ΕΛΛΑΔΑ

Η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει τα «δόντια» της: Καμπανάκι για 9.000 νέα κρούσματα την Τρίτη

Η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει τα «δόντια» της: Καμπανάκι για 9.000 νέα κρούσματα την Τρίτη
Αυτή την εβδομάδα τα κρούσματα κατέγραψαν αύξηση 17% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα #CNNgrNews AP Photo/Thanassis Stavrakis

Με εκτροχιασμό κινδυνεύουν οι επιδημιολογικοί δείκτες καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εκτοξεύει τα κρούσματα σε όλον τον κόσμο και, αναπόφευκτα, και στην Ελλάδα. 

Ανήμερα Χριστούγεννα και της επίσημης έναρξης των εορτών, όπου αναμένεται έντονη κινητικότητα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων είναι στα ύψη και καταγράφει σημαντική απόκλιση από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτή την εβδομάδα ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 5.323, ενώ την προηγούμενη ήταν στα 4.547, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση 17%. Ταυτόχρονα, χθες Παρασκευή, τα κρούσματα είναι σχεδόν 3.000 περισσότερα, σε σχέση με εκείνα που εντοπίστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή (4.766).

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι πρόκειται για ένα αρκετά ανησυχητικό στοιχείο, καθώς η αύξηση δεν οφείλεται (ακόμη) στη μετάλλαξη Ομικρον, η οποία αναμένεται να φέρει μεν «τσουνάμι» κρουσμάτων, αλλά μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα στα μέσα Ιανουαρίου.

Έτσι, ενισχύονται οι φόβοι πως είτε το νέο στέλεχος του ιού αρχίζει να κυριαρχεί από τώρα, οπότε θα βρει ανέτοιμα τα νοσοκομεία σε λίγες μέρες, είτε έχει περάσει το μήνυμα της χαλαρότητας, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται σωστά τα μέτρα.

Σε δυσοίωνη πρόβλεψη προχώρησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως οι ειδικοί εκτιμούν ότι την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου θα έχουμε 9.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση πως τις επόμενες μέρες θα μειωθούν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, και πως όπως δείχνει τελικά η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει σύντομο πέρασμα και θα είναι ένα κύμα «τζούφιο». Ο καθηγητής για μια ακόμα φορά επανέλαβε το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός και ιδιαιτέρως η τρίτη δόση.

Υπενθυμίζεται πως χθες Παραμονή Χριστουγέννων τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ βρέθηκαν ξανά στα ύψη με 7.665 νέα, 94 θανάτους και 624 διασωληνωμένους. Συνολικά τα τεστ που διενεργήθηκαν ήταν 451.538 PCR: 29.165 και RAPID: 422.373 με τον δείκτη θετικότητας στο 1,7%.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 524 (83.97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 100 (16.03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.708 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 342 (ημερήσια μεταβολή +9.62%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 324 ασθενείς.

Στα 54 τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας για την πορεία της πανδημίας και κυρίως της μετάλλαξης Όμικρον το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 είπε πως στη χώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον και άλλα 154 ύποπτα, τα οποία εκτίμησε πως πολύ πιθανόν να είναι θετικά.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως αναμένεται κορύφωση της Όμικρον μετά την Πρωτοχρονιά, και είναι πολύ πιθανή η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, καθώς είναι δύο με τρεις φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα. «Είναι πολύ πιθανόν να δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα από ότι έχουμε δει στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.

Για αυτό και τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για την πορεία της πανδημίας η οποία θα καθορίσει εάν θα ληφθούν νέα μέτρα ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ