ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πώς θα καταβάλουν το ποσό των 100 ευρώ οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών

Κορωνοϊός: Πώς θα καταβάλουν το ποσό των 100 ευρώ οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών
Οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση διαφορετικά θα καταβάλλουν 100 ευρώ μηνιαίως AP Photo / Manu Fernandez

Την καταβολή 100 ευρώ μηνιαίως από όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο έκτακτων μέτρων προστασίας για την ανάσχεση της πανδημίας ενόψει μάλιστα και της εορταστικής περιόδου.

Μιλώντας ο κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, σημείωσε ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση εμβολιασμού, θα πρέπει να καταβάλλουν 100 ευρώ, ως ένα «αντίτιμο υγείας». Όπως εξήγησε το διοικητικό πρόστιμο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται όλα σε ένα ειδικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία της χώρας.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το μέτρο όπως είπε ο πρωθυπουργός αφορά 520.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. «Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%. Πρόκειται για πολίτες που πρέπει να προστατευτούν καθώς όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «συχνά είναι και εκείνοι οι οποίοι αργούν να πάνε στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας δυστυχώς ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους και εμποδίζοντας και τη νοσηλεία άλλων σοβαρών ασθενειών».

«Οι ειδικοί, εξάλλου, εκτιμούν ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι ποινή αλλά αντίτιμο υγείας»

Ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε το ποσό αυτό ως «αντίτιμο υγείας» και είπε ότι πρόκειται για τιμωρία, αλλά για μια «πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους εμβολιασμένους».

«Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο».

«Η απόφασή μου -επαναλαμβάνω- σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία. Και μετά τα όσα ισχύουν για τους υγειονομικούς έρχεται τώρα να συμπληρώσει την εκστρατεία πειθούς την οποία ακολουθούμε επί μήνες».

«Είναι μέτρα προτροπής και όχι καταστολής, είναι δίκαια μέτρα. Γιατί δεν είναι οριζόντια προς όλους αλλά αφορούν πρωτίστως εκείνους τους οποίους τελικά έχουν σκοπό να περιφρουρήσουν. Υπηρετούν, επίσης, τον διπλό στόχο να λειτουργούν η οικονομία και η κοινωνία παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας. Και τέλος προσαρμόζονται στη συγκυρία, ώστε αυτές οι γιορτές να είναι οι τελευταίες που θα περάσουμε με τη σκέψη μας στην πανδημία», επέσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ