ΕΛΛΑΔΑ

«Όμικρον»: Ως την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τα rapid test - Αύριο η επιτροπή των ειδικών

«Όμικρον»: Ως την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τα rapid test - Αύριο η επιτροπή των ειδικών
Στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον θα κυλήσουν φέτος οι γιορτές. Με rapid test σε κλειστούς χώρους οι εμβολιασμένοι INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το σενάριο του αυξημένου testing, που σημαίνει rapid test για τους εμβολιασμένους πολίτες, που θα επιλέξουν να κάνουν ρεβεγιόν σε κάποιο κέντρο διασκέδασης ή εστιατόριο, είναι το επικρατέστερο που μελετά η κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, ενώ όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει αύριο, Τρίτη, προκειμένου να εξετάσει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και εάν χρειασθεί να εισηγηθεί νέα μέτρα, στη σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης τη μετάλλαξης Όμικρον.

Η συνεδρίαση στη Επιτροπής και οι σχετικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν δηλαδή μία ημέρα νωρίτερα λόγω των Χριστουγέννων.

Οικονόμου: Στο «τραπέζι» το καθολικό testing

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων περιορισμού έναντι της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κριθεί απαραίτητη η προσκόμιση αρνητικού rapid test ή PCR test από τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους διασκέδασης με μεγάλη προσέλευση, κατά την περίοδο των γιορτών.

Ο ίδιος απέκλεισε ωστόσο για μία ακόμη φορά το σενάριο επιβολής καθολικού lockdown στη χώρα.

«Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί παγκόσμια ανησυχία» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση με την Όμικρον είναι δυναμική και η κυβέρνηση, καθώς και οι ειδικοί, εξετάζουν τα υγειονομικά δεδομένα καθημερινά».

«Δεν υπάρχει καμία εισήγηση για καθυστέρηση του ανοίγματος των σχολείων μετά την 7η Ιανουαρίου ή για καθολικό lockdown» ξεκαθάρισε.

Το κόστος στον εμβολιασμένο πολίτη

Όπου το rapid test είναι υποχρεωτικό θα το πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους.

Αυτή τουλάχιστον τη διευκρίνιση έδωσε ο κ. Οικονόμου, λέγοντας: «Εάν κριθεί απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το μετρό, θα το επιβαρύνεται ο πολίτης που θα χρειαστεί να επισκεφθεί χώρους όπου θα πρέπει να προσκομίσει τεστ».

Θεοδωρίδου: Αυξημένος κίνδυνος επαναλοίμωξης λόγω Όμικρον

Τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,5 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, προειδοποίησε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα.

«Το θέμα της μεταδοτικότητας είναι κάτι που έχει διευκρινιστεί, τα νούμερα μπορεί να διαφέρουν λίγο από μελέτη σε μελέτη, η Όμικρον χαρακτηρίζεται ως μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε δύο με τρεις ημέρες. Στη μετάδοση -ένα δεύτερο στοιχείο συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι είτε ως ασυμπτωματικοί είτε με λίγα συμπτώματα».

«Και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα», είπε και συνέχισε:

«Η προστασία από προηγούμενη νόσηση δεν προστατεύει από Όμικρον. Δηλ. νοσούν για δεύτερη φορά πεντέμισι φορές πιο συχνά απ' ό,τι αν δεν υπηρχε η Ομικρον».

Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της «Όμικρον» είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού.

Τσιόδρας: Διπλασιάζονται τα κρούσματα «Όμικρον» κάθε τρεις ημέρες

Τέλος, από την πλευρά του ο καθηγητής Τσιόδρας, προειδοποίησε ότι πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση την οποία παρακολουθούμε διαρκώς, ενώ κάθε 2,5 με 3 ημέρες, τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται., Μπορεί πράγματι να υποκρύπτεται ένα κύμα της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στη Δέλτα, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ