ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ολοταχώς προς επικράτηση της «Όμικρον» - Τα σενάρια για γιορτές με αυξημένο testing

Κορωνοϊός: Ολοταχώς προς επικράτηση της «Όμικρον» - Τα σενάρια για γιορτές με αυξημένο testing
Η κυβέρνηση αποκλείει ένα καθολικό lockdown στη χώρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων INTIME NEWS (Φωτογραφία αρχείου)

Τη βεβαιότητα ότι το πέμπτο πανδημικό κύμα με κυρίαρχη την μετάλλαξη Όμικρον είναι προ των πυλών διατυπώνουν οι ειδικοί, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, με τα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού να πολλαπλασιάζονται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ενόψει Χριστουγέννων, η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει νέα μέτρα περιορισμού -ακόμα και καθολικά lockdown- με πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων να ακυρώνονται, προκειμένου να αποφευχθεί η συρροή ασθενών στα συστήματα υγείας που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η φρενήρης διασπορά της «Όμικρον».

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή εξαπλώνεται ραγδαία ακόμα και σε χώρες με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και ανοσίας του πληθυσμού, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στην ικανότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, στην εγγενή αυξημένη μεταδοτικότητά του ή σε έναν συνδυασμό των δύο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα της υπερμεταδοτικής παραλλαγής του ιού ανέρχονται σε 17, ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί δραματικά μέσα το επόμενο διάστημα. Οι ειδικοί θεωρούν δεδομένο το νέο κύμα της πανδημίας, με αύξηση των κρουσμάτων, αλλά το «στοίχημα» είναι πότε θα έρθει αυτό. Κάθε εβδομάδα που περνά θεωρείται κρίσιμη, ενόσω αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη.

Σύσκεψη στο Μαξίμου - Τα σενάρια στο «τραπέζι» των ειδικών

Εκτάκτως σήμερα, Κυριακή, έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου η τακτική κυβερνητική σύσκεψη για τον κορωνοϊό που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει αύριο επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία.

Στη σύσκεψη μετείχε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όπως και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν υπήρξε απόφαση για λήψη νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν φαίνεται να υπάρχει τάση για τη λήψη έκτακτων μέτρων, πέρα από την πρόταση για αυξημένο testing που έχει πέσει στο τραπέζι.

Οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και δεν έχει «κλειδώσει» το αν θα δοθεί το «πράσινο φως» έτσι ώστε να διεξάγονται rapid test και self test ακόμα και σε εμβολιασμένους πολίτες για να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης, τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο τραπέζι των συζητήσεων πάντως έχει πέσει η πρόταση που θα αφορά στους εμβολιασμένους που θέλουν να κάνουν ρεβεγιόν την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε κάποιο εστιατόριο ή κέντρο διασκέδασης.

Ακόμα εξετάζεται η επαναφορά της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Τις επόμενες ημέρες το θέμα θα τεθεί επί τάπητος και θα παρθεί η οριστική απόφαση για το θέμα του αυημένου testing, ωστόσο, για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλα μέτρα που θα ληφθούν.

Συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Στο μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έπειτα από 15 ημέρες και στις τάξεις της υπάρχουν κάποιοι που ζητούν τη λήψη πιο δραστικών μέτρων, πέρα από τα αυξημένα τεστ και την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Τα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είναι η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, αλλά και η επαναφορά της τηλεκπαίδευσης μετά τις γιορτές - κάτι που κατηγορηματικά έχει αποκλείσει κατά το παρελθόν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Έχουμε αποκλείσει το lockdown»

Σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υπενθύμισε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η «Δέλτα», παραδεχόμενος παράλληλα τον προβληματισμό που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο.

«Η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον -που θα γίνει και στη χώρα μας- να καθυστερήσει, ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά.

Για μία ακόμη φορά, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown στη χώρα, λέγοντας ότι η κατεύθυνση τυχόν νέων μέτρων θα αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους.

Οι εκτιμήσεις από Μαγιορκίνη και Παγώνη

Για δραματική αύξηση των κρουσμάτων της «Όμικρον» το επόμενο διάστημα έκανε λόγο από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως η αύξηση αυτή δεν θα σύμβει μέσα στις γιορτές καθώς, όπως είπε, είναι ένας ιός για τον οποίο είναι εξαιρετικά δυσκόλο να προβλεφθεί. Τόνισε πάντως, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της μετάλλαξης Δέλτα έχει λάβει πολλά μέτρα που δεν ισχύουν στην Ευρώπη.

«Δεν αποκλείονται (νέα μέτρα), απλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης λέγοντας υπάρχει ακόμα χρόνος γιατί στην Ελλάδα ισχύουν πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες.

Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα.

Ανάλογη -σε ό,τι αφορά τη λήψη νέων μέτρων- ήταν και η εκτίμηση της Ματίνας Παγώνη στο CNN Greece, η οποία δήλωσε ότι «δεν χρειάζονται νέα μέτρα, καθώς ο κόσμος έχει κουραστεί, αρκεί να εφαρμοστούν τα μέτρα που ήδη υπάρχουν».

Δίνοντας μερικές οδηγίες ενόψει των εορτών που συνεπάγονται γιορτινά τραπέζια και περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, η κυρία Παγώνη υπογράμμισε την ανάγκη του testing ενόψει εορτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ