ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος στο CNN Greece: Δεν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία - Να περιοριστούν οι ανεμβολίαστοι

Βασιλακόπουλος στο CNN Greece: Δεν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία - Να περιοριστούν οι ανεμβολίαστοι
«Η ελπίδα είναι ότι το κύμα αυτό της Όμικρον θα υποχωρήσει σχετικά γρήγορα», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας AP Photo / Thanassis Stavrakis

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού, αλλά και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε συνέντευξή του στο CNN Greece. Για τα μεν νοσοκομεία τόνισε ότι αυτά είναι πιεσμένα, αλλά όχι αφόρητα πιεσμένα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία δεν πρέπει να κλείσουν, αντιθέτως «πρέπει να περιοριστούν και άλλο οι ανεμβολίαστοι», οι οποίοι, όπως είπε, προκαλούν το πρόβλημα. 

«Τα νοσοκομεία μας είναι πιεσμένα, αλλά όχι αφόρητα πιεσμένα», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας και εξήγησε τη διαφορά που υπάρχει τώρα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα: «Το ξεχωριστό σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, είναι ότι αυτά τα περιστατικά που νοσηλεύονται, είναι κατά μέσο όρο πιο ελαφρά από ότι ήταν τα περιστατικά που νοσηλευόντουσαν στα προηγούμενα επιδημικά κύματα, προφανώς γιατί η Όμικρον οδηγεί σε στατιστικά πιο ήπια νόσο στους περισσότερους ανθρώπους». Διευκρίνισε, ωστόσο: «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που νοσούν βαριά και προφανώς και άνθρωποι που θα χάσουν τη ζωή τους ακόμα και από την Όμικρον».

Στο ερώτημα πόσο θα αντέξουν τα νοσοκομεία, απάντησε πως «αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε», προσθέτοντας: «Η ελπίδα είναι ότι το κύμα αυτό της Όμικρον θα υποχωρήσει σχετικά γρήγορα». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για επίταξη ιδιωτών γιατρών που θα κληθούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ: «Από την άλλη, από όσο γνωρίζω, υπάρχει σχεδιασμός να νοσηλεύονται πλέον και σε ιδιωτικές κλινικές ασθενείς με κορωνοϊό, να χρησιμοποιηθούν και ιδιώτες ιατροί είτε οικειοθελώς ή ακόμα και αν χρειαστεί να επιταχθούν. Άρα λοιπόν, προφανώς, το σύστημα θα εξαντλήσει τα όριά του προκειμένου να αντιμετωπίσει μία κρίση, την οποία θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει απλά αν είχαν εμβολιαστεί οι συμπολίτες μας οι οποίοι συνεχίζουν να είναι αμετανόητοι και να μην εμβολιάζονται».

Στο ερώτημα πότε βλέπει κορύφωση του πανδημικού κύματος, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε πως αφενός εκείνος προσωπικά δεν κάνει μοντέλα για να μπορεί να πει τα δικά του ευρήματα.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως στα μοντέλα υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας που είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά. «Αφετέρου, και το πιο σημαντικό, όλα τα μοντέλα δεν μπορούν να συμπεριλάβουν ένα βασικό πράγμα, το οποίο είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά. Το πώς δηλαδή θα συμπεριφερθούμε εμείς, πώς θα προσέξουμε, πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε. Πράγματα τα οποία είναι τελείως αστάθμητα σαν παράγοντες».

Για την μετάλλαξη Όμικρον σημείωσε: «Το παράδειγμα της Νοτίου Αφρικής μας έδειξε ότι η επιδημία εκεί γενικώς ήταν βραχεία σε διάρκεια, αλλά η διαφορά της Νοτίου Αφρικής με εμάς είναι ότι η Νότιος Αφρική έμπαινε στο καλοκαίρι και εμείς μπαίνουμε στον χειμώνα. Δεν ξέρω ποια ακριβώς θα είναι η πορεία της παραλλαγής αυτής στην Ευρώπη, που μπαίνει στο χειμώνα σε σχέση με τη Νότιο Αφρική. Νομίζω όμως ότι δεν θα κρατήσει πάρα πάρα πολύ».

«Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα νέα περιστατικά είναι Όμικρον. Η Δέλτα δεν έχει εξαφανιστεί. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί αφήνουμε στον ιό χώρο, δηλαδή δεν εμβολιαζόμαστε, δίνοντάς του χώρο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» προειδοποίησε ο καθηγητής.

«Τα σχολεία δεν έχουν κανένα λόγο να κλείσουν»

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας μεταξύ άλλων πως δεν είναι αυτά το πρόβλημα: «Τα σχολεία δεν έχουν κανένα λόγο να κλείσουν. Στα σχολεία τα παιδιά όταν είναι φοράνε μάσκα, κάνουν πολύ καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση γιατί αναγκάζονται σε σχεδόν πολύ περισσότερα self test, όταν υπάρχουν κρούσματα αναγκάζονται και κάνουν πολλοί άλλοι μαθητές rapid, κάτι που δεν θα γινόταν αν ήταν τα παιδιά σπίτι. Τα παιδιά δεν μπαίνουν σε μια γυάλα. Και παρέα θα κάνανε με άλλα παιδιά και με τα μέλη της οικογένειας που θα συνανστρέφονταν στη ζωή τους με ανθρώπους που πολύ πιθανό να έχουν κορωνοϊό. Θα ζούσαν δηλαδή στην πραγματική κοινωνία. Δεν είναι λοιπόν ότι θα ωφελούσε μία αναστολή λειτουργίας των σχολείων αυτή τη στιγμή».

«Τα παιδιά το μόνο το οποίο κάνουν είναι να αντικατοπτρίζουν τι κάνει η πανδημία στην κοινότητα. Δεν είναι αυτά που οδηγούν την πανδημία, ούτε αυτά τα οποία την προκαλούν. Όταν υπάρχουν πολλά κρούσματα στην κοινότητα, θα υπάρχουν και πολλά κρούσματα σε παιδιά. Άλλωστε και τώρα έχουμε πολλά κρούσματα, ενώ έχουμε σχολικές διακοπές λόγω Χριστουγέννων. Άρα δεν είναι το πρόβλημα τα σχολεία per se. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα», συνέχισε.

«Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία. Να περιοριστούν και άλλο οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι προκαλούν το πρόβλημα πρέπει», τόνισε κλείνοντας ο καθηγητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ