν, δεν προβλέπονται νέες απαγορεύσεις για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Το «πάσο εμβολιασμένου» θα είναι αναγκαίο και για την είσοδο σε ξενοδοχεία και μέσα μεταφοράς. Η διάρκεια του πάσου, στο εξής, μειώνεται από δώδεκα σε εννέα μήνες.

Η κυβέρνηση Ντράγκι αποφάσισε, παράλληλα, και την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε νέες κατηγορίες πολιτών. Στους υγειονομικούς, πρόκειται τώρα να προστεθούν οι αστυνομικοί, οι καραμπινιέροι, οι στρατιώτες, οι εκπαιδευτικοί, όπως και το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται στα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την τρίτη - αναμνηστική - δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε ότι από την 1η Δεκεμβρίου η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Ολλανδία: Την Παρασκευή «κληρώνουν» νέα αυστηρά μέτρα

Εν τω μεταξύ, η ολλανδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης-ρεκόρ στις μολύνσεις κορωνοϊού, καθώς τα νοσοκομεία πασχίζουν να διαχειριστούν το κύμα των κρουσμάτων της Covid 19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιονγκ.

«Το ποσοστό μολύνσεων είναι υψηλότερο από πότε» ανέφερε ο ντε Γιονγκ σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο σήμερα.

«Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις και δεν έχουμε ακόμα δει τα χειρότερα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Κύπρος: «Μπλόκο» για τους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους

AP Photo / Petros Karadjias

Τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για απαγόρευση εισόδου των πλήρως ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους, την αναστολή διεξαγωγής όλων των σχολικών εκδηλώσεων ενόψει Χριστουγέννων, καθώς και την κατάργηση του SafePass εφόσον ο κάτοχός του δεν λάβει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηπαντέλα, απο τις 29 Νοεμβρίου μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους τους χώρους όπου απαιτείται η χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Από τις 29 Νοεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 6-11 ετών οφείλουν να παρουσιάζουν Safe Pass. Οι προϋποθέσεις του Safe Pass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι: α) το πιστοποιητικό ανάρρωσης κατά της COVID-19 τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε β) πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά (7) ημερών (σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα).

Από τις 29 Νοεμβρίου όλοι οι μαθητές Δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τις εορτές των Χριστουγέννων.

Από την ίδια ημέρα αναστέλλονται όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες γιορτές. Για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από διάφορους άλλους φορείς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας.

Εξάλλου, απο τις 29 Νοεμβρίου ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.

Παράλληλα, σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με rapid test μέσω των κινητών μονάδων του Υπουργείου Υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού.

Επίσης, από την 1η Δεκεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών ή rapid test αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς Safe Pass.

Ακόμη, από τις 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test. Το κόστος για την προμήθεια self test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων θα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς.

Διευκρινίζεται ότι, τα self tests δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με rapid ή PCR για σκοπούς Safe Pass και, σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση PCR.

Από τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά (7) μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Από τις 15 Δεκεμβρίου στους ακόλουθους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου:

  • κλειστά και υπαίθρια γήπεδα
  • θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αιθουσών θεαμάτων
  • νυχτερινά κέντρα, ντισκοτέκ, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης.

Όλες οι υπόλοιπες πρόνοιες του εν ισχύ Διατάγματος παρατείνονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Όλα τα παραπάνω μέτρα θα ρυθμιστούν με διάταγμα που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε ο κος Χατζηπαντέλα, η Κύπρος είναι η 4η χώρα με χαμηλά ποσοστά θανάτων στην ΕΕ. Αυτό επιτεύχθηκε, σημείωσε, γιατί είχαμε πάρει έγκαιρα μέτρα στο παρελθόν, αποτρέποντας το συνωστισμό στα κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ δεν επιτρέψαμε να φτάσουμε στο σημείο να αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Μόνο με συνεργασία και ατομική ευθύνη θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την απειλή του ιού και μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

«Ως Υπουργείο Υγείας τονίζουμε, για άλλη μία φορά, πως ο εμβολιασμός είναι το μοναδικό μας όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Είμαστε σίγουροι πως οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν. Αυτό συμπεραίνεται από την αθρόα προσέλευση των πολιτών τις τελευταίες ημέρες στα κέντρα εμβολιασμού. Μέχρι στιγμής 84.690 άτομα έλαβαν την 3η δόση και κανείς από αυτούς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Συνεπώς, κρίνεται πλέον ως καθοριστική η ενισχυτική δόση του εμβολίου.Φως στο τούνελ, ευελπιστούμε πως θα δώσει η νέα θεραπεία, των αντιιικών φαρμάκων, η οποία αναμένεται στην Κύπρο περί τα τέλη Δεκεμβρίου και, σε συνάρτηση με τα εμβόλια, θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας», κατέληξε ο Κύπριος υπουργός Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ