ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Επανέλεγχος σε όλα τα θετικά PCR τεστ των τελευταίων 15 ημερών

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Επανέλεγχος σε όλα τα θετικά PCR τεστ των τελευταίων 15 ημερών
Βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου, σε περίπτωση που kάποιο κρούσμα ταυτοποιηθεί ότι ανήκει στη νέα παραλλαγή, τότε θα ακολουθήσει εκ νέου ιχνηλάτηση. INTIME NEWS / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σε «κόκκινο» συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας εξαιτίας της εμφάνισης της νέας μετάλλαξη της Μποτσουάνα του κορωνοϊού και ήδη από «κόσκινο» περνούν όλα τα μοριακά τεστ (PCR) που είχαν διενεργηθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο και είχαν βγει θετικά, για να ελεγχθεί εάν μεταξύ αυτών υπάρχει κάποιο που να ταυτίζεται με τη νέα παραλλαγή της Covid 19.

Βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου, σε περίπτωση που kάποιο κρούσμα ταυτοποιηθεί ότι ανήκει στη νέα παραλλαγή, τότε θα ακολουθήσει εκ νέου ιχνηλάτηση.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ.

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες».

«Μετάλλαξη Μποτσουάνα» - ΕΜΑ: «Πρόωρη» μια προσαρμογή του εμβολίου στη νέα παραλλαγή

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: «Μπλόκο» της ΕΕ στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική

«Μετάλλαξη Μποτσουάνα»: Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού από τη νότια Αφρική

Την ίδια ώρα ένα γράφημα των Financial Times αποκαλύπτει ότι η μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Δέλτα».

Το σχετικό tweet έκανε η δημοσιογράφος των FT Ανν - Συλβαίν Σασανί και σ' αυτό καταγράφεται η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Μποτσουάνα. «Ας μην τρομάζουμε, αλλά αυτή η καινούργια παραλλαγή του κορωνοϊού φαίνεται τρομακτική», αναφέρει.

ΕΟΔΥ: «Μαύρη» Παρασκευή με 630 διασωληνωμένους - 86 θάνατοι και 6.602 νέα κρούσματα

Κατά τα λοιπά, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.602, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 914.824 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 113 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.674 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.779 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 506 (80.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (19.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.487 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 483 (ημερήσια μεταβολή -5.48%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 446 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ